mamica 200x160 Care sunt culorile preferate ale copiilor si cum le aleg

Joaca preferata

Te-ai intrebat vreodata cum vede copilul tau mediul inconjurator sau cum te recunoaste? Multa vreme a existat credinta ca micutii nu vad nimic la nastere si ca abia mai tarziu li se dezvolta aceasta abilitate. Insa studiile au demonstrat ca nou-nascutii pot sa urmareasca un obiect in miscare, sa clipeasca atunci cand lumina este puternica sau sa fixeze o figura aflata in apropiere la o ora dupa ce au fost nascuti.

Inca din burtica bebelusii sunt capabili sa faca distinctia dintre lumina si intuneric, iar in primele zile de dupa venirea pe lumea acestea sunt coordonatele dupa care el percepe mediul inconjurator. Desi ochisorii sunt capabili sa vada perfect din punct de vedere fizic, focalizarea este redusa la 20-30 de centimetri, adica distanta aproximativa dintre fata bebelusului si cea a mamei in timpul alaptarii.

Incepand cu cea de a doua saptamana de viata, ochii micutilor se adapteaza noului mediu de viata si apare perceperea culorile, desi nou-nascutul nu le recunoaste sau constientizeaza. Rosul, fiind o culoare puternica, este dintre primele care ii atrage atentia si poti chiar sa faci un mic test pentru a vedea acest lucru: confectioneaza un cerc rosu pe care sa il rotesti pe un fundal intr-o alta nuanta de rosu. Bebelusul nu doar ca va fi capabil sa urmareasca cu privirea cercul in miscare, dar poate face acest lucru pentru ca face diferentierea de nuanta a culorii.

Pana la varsta de 3 luni, bebelusul devine capabil sa distinga tot spectrul de culori, iar de la 4 luni perceptia profunda si coordonarea ochiului cu mana incep sa se dezvolte. La 6 luni vederea bebelusului tau este complet dezvoltata, dar abia de la varsta de 2 ani il vom putea familiariza pe cel mic cu denumirea culorilor.

Definirea personalitatii vine la copil si cu alegerea culorii preferate. Aceasta definire are un rol de baza in dezvoltarea sa cognitiva, in autodefinire si in constientizarea unicitatii sale ca individ. Tot culoarea este si primul mod de exprimare al copiilor, indiferent ca este vorba despre desene sau despre constructii din cuburi. Stimularea cognitiva prin intermediul culorilor face ca dezvoltarea creierului sa fie mai complexa, fapt demonstrate de un studio desfasurat de departamentul de Neurostiinta al Universitatii din Pennsylvania.

Cuburile colorate il vor ajuta pe cel mic nu doar sa invete culorile sau numerele, ci ii vor stimula creativitatea si chiar gandirea startegica atunci cand mai creste. Lego Duplo ii insoteste pe copii in minunata lor aventura cu o mare varietate de caramizi colorate, personaje haioase si jocuri distractive. Poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare ”Sa-ti spun despre ziua mea” pe site-ul www.legoduplo.ro