gastroenterita 200x143 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Gastroenterita la copii

Gastroenterita este o inflamare a intestinului care cauzeaza diaree, dureri de burtica si uneori voma, febra sau alte simptome. In cele mai multe cazuri, infectia dispare in cateva zile (2-3 zile), insa poate dura si mai mult (1 saptamana). Cel mai mare risc impus de gastroenterita este deshidratarea, de aceea tratarea ei trebuie sa puna accent pe consumul adecvat (mare) de lichide, inclusiv solutii de rehidratare orala acolo unde este cazul. Odata ce deshidratarea nu mai constituie o problema, copilul trebuie incurajat sa manance cat mai normal posibil.

Gastroenterita este o infectie foarte comuna a intestinului, mai ales in cazul copiilor, acestia acuzand cel putin 1 episod de gastroenterita pe an. Severitatea afectiunii varieaza intre o durere moderata de burtica insotita de diaree usoara pentru 1-2 zile pana la diaree severa si voma pe parcursul a mai multor zile, chiar si 1 saptamana. Gastroenterita nu trebuie neglijata: este cauza a 3 milioane de morti anuale in tarile lumii a 3-a.

  1. Cauze
  2. Simptome
  3. Deshidratarea
  4. Cum se diagnosticheaza gastroenterita?
  5. Tratamentul gastroenteritei
  6. Complicatiile gastroenteritei
  7. Cum prevenim transmiterea infectiei?
  8. Prevenirea gastroenteritei

Cauze

Gastroenterita poate fi cauzata de virusi, bacterii si alti microbi (germeni).

Virusul este cauza cea mai comuna a gastroenteritei (enteroviroza), ceea ce o face usor de transmis si nu raspunde la antibiotic.

La nivel mondial, rotavirusul este agentul patogen cel mai frecvent implicat în diareea copilului mai mic de 5 ani, indiferent de rasa si de statutul socio-economic, fiind o cauza importanta de morbiditate si mortalitate la aceasta grupa de varsta. In Romania nu exista studii multicentrice aprofundate asupra particularitatilor infectiei cu rotavirus, insa nu avem motive sa credem ca aceasta ar fi mai putin frecventa decat in alte tari din Europa, cu nivel similar de dezvoltare socioeconomica. Spre exemplu, in Anglia, aproape fiecare copil cu varsta mai mica de 5 ani a avut o infectie cu rotavirus. Odata infectat, corpul devine imun la virus si nu il va mai contacta alta data, de aceea gastroenterita produsa de rotavirus este rar intalnita in randul adultilor, pentru ca acestia au facut infectia in copilarie.

O alta grupa larg raspandita de virusi care cauzeaza gastroenterita este adenovirusul, care, alaturi de rotavirus, inregistreaza cele mai multe “victime” in cazul copiilor mici.

Virusii se transmit cu usurinta de la o persoana infectata la alta, prin contact direct sau apropiat:

  • cu mainile murdare ale unei persoane infectate dupa folosirea toaletei
  • cu suprafete sau obiecte atinse de o persoana infectata
  • prin mancarea preparata de o persoana cu gastroenterita virala (enteroviroza)
  • frecvente sunt si epidemiile de gastroenterita care apar in institutiile de invatamant (crese, gradinite, scoli, licee) sau spitale.

Consumul alimentelor contaminate cu microbi (bacterii) poate cauza unele cazuri de gastroenterita (enterocolita), speciile de bacterii cele mai intalnite in acest caz fiind Campylobacter, Salmonella si Escherichia coli (prescurtata E. coli).

Alaturi de bacterii, o alta cauza de gastroenterita pot fi parazitii intestinali care se transmit prin intermediul mainilor, suprafetelor, jucariilor murdare, a apei sau alimentelor contaminate. Giardia lamblia este cea mai raspandita cauza parazitica a diareei in tarile dezvoltate.

