In afara de zambetul (dorit a fi “linistitor”) domnului ministru Funeriu si al asigurarilor dansului ca totul este in regula, restul este o mare incertitudine! Pentru parinti, profesori, educatori…nimeni nu stie cum se procedeaza si ce va presupune noul proiect a legii educatiei nationale. Daca pana acum eram obisnuiti ca la fiecare 2 ani sau cu fiecare Ministru al Educatiei sa avem o modalitate noua de admitere la liceu si de testare nationala pentru copiii de clasa a VIII, noul guvern, reprezentat de dl. Funeriu, doreste implementarea unor dispozitii fara precedent inca dinainte ca “viitorul tarii” sa apuce sa se gandeasca macar la scoala.
Asadar, noua lege a educatiei prevede ca toti copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2012 sau, in cazul in care dovedesc abilitati potrivite copilului scolar, care vor implini 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic (31.12.2012), nu vor mai fi inscrisi in grupa pregatitoare de la gradinita, ci vor fi introdusi in clasa pregatitoare a scolii arondate zonei in care locuiesc. Masura va intra in vigoare la debutul anului scolar 2012-2013, adica in septembrie 2012.
Motivul care a condus la decizia de a reduce debutul varstei scolare a copiiilor nostri este acela ca “Romania are astazi cea mai batrană populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare” afirma ministrul Funeriu. Acelasi ministru considera masura “un real progres. Anul acesta gestionam situatia in care avem in sistem doua grupe de varsta intr-una: grupa mare, pregatitoare pentru scoala, care cuprinde transa de varsta 5-7 ani, neexistand in vechea lege un sistem unitar. Prima consecinta a acestor masuri este ca peste 20.000 de copii care pe vechea legislatie nu ar fi fost cuprinsi in nicio forma de invatamant se vor regasi printre cei care merg la clasa pregatitoare în 2012.
Unsprezece tari ale Uniunii Europene incep invatamantul obligatoriu inainte de varsta de sase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord incep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scotia si Ungaria incep la cinci ani. Toate celelalte incep invatamantul obligatoriu la varsta de 6 ani. Romania, la ora actuala, este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai inaintata varsta de incepere a invatamantului obligatoriu. “In prezent, peste 62 la suta dintre elevii din clasa I au sapte ani, peste cinci la suta au opt ani, iar unu la suta au noua ani. Practic, fiecare clasa I din Romania are acum in ea un elev de opt ani care are colegi de sase ani . Un sfert din clasele I de acum au in ele copii de nouă ani”.
Masura Ministerului Educatiei spera ca unificarea varstei de incepere a invatamantului obligatoriu, deci clase cu grupuri de varstă omogene, va avea un impact pozitiv atat pentru copii, cat si pentru profesori. Mai mult decat atat, clasa pregatitoare va descongestiona gradinitele, mai multi copii de trei ani vor avea sansa unui loc la gradinita.
- Cine se inscrie in clasa pregatitoare sau clasa 0?
- Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare
- Programa scolara a clasei pregatitoare
- Evaluarea copiilor din clasa pregatitoare
- Logistica: sali de clasa si formarea cadrelor didactice
- Telverde gratuit
Cine se inscrie in clasa pregatitoare sau clasa 0?
Incepand cu septembrie 2012, copiii cu varsta de 6 ani impliniti pana la data de 31.12.2012 sau care vor implini 6 ani pana la 31.12.2012, vor fi introdusi in sistemul de invatamant obligatoriu, ciclul primar, in clasa pregatitoare sau clasa 0, adica copiii care pana acum treceau in grupa mare la gradinita vor merge incepand cu 2012 direct la scoala, in clasa pregatitoare.
Toti copiii de 6 ani vor intra in cadrul invatamantului obligatoriu, fie in clasa I, fie in clasa pregatitoare. Toti copiii nascuti inainte de septembrie 2005 vor incepe clasa I. Copiii nascuti in perioada 1 septembrie 2005 – 31 august 2006 vor avea posibilitatea, la solicitarea scrisa a parintelui, sa intre in clasa I, indiferent daca au frecventat grupa mare pregatitoare sau nu. Daca parintii nu doresc ca copiii lor sa intre in clasa I, atunci ei intra in clasa pregatitoare.
In clasa I sunt inscrisi copiii care au implinit sapte ani pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut inainte de 1 septembrie 2005), indiferent daca a fost sau nu a fost la gradinita, daca are sase ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006 inclusiv) sau la solicitarea scrisa a parintelui, daca a frecventat, in anul scolar 2011-2012, grupa mare pregatitoare pentru scoala sau nu este inscris ori nu a frecventat grupa mare, pregatitoare pentru scoala, dar evaluarea de catre experti a dezvoltarii copilului atesta pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare
Inscrierile pentru clasa pregatitoare se vor desfasura in perioada 5 martie – 9 mai 2012 . Parintele poate opta pentru inscrierea copilului la scoala careia ii este arondata strada pe care locuieste, aceasta fiind obligata sa inscrie copilul, sau la o alta scoala decat cea arondata, in functie de preferinte, unde admiterea se face in limita locurilor disponibile.
Inscrierea in clasa pregatitoare nu presupune nicio testare sau examinare, acestea fiind interzise atat pentru intrarea in clasa 0, cat si in clasa I. Tot acest proces este informatizat, personanul unitatii de invatamant va completa o fisa electronica pentru fiecare copil al carui parinte solicita inscrierea in scoala respectiva, astfel incat toti elevii sa beneficieze de drepturi egale.
