bebelus 3 luni 200x149 Bebelusul in luna a treia de viata

Bebelus 3 luni

La varsta de 3 luni bebelusul tau devine mai puternic si mult mai interesat de ceea ce se intampla in jurul sau. Este un moment bun sa-i vorbesti, sa-i canti si sa-i citesti bebelusului care acum va fi foarte incantat de acest tip de interactiune. Unii dintre ei este posibil deja sa-si fi facut un program zilnic cu ore constante de somn, desi multi dintre bebelusi nu vor dormi asa cum spera si si-ar dori parintii lor.

 

  1. Dezvoltare: Joaca
  2. Comportament: Bebelusul solicitant
  3. Somnul
  4. Mamica: Din nou la birou

Dezvoltare: Joaca

Sa te joci impreuna cu copilul tau este distractiv pentru amandoi. Sa aloci jocului cateva minute in mai multe reprize zilnice este important atat pentru dezvoltarea bebelusului, cat si pentru a avea o relatie frumoasa cu el. Bebelusii au nevoie de joaca stand pe burtica, ceea ce ii incurajeaza sa-si dezvolte controlul asupra capului si gatului, ajutandu-i, mai tarziu, sa se tarasca. Desi controlul asupra capului si gatului poate fi deprins stand si in alte pozitii, joaca pe podea este ideala. In timp ce bebelusul este asezat pe burtica, joaca-te cu el cu jucarii luminos colorate sau cu o mica oglinda. Imediat ce copilul da semne ca s-ar fi saturat de joaca voastra, opriti-va. Unii dintre ei vor fi foarte incantati de statul pe burtica, in timp ce altii vor protesta in continuu.

Bebelusii cu reflux gastrofaringian cel mai probabil nu vor fi fericiti sa stea pe burtica, asa ca statul intr-un scaun de copii sau in poala mamei este un bun punct de plecare. Peste cateva zile, mama poate cobori mai mult scaunul sau poate tine copilul la o inaltime cat mai mica fata de podea. Prima data cand vei incerca sa asezi pe burtica bebelusul cu reflux, ruleaza un prosop si pozitioneaza-l sub pieptul copilului, intinzandu-i bratele in fata. Sau, mamica isi poate folosi propriul picior in locul prosopului.

Alte jocuri pe care le-ati putea aborda in timp ce bebelusul sta pe burtica sunt:

  • Pozitioneaza mana de-a lungul corpului bebelusului asezat pe bratul tau cu fata in jos, tinandu-l bine intre picioare si cealalta mana pe spatele sau
  • Aseaza-te pe un scaun sau pe podea si pune copilul in poala, pe burtica, cu fata in jos
  • Maseaza bebelusul pe spate, fundulet si spatele picioarelor
  • La baita (tine ferm copilul cu burtica in jos)

Aminteste-ti ca bebelusul tau este un mic individ cu propria personalitate si, la aceasta varsta, trebuie sa va adaptati actiunile la ceea ce i se potriveste lui. De asemenea, nu uita ca bebelusul trebuie supravegheat in permanenta atunci cand se afla pe burtica si nu numai.

La 3 luni bebelusul:

  • Cantareste putin peste 5 kg si masoara in jur de 60cm
  • E posibil sa inceapa sa se roteasca de pe spate pe o parte a corpului
  • Isi descopera manutele si piciorusele, se va distra doar daca ii desfaci mainile si i le strangi la loc
  • Tinut in picioare pe o suprafata dura, intinde picioarele. Asezat, le agita, mototoleste scutecele si paturicile aflate sub ele, loveste puternic din calcaie, fara a simti durere.
  • Va incerca sa apuce jucariile, le va tine in manuta, agitandu-le, insa nu le va urmari miscarea (nu face inca conexiune intre ce are in mana si ce face cu ea)
  • Isi va tine capul drept cand are suport
  • Este varsta “pedalarii”, culcat pe spate da din picioare cu mare zor
  • Deschide pumnii, nu mai tine manutele stranse, a disparut reflexul de apucare
  • Duce obiecte la gurita.
  • Va cauta sa aiba contact vizual cu parintii sai si va zambi la fetele cunoscute, recunoscandu-i. Se va opri din plans cand intri in camera. Rade si chiar “chiuie” de bucurie
  • Descopera ca poate scoate sunete si incepe sa tipe usor, facandu-i placere sa se auda.
  • Atunci cand vorbesti se va opri sa te asculte, privindu-te

Comportament: Bebelusul solicitant

Este un termen folosit de pediatrul american dr. William Sears, caruia ii displace folosirea termenului de “agitat”, intrucat acesta ar insemna ca bebelusul detine oarecare control asupra comportamentului sau, in vreme ce tot ce-si doreste mica fiinta este mai multa atentie din partea parintilor sai. Bebelusii solicitanti probabil ca vor fi la fel si cand vor mai creste, necesitand atentie sporita din partea celor ce-i ingrijesc. Felul lor de-a fi nu are nicio legatura cu posibilitatea parintilor de a le acorda suportul necesar.

Toti copiii devin agitati cateodata. Unii mai rar, insa la polul opus se afla bebelusii care necesita 24h de atentie zilnica si sunt rar multumiti sau linistiti. Bebelusul solicitant este foarte sensibil la mediul inconjurator, referindu-ne atat la oameni cat si la imprejurimi. Au anumite placeri si neplaceri inca de foarte timpuriu, insa exista un lucru care ii face fericiti oricand si oriunde: sa stea in brate. Bebelusii solicitanti cauta siguranta si confortul bratelor unui adult ori de cate ori sunt treji, cateodata chiar si atunci cand dorm. Se intampla rar ca un astfel de bebelus sa adoarma singur.