In tarile sarace sau zonele insalubre, o cauza majora de aparitie a enterocolitelor poate fi apa contaminata de bacterii sau alti microbi.

schimbare scutec 200x161 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Diareea este simptomul principal al gastroenteritei

Simptome

  • Diareea este principalul simptom, cateodata insotita si de voma. Diareea este prezenta sub forma scaunelor moi, apoase, cu o frecventa de minim 3 episoade in decurs de 24h (de regula sunt cate 1-2 scaune pe ora). In unele cazuri, scaunul poate fi insotit de mucus sau sange (sau amandoua). Diareea si voma sunt periculoase din cauza posibilitatii aparitiei deshidratarii prin eliminarea masiva de lichide in scaun si varsaturi, acesta fiind si motivul pentru care sunt spitalizati copiii cu diaree.
  • Crampele abdominale sunt des intalnite in gastroenterite. Durerile scad in intensitate dupa fiecare scaun.
  • Febra
  • Dureri de cap
  • Dureri de picioare

La majoritatea copiilor aceste simptome sunt usoare si tind sa dispara in cateva zile. Daca voma este prezenta, aceasta dureaza in jur de 1 zi, insa exista situatii cand se poate prelungi pe parcursul mai multor zile. Diareea continua si dupa ce varsaturile au incetat si de cele mai multe ori este prezenta pe o perioada de 5-7 zile. Scaunele moi pot persista pe parcursul intregii saptamani sau mai mult, chiar daca celelalte simptome au disparut.

Deshidratarea

baietel molesit 200x135 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Copilul cu gastroenterita

Diareea si varsaturile pot cauza deshidratarea (pierderea lichidelor din corp), iar aceasta este o urgenta medicala. Deshidratarea usoara este des intalnita si usor si rapid tratabila prin consumul mare de lichide. Deshidratarea severa, insa, poate fi fatala daca nu primeste tratament corect, intrucat organele corpului nostru au nevoie de o anume cantitate de fluide pentru a functiona normal.

  1. Simptomele deshidratarii la copii: urina putina, gura uscata, limba si buzele uscate, ochi uscati, adanciti in orbite, plans fara lacrimi, slabiciune, este iritabil sau letargic
  2. Simptomele deshidratarii severe la copii: somnolenta, piele palida sau patata, maini sau picioare reci, urineaza foarte putin (scutece ude foarte putine, niciun scutec ud in ultimele 6-8 ore), respiratie rapida (insa superficiala), plans fara lacrimi, fontanela anterioara adancita. Deshidratarea severa este o urgenta medicala si necesita consult de specialitate imediat.

In cazul copiilor cu gastroenterita, deshidratarea apare cu precadere la:

  • bebelusii cu varsta mai mica de 1 an (in special la cei mai mici de 6 luni): fiind mici, ei nu trebuie sa elimine mult lichid pentru a pierde un procent semnificativ din masa totala a fluidelor corporale
  • bebelusii mai mici de 1 an cu greutate mica la nastere si care nu au luat in greutate satisfacator, corespunzator varstei pe care o au
  • un copil alaptat care refuza sanul pe perioada bolii
  • un copil care refuza sa consume lichide sau bea foarte putin pe perioada infectiei
  • bebelusii si copiii cu diaree si varstaturi severe (mai ales daca au avut mai mult de 6 scaune diareice si/ sau mai mult de 3 episoade de voma in 24h).

Cum se diagnosticheaza gastroenterita?

fetita cu durere de burta 200x200 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Durerea de burtica insoteste gastroenterita

Majoritatea parintilor recunosc gastroenterita dupa simtomele specifice descrise mai sus. Simptomele vor fi, de obicei, destul de usoare si se amelioreaza in cateva zile fara tratament, singura conditie fiind consumul adecvat de lichide. De multe ori, mai ales in cazul copiilor trecuti de bebelusie si care nu se afla la primul episod de enteroviroza, nici nu va fi nevoie de consultul medical.

