jucarii educationala 166x200 Jucariile educationale: cum si de ce sa le alegi

Jucariile educationale

Parintii investesc bani grei in jucarii care mai de care mai fistichii, care dau de furca inclusiv adultilor, sperand ca acestea vor tine copilul ocupat si ca il vor dezvolta intelectual, insa raspunsul nu este intodeauna afirmativ. Din pacate, jucariile foarte complexe si avansate nu implica neaparat o dezvoltare mai buna sau mai rapida a copilului.

Intr-adevar, copilul invata jucandu-se. Asta este meseria, menirea lui, sa se joace! Este singura modalitate prin care cei mici deprind noi abilitati si castiga experienta, ceea ce ii face sa se si dezvolte. Invatarea tuturor acestor abilitati sunt, in sine, un proces destul de complex. Invatarea si deprinderea de noi abilitati nu pot fi separate de dezvoltarea fizica, este un proces complex ce are loc simultan.

  1. Cum ajuta jucariile in procesul invatarii
  2. Invatarea trebuie sa se faca intr-o anumita ordine
  3. Cum sa alegi cele mai bune jucarii educationale

Cum ajuta jucariile in procesul invatarii

La nastere, creierul bebelusului consta dintr-un numar de conexiuni neurologice intre trilioanele de celule ale creierului, conexiuni care nu sunt structurate si legate intre ele. Ceea ce s-ar putea explica prin situatia in care, de exemplu, o mamica apasa butonul soneriei, insa aceasta nu suna, insa usa garajului se deschide acum, luminile din casa pornesc maine sau ibricul de ceai de pe foc fierbe peste o saptamana. Adica, nu exista structura, interdependenta si nici raspuns predictibil, lucruri simple de care avem nevoie in viata de zi cu zi.

Si pentru a functiona corect, creierul copilului trebuie sa realizeze numeroasele conexiuni complexe intre celulele nervoase, pentru ca ele determina, in primul rand, gandirea si invatarea. Cercetatorii au aratat ca experientele la care este supus copilul in primii ani de viata formeaza si imbunatatesc aceste conexiuni cerebrale. Aceste experiente se refera la ceea ce copilul vede, aude, atinge si simte.

De exemplu, cand citim, trebuie sa intelegem acelasi lucru cu ceea ce autorul incearca sa ne transmita, sa avem in fata ochilor aceeasi imagine cu cea din mintea autorului. Acesta este raspunsul predictibil.

Si aici intervin jucariile. Cele educationale, care pun accent pe dezvoltarea cognitiva a copilului, sunt concepute special pentru a realiza conexiunile cerebrale din creierul copilului in ordinea corecta. 

O singura jucarie educationala nu este de ajuns pentru a ajuta copilul sa deprinda toate aceste abilitati, este nevoie de un numar mai mare de jucarii, experiente si medii pentru a ne asigura ca toate “conexiunile” se formeaza si functioneaza corect. Cu cat copilul petrece mai mult timp in compania acestor jucarii educationale, cu atat conexiunile cerebrale sunt mai bune si mai puternice.

numaratoare 200x200 Jucariile educationale: cum si de ce sa le alegi

Ma familiarisez cu texturile si culorile, de socotit nu e inca vremea!

 

Invatarea trebuie sa se faca intr-o anumita ordine

Copiii se dezvolta fizic intr-un mod structurat: toti bebelusii dezvolta aceleasi abilitati in acelasi interval de timp, cu mici exceptii. Cea mai buna varianta de a-i ajuta sa invete este sa-i stimulezi si sa-i incurajezi sa invete anumite abilitati fizice la o anumita varsta, oferindu-i uneltele necesare si sprijinindu-l cat mai mult. Ceea ce s-ar traduce prin a oferi copilului tau jucaria potrivita la momentul potrivit – este cea mai rapida si cea mai buna metoda de a invata!

In schimb, parintii le dau copiilor jucarii mult prea complicate pentru nivelul lor. Fiind mic, in eventualitatea in care copilul nu deterioreaza jucaria (nefiind dezvoltat fizic si psihic pentru a o manui corect), el va avea un beneficiu mic, aproape inexistent, de pe urma folosirii lor. Desi se va juca cu ele, nu va invata in acelasi ritm cu un alt copil caruia i-a fost oferita la momentul potrivit. Si asta pentru ca natura a decis inaintea voastra, a parintilor, ca cel mic trebuie sa invete altceva, ceva de o importanta mai mare pentru dezvoltarea sa de acum.

Cum sa alegi cele mai bune jucarii educationale

Multi parinti cumpara jucariile folosindu-se de criteriul vizual sau la sugestia unei prietene sau a unui agent de vanzari bun, si mai rar bazandu-se pe abilitatile pe care copilul ar trebui sa le invete in urma jocului cu respectiva jucarie. Poti incepe procesul de selectare a jucariilor potrivite pentru copilul tau in doi pasi:

  • intelege ce abilitati dezvolta copilul in mod normal la o anumita varsta
  • sa te documentezi asupra tipurilor de jucarii care incurajeaza aceste abilitati
Cumparati jucarii educationale copiilor vostri? Ati observat vren beneficiu de pe urma folosirii lor?