joaca la 12 18 luni 200x133 Joaca la 12 18 luni

Joaca la 12-18 luni

In doar 1 an de zile, pretiosul tau bebelus a evoluat de la un nou-nascut neajutorat la un pitic nazdravan si adorabil. La varsta de 1 an copilul petrece mare parte din timp dezvoltandu-si abilitatile motorii, pas cu pas. Mutrita lui zambitoare parca incearca sa spuna: “Uite, mami, fara manute!”, mandru de isprava de a fi reusit sa faca primii pasi nesustinut. Cade? Nicio problema! Un chiot sau o maraiala scurte si manutele lui grase sunt gata sa-i sara in ajutor sa se ridice si sa porneasca mai departe in aventura de explorare a fiecarui coltisor ramas nedescoperit din casa. In acelasi timp, isi rafineaza si abilitatile motorii fine – apucarea, prinderea si palmuirea oricui si orice ii iese in cale.

Unii copii incep sa spuna chiar si primele cuvinte in acest interval de varsta (12-18 luni). Insa oricat de mult sau putin ar verbaliza, exista cu siguranta o diferenta mare intre ceea ce spune si ceea ce intelege copilul, pentru ca la varsta asta intelege aproape tot. Limbajul semnelor este numai bun pentru a combina avantul in dezvoltarea motorie cu capacitatea lui in crestere de a intelege ceea ce se petrece in jur. Invata-l semne simple pentru “mai mult” si “papa” si pregateste-te sa-l servesti!

  1. Joaca
  2. Jocuri si jucarii preferate la 12-18 luni
  3. Ce spun specialistii despre joaca la 12-18 luni
  4. Ce spun mamicile despre joaca la 12-18 luni
  5. Recomandari

Joaca

Abilitatile motorii grosiere

Abia a inceput sa mearga, leganadu-se de pe un picior pe altul si deosebit de cracanat. Nu fi surprinsa daca se pune dintr-o data in patru labe pentru a ajunge mai repede si mai sigur la o jucarie care i-a starnit interesul. Pe masura ce capata mai mult echilibru, distanta dintre picioare se scurteaza, mersul devine mai sigur, fiind chiar capabil sa apuce un animal de plus in pasi de alergare.

Nu fi ingrijorata daca piticul abandoneaza mersul biped in favoarea celor patru labute. Se va motiva singur sa revina la pozitia normala de mers, fara a fi nevoie sa-l antrenezi sau sa-l recompensezi in vreun fel.

Abilitati motorii fine

Intra in posesia jucariilor folosind prinderea de tip penseta intre degetul mare si aratator. Tot cu aratatorul impinge jucariile, le loveste una de alta pentru a observa zgomotul pe care il produc si le aseaza una peste alta. Pana ajunge la varsta de 1 an si jumatate, va fi capabil sa puna minim 3-4 cuburi unul peste altul.

Construirea unui turn din cuburi nu-i chiar treaba simpla, e mai greu decat iti inchipui. Desi pare a fi repetitiva si plictisitoare, pentru un copil de 1 an si un pic este o activitate care necesita mai multi pasi, destul de provocatori in sine (De exemplu, copilul trebui sa reziste impulsului de a rastura turnul format din 1-2 cuburi)

construieste cuburi 200x200 Joaca la 12 18 luni

Cuburi

Abilitati cognitive

Creierul sau este plin de viata pe masura ce-si rafineaza memoria si cerceteaza un obiect in toate modurile posibile. Ca un adevarat om de stiinta, examineaza jucaria pe toate partile pentru a invata cum functioneaza si ce poate face. Atinge jucariile, le tranteste, vrea sa le simta, le zguduie si le loveste una de alta pentru a vedea ce sunete produc, apoi le arunca si le priveste cat de repede cad, repetand obsesiv lovirea lor. Doar repetitia este mama invatarii! De fiecare data cand repeta un lucru (chiar si atunci cand arunca ceva), nu o face doar pentru a se distra, ci pentru a-si mai rafina o abilitate, a invata ceva nou.

Pentru el, totul este un experiment, chiar si aruncarea mancarii din scaunul de masa. Ca adulti, intelegem cum functioneaza gravitatia, insa copilul nu cunoaste acest lucru si felul in care cad obiectele sau mancarea il fascineaza de-a dreptul.

Abilitatile sociale si emotionale

fetita vb la telefon 200x119 Joaca la 12 18 luni

Vorbesc la telefon!

Lacrimile si tantrum-urile (accesele de furie) nu sunt ceva neobisnuit pentru copilul ce se indreapta spre jumatatea celui de-al doilea an de viata, mai ales ca acum “gusta” putin si din anxietatea de separare (e mutat in camera lui, e dat la cresa/ gradinita/ bunica/ bona). Poate sa faca o figura urata cand altcineva in afara de mamica lui incearca sa-l incurajeze sa participe intr-un joc. El cunoaste foarte bine persoana care are grija de el si cu aceea se simte cel mai in siguranta. Astfel se traduce preferinta pentru anumite persoane sau jucarii. Inca ii face placere sa-i imite pe ceilalti si fiecare activitate este o noua ocazie de a copia ceea ce vede in jurul sau.