Inscrierile se vor desfasura in patru etape:
-
In prima etapa sunt inscrisi elevii care opteaza pentru scoala la care sunt arondati
- In a doua etapa se fac inscrieri pentru cei ce vor sa studieze in alte scoli decat cele la care sunt arondaţi
- In cea de-a treia etapa, cei care nu au prins loc la scoala preferata revin la institutia unde sunt arondati si primesc loc obligatoriu.
- In a patra etapa se fac inscrieri pentru cei cu situatii speciale, cum ar fi elevii care si-au schimbat domiciliul sau, din diverse motive, au ramas neinscrisi.
Ministerul Educatiei va elabora o serie de criterii dupa care, teoretic, ar trebui sa se ghideze scolile ramase cu locuri libere, iar acestea sunt in mare parte de ordin social: prioritate pentru copii orfani, pentru cei cu handicap, cu frati in acea institutie sau parinti care predau acolo, etc. Totusi, pe langa aceste criterii, si scolile au dreptul sa departajeze in functie de propriile reguli (care nu trebuie sa le incalce insa pe cele ale Ministerului).
Astfel, directorii de scoli pot decide sa accepte si copii ai caror parinti lucreaza in apropierea scolii. Toate regulile stabilite de institutia de invatamant trebuie aprobate de inspectorat. Scolile au obligatia sa afiseze in permanenta situatia locurilor libere si criteriile de departajare.
Acte necesare intocmirii dosarului de inscriere in clasa pregatitoare:
- cartile de identitate ale parintilor
- certificatul de nastere al copilului
- cerere-tip de la secretariatul scolii unde are loc inscrierea copilului.
Programa scolara a clasei pregatitoare
Inca de la inscrierea in clasa pregatitoare, parintii vor fi informati asupra programei scolare pe care o vor urma copiii in anul scolar 2012-2013. Ministrul a declarat ca tehnica de lucru cu copiii de la clasa pregatitoare presupune invatarea notiunilor despre numere si litere, mediu inconjurator, muzica si pictura prin metoda jocului. Nu vor lipsi nici binecunoscutele ore de “educatie fizica” pentru dezvoltarea unei fiinte armonioase.
La inscriere, parintii vor primi materiale informative in care li se vor da explicatii amanuntite privind scolarizarea copilului, ministrul promitand “o campanie de informare fara precedent in invatamantul romanesc” pentru care s-au mobilizat resurse importante atat din cadrul Ministerului, cat si la nivelul inspectoratelor scolare.
Ziua de curs presupune 4 ore, cate 5 zile pe saptamana, de luni pana vineri.
Evaluarea copiilor din clasa pregatitoare
Copiii nu vor primi note sau calificative, insa cadrul didactic va avea posibilitatea de a oferi modalitati de incurajare si recompensare specifice varstei (buline de diferite culori, flori, etc.). La sfarsit de an, pe baza observarii sistematice a progresului inregistrat, invatatorul va intocmi un raport scris despre fiecare elev in parte cu mentionarea gradului de dezvoltare fizica şi psiho-intelectuala, a limbajului si a comunicarii, precum şi a dezvoltrii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului, in scopul stabilirii prioritatilor pentru copil in clasa I.
In schimb, pentru nefrecventarea orelor de curs, cadrele didactice vor pune absente, cu posibilitatea afectarii ajutoarelor sociale reglementate in functie de absenteismul elevilor, acolo unde este cazul.
Logistica: sali de clasa si formarea cadrelor didactice
Ministerul a promis fonduri suficiente pentru dotarea corespunzatoare a salilor de clasa pregatitoare, desii investitiile trebuiau facute de catre primarii. Clasele vor fi mobilate cu banci reglabile si scaune adecvate, cu echipamente specifice varstei copiilor, care sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I. Acolo unde nu exista sali de clasa disponibile a gazdui clasa pregatitoare (indeosebi in mediul rural unde gradinita si scoala impart aceeasi cladire), orele clasei pregatitoare se vor desfasura sub acoperisul gradinitelor.
Imediat dupa terminarea inscrierilor, incepand cu luna mai a.c., cadrele didactice vor fi instruite in vederea sustinerii orelor la clasa pregatitoare. Au posibilitatea de a preda la clasele pregatitoare toate cadrele didactice, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar, si care poseda pregatirea corespunzatoare. MECTS a gandit un proiect pe fonduri europene care ii va ajuta pe toti cei care indeplinesc legal conditiile de a fi cadre didactice pentru aceste clase sa poata fi formati pana la 1 septembrie pentru a putea sa faca fata cerintelor sistemului educational.
Telverde gratuit
Fiecare judet are, incepand de marti, 24 ianuarie 2012, o linie gratuita Telverde 0 800 816 ABC pentru informatii referitoare la inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I din anul scolar 2012-2013, a declarat, luni, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru Mediafax. Potrivit ministrului, ABC reprezinta indicativul judetului, de exemplu pentru Timis fiind 0 800 816 256, pentru Arad 0 800 816 257 si pentru Bucuresti 0 800 816 021. Linia este deschisa de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00. Consulta Lista indicativelor judetene.
Parintii carora li se cer bani sau bunuri pentru inscrierea copiilor la o anumita scoala pot semnala acest lucru la telefonul anti-coruptie, sunand la numărul 0 800 801 100, disponibil zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00-19.00.
Consultati Metodologia privind inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I in anul scolar 2012-2013.
Ce parere aveti despre clasa pregatitoare? Ajuta copiii sau mai mult incurca?
Comentarii