Bebelusii solicitanti sunt descrisi adeseori ca fiind hiperactivi. Sunt gata oricand de o noua activitate si vor tresari si plange la cel mai mic zgomot. De asemenea, vor izbucni in hohote de ras si se vor dovedi foarte afectuosi (iata un alt termen cu care iti poti caracteriza copilul, in locul mai putin flatantului “lipicios”).

Este, intr-adevar, mai dificil sa stabilesti un program de alaptare sau hranire a bebelusului solicitant si, de cele mai multe ori, ei se dovedesc a fi si cei care renunta cel mai greu la san. Lor le va fi mai greu sa-si faca si un program de somn, asa ca parintii lor vor trebui sa profite de orice ragaz pentru o repriza oricat de scurta de somn.

Ce poti oferi unui bebelus solicitant:

  • Tinut in brate din plin. Informeaza-te despre dispozitivele de purtare a copilului (sling, wrap)
  • Hraniri dese – ziua si noaptea
  • Sentimentul ca esti mereu in preajma lui – ceea ce inseamna sa raspunzi prompt solicitarilor sale
  • Putin timp liber pentru tine (valabil pentru toti parintii, nu doar pentru cei cu bebelusi solicitanti)! Daca asta inseamna sa lasi copilul in grija altcuiva pentru ca tu sa dormi putin, sa iesi la o plimbare sau sa petreci timp cu tine sau impreuna cu partenerul, atunci fa-o! Si tu si bebelusul veti beneficia de pe urma relaxarii tale!

Somnul

Patul parintilor

bebelus 3 luni cu carusel 157x200 Bebelusul in luna a treia de viata

3 luni

Multi experti recomanda dormitul mamei si al bebelusului in acelasi pat, intrucat ” bebelusul va beneficia de protectia, caldura, reasigurarea emotionala si hrana (laptele de san) exact in forma si cantitatea in care natura le-a conceput”. Impartitul patului cu bebelusul ajuta si la alaptare, iar mama si pruncul vor avea parte de mai mult somn. Iar in cazul in care copilul se ineaca, plange, ii e prea cald sau prea rece, va fi ingrijit imediat.

Chiar si organizatiile UNICEF din toata lumea spun ca dormitul impreuna este calea naturala pentru ca toti sa doarma fericiti si sanatos.

Se recomanda ca mama si copilul sa imparta aceeasi camera pentru cel putin 6 luni, atat pentru inlesnirea alaptarii, cat si pentru protejarea copilului impotriva sindromului mortii subite. Parintii care nu se simt in largul lor impartind patul cu copilul pot folosi un patut atasat patului lor. De asemenea, trebuie reamintit ca, deseori, mama si copilul vor adormi in acelasi pat, iar patul adultilor nu este destinat unor astfel de utilizari, un patut fiind mult mai sigur in acest sens.

Parintii nu ar trebui sa doarma in acelasi pat cu copilul daca:

  • Fumeaza
  • Au consumat alcool
  • Au luat vreun medicament care ii face somnorosi
  • Sufera de vreo afectiune care declanseaza inconstienta asupra mediului inconjurator
  • Se simt obositi peste masura
  • In primele luni de viata ale copilului, in cazul in care acesta s-a nascut prematur sau a avut o greutate mica la nastere
  • Daca bebelusul are febra

Nu adormiti cu copilul pe sofa sau sezlong, intrucat s-au raportat cazuri de sufocare a copilului intre pernele canapelei. De asemenea, este recomandabil sa nu plasati bebelusul la perete intr-un pat de adult.

Sunt avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste impartitul patului cu bebelusul, de aceea este bine ca parintii sa se informeze despre plusurile si minusurile fiecarei posibilitati de petrecere a noptii si sa decida in cunostinta de cauza.

Tipare de somn

La varsta de 3 luni nu este neobisnuit pentru un bebelus sa nu aibe inca un program de somn. In timpul zilei va sta treaz perioade mai lungi, iar noaptea va dormi in reprize de 4-6 ore. Cand bebelusul doarme 5 ore neintrerupte de-a lungul noptii putem spune ca doarme toata noaptea. Ei vor dormi intre 12 si 20 ore de-a lungul unei zile.

Nu uitati ca fiecare copil este unic in felul sau, asa ca nu va ingrijorati daca mamicile din jurul dvs. se lauda cu performantele nocturne ale odraslelor lor.

Mamica: Din nou la birou

Daca decizi ca trebuie sa te intorci la birou in scurt timp, pregateste-ti plecarea din timp, asigurand o tranzitie usoara la noul program:

  • Cauta o cresa sau o bona si petreceti timp impreuna inca de pe acum. In cazul cresei, du copilul la program scurt, iar daca optezi pentru o bona, cheam-o acasa si includeti-o in activitatile voastre zilnice pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cu noile schimbari din peisajul sau.
  • In cazul in care nu ai fost tinuta la curent (prin email) cu schimbarile petrecute la locul de munca in perioada in care ai fost in concediu postanatal, ia legatura cu superiorii si colegii tai si cere sa ti se aduca la cunostinta toate modificarile survenite
  • Planifica cateva mese in avans. Cauta pe internet, cumpara sau imprumuta o carte cu meniuri sanatoase ce pot fi pregatite in 15-30 minute si planifica din timp meniul zilnic.
  • Nu uita sa aprovizonezi casa si familia cu tot ce trebuie pentru 1-2 saptamani
  • Daca un membru al familiei, un prieten sau un vecin se ofera sa te ajute, ACCEPTA!
  • In cazul in care te vei intoare la serviciu program full-time, incepe munca la mijlocul saptamanii – va face sa treaca mai usor prima saptamana departe de bebelusul tau.
  • Fa o poza cu bebelusul tau si ia-o cu tine la munca.

 

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

 

« Luna 2                   Luna 4»