El se asteapta sa primeasca tot ceea ce isi doreste, iar cateodata asteptarile sale ii depasesc capacitatile. Este faza “eu sunt buricul pamantului sau lumea se invarte in jurul meu”, si atunci cand nu primeste ceea ce isi doreste sau nu reuseste sa duca ceva la bun sfarsit, apeleaza la tantrum pentru a-ti transmite mesajul ca este nefericit din cauza situatiei in care se afla. Nu trebuie sa te simti prost pentru ca copilul tau are o criza, ci trebuie sa intelegi ca si ele sunt parte din procesul de crestere si dezvoltare, desi ti se va parea mai greu de facut de zis!

Jocuri si jucarii preferate la 12-18 luni

  • jucarii care ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine, prinderea tip penseta si coordonarea ochi-mana: cuburi, stivuirea jucariilor si punerea uneia intr-alta
  • jucarii care ii dezvolta creativitatea: vopsele pentru maini, creioane mari, hartie pentru construirea de diferite forme
  • jucarii care incurajeaza abilitatile de rezolvare a unei situatii: jucarii cu forme de sortare, puzzle-uri simple
  • jucarii care il ajuta sa-si dezvolte abilitatile motorii grosiere: jucarii de tras si impins, jucarii de calarit, leagane si balansoare
  • jucarii care il invata despre cauza si efect: jucarii muzicale si instrumente de percutie (tamburina, tambal, tobe)
  • jucarii care incurajeaza jocul de rol: telefoane, masini de tuns iarba, mini-golf-uri, carucioare de bebelusi si seturi de doctori
bate la tobe 133x200 Joaca la 12 18 luni

Bat la tobe

 

Ce spun specialistii despre joaca la 12-18 luni

  • T. Berry Brazelton : “Jocul ramane modalitatea cea mai puternica prin care copilul invata. Prin intermediul lui poate testa o multitudine de situatii si actiuni diferite pentru a gasi ceea ce i se potriveste cel mai bine…Este destul de dificil sa supraestimam importanta jocului pentru un copil mic.”
  • Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg si Sandee Hathaway: “Intr-un grup de copii care se joaca, cei mici isi exerseaza abilitatile sociale in vreme ce se bucura (sau invata sa se bucure) de compania si prietenia celorlalti copii. Insa aceste grupuri de joaca sunt benefice si parintilor, nu numai celor mici. Impartasirea greutatilor si placerilor vietii de proaspat parinte, concluzia ca nu esti singur in situatia asta – ca nu numai al tau copil nu imparte jucariile, musca si loveste copii, are crize de tantrum sau mananca numai cereale – poate fi extrem de eliberator, chiar terapeutic.”

Ce spun mamicile despre joaca la 12-18 luni

  • Emilia: “Cand fetita mea avea 1 an si 1 luna, adora sa ma prefac ca dorm si ea sa fie “mama”. Ma invelea cu paturica ei si ma mangaia pe spate. Ne jucam frumos, nu faceam scandal, dar cred ca ea deja incepea sa inteleaga ce inseamna sa ai grija de cineva si isi folosea imaginatia pentru a se juca. Erau momente speciale in care ne simteam bine amandoua si de care imi aduc aminte cu mare placere“.
  • Alina: “Fetita mea de 1 an si 2 luni e fascinata de cei mai mici decat ea de la cresa unde merge. Cand ma duc sa o iau acasa, isi ia intotdeauna la revedere de la ei si continua sa faca asta aproape tot drumul spre casa: “Pa-pa, bebe”
  • Cristina: “Baietelul meu de 1 an cade de multe ori in timp ce se joaca la centrul de activitati, insa nu pare sa-l deranjeze. Asa de tare ne amuza cum nu se da batut de o simpla dezechilibare…cade, se ridica rapid si o ia de la capat!”

Citeste despre Cum te joci cu copilul de 12-18 luni?

Recomandari

Tinand cont de cele de  mai sus, va putem face urmatoarele recomandari de jucarii pentru varsta de 12-18 luni:

  • antemergator interactiv 2 in 1, in limba romana, de la Vtech
  • antermergator Luvion, un sistem revolutionar care ajuta copilul in aventura primilor pasi
  • carucior cu cuburi de la Step2, se foloseste si pe post de antemergator
  • jucarii de sortat: surpriza formelor de biscuiti Fisher Price, masina Stie Tot de la Vtech
  • primul meu telefon de la Vtech
  • trusa de doctor Klein
  • orice vehicul fara pedale se bucura de mare incantare in randul copiilor abia trecuti de 1 an
  • triciclete, pentru plimbari in care copilul are mai multa libertate de miscare decat ceea ce ofera caruciorul
Cum prefera sa se joace copilul vostru la aceasta varsta?