Acidul folic asa cum il cunoastem este un produs realizat pe cale industriala si care se gaseste in pastile sau pilule de acid folic sau in combinatie cu alte vitamine in vitaminele prenatale. Forma naturala continuta in anumite alimente, folatul, nu este la fel de rapid absorbit de catre organismul nostru: folatii se absorb in proportie de 50% in organism, in vreme ce acidul folic de sinteza are o absorbtie dovedita de 85%. De aceea, este recomandat ca suplimentul de sinteza de acid folic sa fie administrat zilnic.
Sursele naturale de acid folic sunt, in general, legumele cu frunze verzi:
- Surse excelente de folati: cereale de mic dejun fortifiate cu acid folic, linte, fasole alba boabe, naut, ficat de pui si vita, grau incoltit, soia, seminte de floarea soarelui crude
- Surse foarte bune de folati: terci de ovaz, sparanghel, spanac, stevie, gulie, salata romana, fasole verde, nuci si alune, mazare, sfecla rosie, pepene rosu si galben, zmeura, afine.
- Surse bune de folati: broccoli, porumb in conserva, paste, orez si paine imbogatite cu acid folic, varza de Bruxelles, citrice si suc natural de portocale si ananas, avocado, banane, morcov fiert, varza, dovlecel, oua, capsuni, grapefrut, paine neagra, lapte.
Este bine sa incercam sa mancam legumele si fructele cat mai proaspete si mai aproape de starea lor naturala, intrucat depozitarea si prepararea termica fac sa se piarda cantitatea de folati continuta de acestea. Gatitul la aburi este o metoda mult mai blanda cu vitaminele si mineralele din fructe si legume decat fierberea, frigerea si coacerea lor.
Insa, suplimentele de sinteza raman recomandarea de top cand vine vorba despre aportul de acid folic. Vitaminele prenatale, pe langa doza recomandata (sau chiar mai mare) de acid folic, contin si alte vitamine necesare dezvoltarii unei sarcini armonioase, mai ales ca pe parcursul sarcinii corpul tau are nevoie de mai mult din tot si toate. Nu uita ca excesul de acid folic se elimina in mod natural, asa ca nu ezita sa iei suplimente sau vitamine prenatale doar pentru ca cerelale pe care le consumi la masa de dimineata contin 100% din doza zilnica de acid folic recomandat.
Citeste despre importanta covarsitoare a acidul folic in sarcina si motivele pentru care trebuie introdus in rutina zilnica a fiecarui adult.
Comentarii