Insa, in anumite imprejurari, este important ca cel mic sa fie vazut de medicul de familie sau pediatru. In acest caz, doctorul va solicita lamuriri suplimentare pentru a determina cauza infectiei:

  • ati calatorit recent in strainatate?
  • copilul a luat contact cu vreo persoana cu simptome de gastroenterita?
  • ati luat antibiotic recent?
  • ati fost in spital de curand?
  • copilul s-a jucat cu vreun animal de companie cu simptome gastrointestinale precum diareea? A atins vreo reptila de companie, in special testoasele fiind deseori purtatoare de Salmonella?
  • a baut lapte nepasteurizat sau a mancat alimente lasate prea mult timp la temperatura camerei?

Urmeaza apoi examinarea copilului pentru observarea eventualelor semne de deshidratare, ii va fi verificat pulsul si temperatura corpului. Se va trece apoi la palparea abdomenului pentru evaluarea sensibilitatii sale.

In unele situatii, doctorul poate recomanda efectuarea probelor de microbiologie (examenul de cultura si coproparazitologic al unei probe din scaunul copilului), in special atunci cand copilul nu se simte bine, a stat in spital o perioada, a mancat alimente infestate, a calatorit in strainatate sau simptomele nu se amelioreaza in decursul unei saptamani.

copil examinat de medic 200x132 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Examinarea medicala

Cand trebuie sa merg la medic?

Majoritatea copiilor cu gastroenterita au simptome usoare care se amelioreaza sau dispar in 4-5 zile, insa parintii trebuie sa fie foarte atenti ca micutul sa consume lichide. In cele mai multe cazuri nu este nevoie de consult de specialitate, insa trebuie sa mergeti la medic in una dintre situatiile urmatoare:

  • copilul este mai mic de 6 luni
  • copilul are o afectiune medicala (probleme la plamani sau rinichi, diabet, s-a nascut cu greutate mica)
  • are febra
  • prezinta semne de deshidratare (vezi mai sus)
  • este molesit sau confuz
  • vomita si nu retine lichide
  • voma sau scaun cu sange
  • are mai mult de 8-10 scaune diareice pe zi
  • durere (crampe) abdominale severe
  • are vreo infectie contactata in calatoriile in strainatate
  • prezinta simtome severe, care nu par a se ameliora
  • simptomele persista (vomita mai mult de 1-2 zile, are diaree mai mult de 3-4 zile)

Tratamentul gastroenteritei

Simptomele gastroenteritei se amelioreaza de la sine in cateva zile, pe masura ce sistemul imunitar al copilului incepe sa lupte si sa elimine infectia din corp, de aceea, copii se trateaza de cele mai multe ori acasa. Ocazional, copilul va fi internat in caz ca apar complicatii sau starea se se agraveaza sau nu se imbunatateste corespunzator.

Lichide pentru prevenirea deshidratarii

fetita bea apa 200x200 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Consumul de lichide este esential in gastroenterita

Copilul trebuie incurajat sa consume cat mai multe lichide pentru a evita instalarea deshidratarii. Apa pierduta prin varsaturi sau diaree trebuie inlocuita, iar copilul trebuie sa continue sa bea lichidele cu care el este obisnuit (lapte de san, lapte formula, apa). Pe langa acestea, este nevoie, insa, de cantitati suplimentare de lichide, insa nu din gama sucurilor carbonatate sau de fructe, care pot agrava diareea.

