ne spalam pe maini 142x200 Cum ne spalam pe maini?

Ne spalam pe maini!

Stiati ca simpla activitate de spalare a mainilor cat mai des posibil are potentialul de a salva mai multe vieti decat orice vaccin sau interventie medicala? Este una dintre cele mai eficiente si ieftine cai de prevenire a bolilor diareice si pneumoniilor, care cauzeaza mai mult de 3.5 milioane de morti anual la copiii sub 5 ani. Desi peste tot in lume oamenii isi spala mainile cu apa, nu sunt multi cei care folosesc si sapunul.

  1. Cand ne spalam pe maini?
  2. Cum ne spalam corect pe maini?
  3. Sapunul antibacterian
  4.  
  5. Gelul antibacterian sau sanitar
  6. O cale simpla de a ne mentine sanatatea!

Cand ne spalam pe maini?

  • inainte de a pregati si servi mancarea, mai ales inainte de a manca
  • dupa ce aveti grija de un copil/ adult bolnav (l-ati sters la nas sau la ochi) sau ati curatat o rana
  • dupa ce suflati nasul, tusiti sau stranutati
  • dupa ce schimbati scutecul unui copil
  • dupa ce curatati un loc, obiect
  • dupa ce mergeti la toaleta sau ajutati un copil sa faca la olita/ wc
  • dupa ce fumati
  • dupa ce puneti mana pe animale de casa, pe hrana si fecalele lor
  • dupa ce ati atins gunoiul sau orice substanta chimica sau contaminata (carpele de praf, pantofii murdari, etc)
  • imediat cum ajungeti acasa
  • ori de cate ori mainile par murdare

Cum ne spalam corect pe maini?

  1. Folositi sapun si apa curgatoare. Apa calduta spre calda este ideala
  2. Udati mainile bine si acoperiti-le cu o cantitate suficienta de sapun
  3. Frecati mainile viguros pentru 15-20 secunde (daca aveti nevoie de cronometru, cantati “La multi ani!” de la cap la coada)
  4. Acordati atentie spatelui mainilor, incheieturilor, spatiului dintre degete si de sub unghii
  5. Clatiti mainile bine sub apa curgatoare
  6. Uscati mainile cu prosop de maini sau de hartie. Pentru a reduce exfolierea pielii, puteti tampona mainile cu ajutorul prosopului decat sa le frecati viguros. Puteti folosi uscatoare de maini electrice. Daca folositi role de hartie, alegeti de fiecare data o bucata noua de prosop.
  7. Inchideti robinetul cu ajutorul prosopului folosit
  8. Daca este necesar, pentru evitarea craparii pielii, folositi crema de maini pe care o veti indeparta, desigur, inainte de preparea hranei.
Iata si exemplificarea video a unei sesiuni complete de spalare a mainilor:

Sapunul antibacterian

sapun 100x100 Cum ne spalam pe maini?

Sapun

Nu este mai eficient in distrugerea microbilor decat un sapun normal. Dimpotriva, folosirea lui regulata poate duce la dezvoltarea unor bacterii rezistente la compusii antibacterieni continuti de sapun, ceea ce face ca acesti microbi sa fie distrusi mai greu in viitor.

 

Gelul antibacterian sau sanitar

gel antibacterian 100x100 Cum ne spalam pe maini?

Gel antibacterian

Gelurile sanitare pe baza de alcool, care nu necesita folosirea apei, sunt o alternativa acceptabila atunci cand sapunul nu ne este la indemana. Mai mult decat atat, pe 9 noiembrie 2001, Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA a publicat indicatii clare ca gelurile antiseptice pe baza de alcool sa fie la indemana personalului din spitale si alte institudii de ingrijire persoane. In comparatie cu sapunul, gelul antiseptic s-a dovedit mai eficient si mai putin iritant, fiind, de asemenea, mai usor de folosit de catre adulti, copii si personal medical, deopotriva. Se recomanda ca astfel de produse sa stea pe masuta de langa patul fiecarui pacient spitalizat si recipiente mici de produs antibacterian sa se gasesca in buzunarul halatului fiecarui medic.

Daca alegeti sa folositi un astfel de produs, asigurati-va ca alegeti un gel cu minim 60% etanol (sau alcool etilic, componenta care distruge acei 99% dintre microbi, asa cum spune reclama), apoi urmati pasii:

  • Aplicati in causul palmei o cantitate suficienta de gel pentru a curata ambele maini
  • Frecati palmele, acoperind fiecare cm de piele (inclusiv incheieturi, spatele mainilor, spatiul dintre degete si de sub unghii), pana la uscarea mainilor

In cazul in care gelul antibacterian nu va este la indemana, puteti folosi servetele antibacteriene cu un procent semnificativ de alcool (60%).

Aceste produse pot fi folosite si de catre copii atunci cand nu au acees la o toaleta cu apa si sapun, insa asigurati-va ca cel mic isi freaca mainile viguros pana la uscarea gelului, inainte de a atinge ceva. Si nu uitati sa depozitati recipientul intr-un loc sigur dupa folosirea lui de catre copil!

Insa, daca mainile sunt vizibil murdare, faceti tot posibilul sa folositi apa si sapun pentru a le curata. Alcoolul din gelurile antibacteriene si orice alte produse asemanatoare este depasit de multimea de microbi de pe o mana vizibil murdara!

O cale simpla de a ne mentine sanatatea!

Spalatul pe maini nu ne consuma mult timp si efort, insa ofera recompense majore in ceea ce priveste prevenirea unui numar mare de boli serioase. Adoptand acest obicei simplu puteti face un pas major in protejarea sanatatii familiei voastre.

Cititi in continuare despre cum ne invatam copilasii sa se spele pe maini.