Ne trimitem copiii la gradinita la varste si pentru motive diferite. Majoritatea dintre noi sunt nevoiti sa gandeasca in termeni practici:
- incep serviciul
- vine un al doilea, al treilea bebelus
- nu isi permit sa angajeze o bona
- vor ca cel mic sa socializeze
- vor putin timp pentru ei insisi: sa se specializeze, sa porneasca o noua afacere, un proiect nou sau sa se relaxeze cateva ore pe zi.
Petrecerea timpului departe de casa cu care a fost obisnuit nu-i lucru usor pentru un copil de 2-3 ani. Copilul aflat la varsta gradinitei trebuie sa faca fata mai multor schimbari:
- separarea fata de cei care il ingrijeau zi de zi
- adaptarea la viata in gradinita: sa invete sa se lase ajutat de catre alti adulti pentru a manca, imbraca, a merge la baie
- acceptarea colegilor de grupa, impartirea obiectelor didactice, dar mai ales a atentiei educatoarei (acasa fiind obisnuit ca toti din jur sa-i acorde interesul maxim).
Asadar, inainte de a merge sa vizitezi gradinite, raspunde-ti singura la cateva intrebari:
- Crezi ca va fi in stare sa suporte gandul despartirii de tine si tatic pentru cateva ore pe zi (cel putin la inceput)?
- Este un copil foarte timid?
- Se poate face inteles in discutiile cu alti adulti sau are inca nevoie de tine sa “traduci” ceea ce incearca sa spuna?
- Se poate adapta unei rutine zilnice mai riguroase decat cea cu care a fost obisnuit acasa?
- Cand discutati despre gradinita, pare incantat sa mearga?
- Poate urma ordine simple fara sa riposteze zgomotos?
- Este capabil sa acorde atentie unei activitati pentru o perioada de 10-15 minute?
Alte cerinte, in functie de gradinita unde va fi inscris:
- Foloseste olita? (mai ales in gradinitele de stat, este una dintre conditiile acceptarii in grupa mica).
- Doarme singur? Trebuie avut in vedere ca gradinitele au program de somn dupa masa de pranz, ceea ce poate fi obositor pentru un copil obisnuit cu o siesta scurta in prima parte a zilei, atunci cand activitatile gradinitei sunt mai concentrate. In acest caz, copilul va fi rugat din timp sa incerce sa-si schimbe ora de somn inainte de a merge la gradinita.
Ia in calcul si urmatoarele:
- Perioada din an in care inscri copilul la gradinita: la cele de stat, exista doar posibilitatea inscrierii in luna septembrie a fiecarui an, insa la cele private, poti inscrie copilul in orice perioada a anului, in limita locurilor disponibile.
- Primavara, toamna si iarna este sezonul virozelor de orice fel, iarna si primavara al izbucnirii bolilor copilariei (rujeola, rubeola, scarlatina). S-a constatat ca cei mai micuti dintre copiii de gradinita fac multe otite, dar, pe de alta parte, dezvolta mai putine reactii alergice in viata adulta decat copiii care nu merg la gradinita.
- Copiii care merg la gradinita de la varste fragede sunt mai pregatiti pentru mediul academic de mai tarziu decat cei care raman acasa pana la varsta scolara.
Aceste intrebari sunt un punct de plecare pentru a te ajuta sa decizi daca prichindelul este pregatit pentru aceasta noua experienta – gradinita. Insa, cea mai buna metoda pentru a afla daca este timpul gradinitei, este sa va ganditi serios, amandoi parintii, la abilitatile sociale, emotionale, psihice si cognitive ale copilului, sa cereti parerea cunoscutilor cu copii de gradinita despre experienta lor cu gradinita, mai ales ca prietenii va cunosc copilul si pe dvs., sa consultati medicul si mai ales copilul insusi.
Daca descoperi ca motivele pentru care hotarasti sa trimiti copilul la gradinita sunt ca pare doritor sa invete lucruri noi, insa nu primeste acasa stimularea de care are nevoie (datorita serviciului sau oboselii parintilor), daca e dornic sa intalneasca copii noi, sa interactioneze cu persoane noi, atunci probabil ca a sosit momentul pentru ca cel mic sa mearga la gradinita.
Gradinitele romanesti admit intrarea in grupa mica a copiilor cu varste cuprinse intre 1 an si jumatate si 3 ani, in functie de apartenenta:
- Gradinitele de stat conditioneaza admiterea in gradinita de implinirea a 3 anisori; aici se intocmesc liste de inscrieri, fiind acceptati doar cei a caror varsta este apropiata de 3 ani, in limita locurilor disponibile
- Gradinitele private primesc copii chiar si mai mici de 2 ani (mai exact de la 18 luni; in acest caz, cautati sa alegeti gradinite unde exista mai multi educatori pentru o grupa de copii, intrucat la varste fragede, copiii au nevoie mare de interactiunea adult-copil si nu copil-copil).
Comentarii