Cantitatea de lichide ce trebuie consumata in caz de gastroenterita:

cantitate lichide gastroenterita Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

  • copiii vor bea des, in cantitate mica (o gura de lichid la 10-15 minute, apa sau limonada cu apa plata)
  • ideal ar fi o cantitate de 5ml lichid/ kg corp/ ora: un bebelus de 6 kg va bea 30 ml lichid pe ora sau 60 ml la fiecare 2h, iar un copil de 12 kg va bea 60 ml pe ora sau 120 ml la fiecare 2h
  • copiii care varsa nu trebuie fortati cu lichidele; vom astepta 10-15 minute intre administrarile de lichide si vom oferi cat mai putin lichid: o gura sau 1 lingurita de apa. Daca nu vomita lichidul administrat, se continua cu o noua inghititura 3-5 minute mai tarziu, apoi se creste cantitatea de apa la 1 lingura, pana se ajunge la 50-60 ml. In cazul copiilor mici se poate folosi o seringa sterila.
  • odata ce varsaturile inceteaza, copilul trebuie alimentat cu hrana solida, dar usor digerabila, chiar daca inca mai prezinta scaune diareice
  • nu se administreaza medicamente pentru diaree sau varsaturi, intrucat pot influenta capacitatea intestinului de a elimina virusii, bacteriile, parazitii si toxinele prin scaun
  • evitati sucurile de fructe sau bauturile acidulate, pot agrava diareea, ele continand prea multi carbohidrati (zahar) si prea putin sodiu (sare) pentru a restabili balanta hidrica a copiilor cu gastroenterita; ceaiul si bauturile tip cola contin teina/ cafeina, cunoscute a fi diuretice
  • continuati alaptatul!

Bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni prezinta un risc crescut de deshidratare, de aceea trebuie vazuti de fiecare data de catre un medic. In schimb, alaptarea sau hranirea cu lapte formula trebuie continuata la cerere, fiind posibil ca cel mic sa solicite a fi hranit mai des decat de obicei. Medicul poate recomanda un aport suplimentar de lichide in gastroenterita bebelusului mai mic de 6 luni, fie ca este vorba de apa sau solutii de rehidratare orala (de la farmacie).

Solutiile de rehidratare orala se administreaza doar la recomandarea medicului si pot fi achizitionate din farmacii. Ele constituie o bautura cu o compozitie perfect echilibrata de apa, saruri si zahar. Sarea si zaharul continute de aceste bauturi ajuta apa sa se absoarba mai usor in corp (nu folositi remedii casnice de bauturi cu apa si zahar intrucat proportia intre cele doua elemente trebuie sa fie exacta). Ele ajuta in cazul unei deshidratari moderate si sunt prescrise in functie de varsta si greutatea copilului. Daca alaptezi, continua sa o faci la cerere, in caz contrar, evita sa administrezi copilului alte lichide in afara de cele recomandate de medic. Este foarte important ca micutul sa fi rehidratat inainte de a manca din nou alimente solide.

In cazul unei deshidratari severe, copilul poate fi internat in spital, unde i se vor administra lichide de rehidratare prin intermediul unui tub special numit sonda nazogastrica. Sonda strabate nasul copilului, de-a lungul gatului si ajunge direct in stomac. O alternativa la sonda nazogastrica sunt fluidele intravenoase administrate direct in vena copilului.

refuza mancarea 200x200 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Cu siguranta va refuza sa manance o perioada scurta

Alimentatia

Prioritatea in cazul gastroenteritei este restabilirea echilibrului hidric din corp. Insa, daca cel mic nu este deshidratat (si asta se intampla in majoritatea cazurilor) sau odata ce a fost rehidratat, copilul trebuie incurajat sa revina la dieta sa normala. Un copil cu gastroenterita nu va flamanzi! Asadar:

  • bebelusii alaptati vor continua sa fie hraniti la cerere, suplimentar fata de lichidele administrate la recomandarea medicului
  • bebelusii hraniti cu lapte formula vor continua sa fie hraniti dupa programul obisnuit daca asa doresc, suplimentar fata de lichidele recomandate de medic
  • copiii mai mari- ofera-i cate ceva de mancare din cand in cand, insa daca refuza sa manance, nu insista. Consumul de lichide este cel mai important, iar mancarea poate astepta pana ce revine pofta de mancare. Copilul va consuma alimentele pe care le mananca in mod normal, insa evitam a-i oferi preparate grase sau condimentate, picante. Cateodata mancarea fada precum bananele, painea prajita, orezul sau biscuitii simpli, fara crema sunt mai bine tolerate de stomacelul lor.
  • copilul trebuie sa isi revina la stilul de viata normal (alimentatie si bauturi) in 48-72 ore, chiar daca diareea continua

Medicamentatia

Copiilor mai mici de 1 an nu ar trebui sa li se administreze medicamente pentru stoparea diareei. Desi par salvatoare, prezinta nesiguranta pentru sanatatea copiilor datorita complicatiilor serioase care pot aparea.

In caz de febra se poate administra paracetamol sau ibuprofen.

Daca simptomele sunt severe sau persista pentru mai multe zile la rand, doctorul poate recomanda efectuarea unei coproculturi (exeminarea microbiologica a unei probe din scaunul diareic al copilului) pentru a verifica prezenta germenilor (bacterii sau paraziti). In functie de natura infectiei, doctorul poate recomanda antibiotic sau alte medicamente pentru tratarea gastroenteritei.

Complicatiile gastroenteritei

gastroenterita copii 200x131 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Gastroenterita la copii

Desi rare, apar de obicei la copiii de varsta mica. Sunt predispusi la complicatii cei cu afectiuni cronice in derulare (diabet) sau al caror sistem imunitar nu functioneaza la parametrii normali. Este cazul copiiilor cu medicatie steroida sau al celor supusi chimioterapiei pentru tratarea cancerului. Posibilele complicatii includ:

  • Dezechilibru electrolitic (al sarurilor) si deshidratarea corpului: este cea mai comuna dintre complicatii si apare cand apa si sarurile sunt eliminate din corp datorita scauneleor daireice dese si al varsaturilor, atunci cand nu sunt inlocuite cu aport adecvat de lichide. Daca cel mic accepta sa bea lichide si o face des, posibilitatea deshidratarii este redusa sau vom avea de a face cu o deshidratare moderata care se restabileste imediat ce copilul aceepta sa bea mai mult.
  • Complicatii reactive: rareori se intampla ca alte zone ale corpului sa reactioneze la infectia prezenta in intestine. Ne vom confrunta, in acest caz, cu simptome de artrita (inflamarea articulatiilor), inflamatii la nivelul pielii si ochilor (conjunctivite sau uveita – inflamarea interiorului ochiului). Complicatiile reactive sunt rare in cazul gastroenteritelor produse de un virus (enteroviroze).
  • Raspandirea infectiei la alte zone din corp cum ar fi oasele, incheieturile sau meningele, pielita care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. Este o complicatie rara, insa aparitia ei este cauzata de infectia cu Salmonella.
  • Diaree perisitenta, apare rar
  • Intoleranta la lactoza poate aparea pentru o perioada, la putin timp dupa episodul cu gastroenterita care duce la insufienta unei enzime numite lactaza necesara pentru digestia lactozei, zaharul din lapte. Intoleranta la lactoza creeeaza balonare, dureri abdominale, gaze intestinale si scaune diareice, apoase dupa consumul de lapte. Odata ce infectia este eliminata din corp si mucoasa intestinala se reface, dispare si intoleranta la lactoza.
  • Sindromul hemolitic si uremic este o complicatie rara asociata, de obicei, gastroenteritei produse de infectia cu bacteria E. coli (E. coli O157). Este o afectiune grava insotita de anemie, un numar mic de trombocite si afectiuni la nivelul rinichilor. Diagnosticata si tratata corect, majoritatea copiilor se recupereaza bine.
  • Malnutritia poate surveni in urma afectiunilor repetate ale intestinului, mai ales in cazul copiilor care dezvolta astfel de infectii proveniti din tarile in curs de dezvoltare.
copil care se spala pe maini 200x132 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Spalarea mainilor previne transmiterea gastroenteritei

Cum prevenim transmiterea infectiei?

Gastroenterita se transmite foarte usor de la o persoana la alta, de aceea trebuie luate anumite masuri pentru a reduce incidenta acestei afectiuni.

Daca copilul tau are gastroenterita, spala-ti mainile cu multa atentie dupa schimbarea scutecelor micutului si mai ales inainte de a prepara si servi mancarea. Ideal ar fi sa-ti speli mainile cu un sapun lichid si sa te clatesti sub jet continuu de apa calda, insa orice sapun isi face treaba foarte bine. Usuca-ti bine mainile.

In cazul copiilor mai mari cu gastroenterita trebuie sa respecte urmatoarele reguli de igiena:

  • Dezinfecteaza regulat toaleta (vasul de wc, olita) folosita de copilul cu gastroenterita. De asemenea, curata bine cu o carpa de unica folosinta manerul/ butonul care trage apa la vasul de wc, scaunul toaletei, robinetele chiuvetelor, toate suprafetele din baie si manerele usilor zilnic, folosind apa calda si sapun/ detergent.
  • Daca cel mic foloseste olita, manevreaz-o purtand manusi atunci cand arunci continutul in vasul de wc, apoi spala olita cu apa fierbinte si detergent si las-o sa se usuce.
  • Asigura-te ca micutul isi spala mainile dupa fiecare folosire a toaletei cu un sapun lichid sub jet de apa continuu
  • Daca hainele sau lenjeria patului se murdaresc de fecale, intai arunca fecalele la wc si apoi spala tesaturile separat de alte haine, la cea mai inalta temperatura posibila
  • Nu permite copilului sa imparta prosopul sau hainele sale cu altcineva. Cartile si jucariile vor fi atent curatate inainte de a fi impartite cu un copil sanatos.
  • Nu permite copilului sa prepare hrana pentru altcineva, sa imparta alimente, bauturi sau tacamuri cu un alt copil
  • Copiii trebuie retrasi din colectivitate pe toata perioada episodului cu diaree si inca 48 ore de la ultimul scaun diareic sau de voma. Contactele cu alti copii trebuie evitate pe cat posibil
  • Daca gastroenterita a fost cauzata de un germen numit Cryptosporidium, copilul trebuie sa evite inotul in piscina cel putin 2 saptamani dupa episodul de diaree.

Prevenirea gastroenteritei

Pe langa sfaturile de mai sus care se refera la transmiterea infectiei la alte persoane, trebuie sa pastram o igiena corecta, sa depozitam, preparam si gatim mancarea cu multa atentia. In principiu, spalarea mainilor de catre adulti si copii trebuie sa se faca intodeauna atunci cand:

  • folosim toaleta sau schimbam scutece
  • inainte de atingerea alimentelor de orice fel, inainte de a manevra carne cruda sau orice aliment pregatit pentru a fi consumat
  • dupa gradinarit
  • dupa joaca cu animale

Simpla spalare a mainilor, corect si regulat, face o mare diferenta in proliferarea gastroenteritei.

Cand va aflati in tari cu salubritate publica deficitara trebuie sa va luati masuri de siguranta suplimentara: evitati sa beti apa sau alte lichide a caror provenienta este dubioasa, la fel si spalarea alimentelor cu apa de la robinet sau din surse nesigure.

Alaptatul este o metoda de protectie in sine, bebelusii hraniti la san avand o incidenta mai mica de a dezvolta gastroenterita decat cei care beau lapte formula.

rotarix 200x166 Gastroenterita la copii: enteroviroza si enterocolita

Vaccinul impotriva rotavirusului se administreaza NUMAI oral

Imunizare

La ora acuala exista in schema de vaccinari optionale un vaccin impotriva rotavirusului, una dintre cauzele pricipale ale gastroenteritei, si anume Rotarix, administrat copiilor in 2 doze orale (nu injectabile) incepand cu cea de-a 6-a saptamana de viata (de regula se administreaza la 5 si 6 luni de viata).