bebe somnoros De cate ore de somn are nevoie bebelusul meu?

O intrebare comuna in randul parintilor este de cat somn are nevoie bebelusul. Daca nu doarme destul, parintii se ingrijoreaza. Daca doarme prea mult, nu e bine. Chiar daca bebelusii dorm atat cat trebuie, parintii tot isi fac probleme. Este ceva innascut in firea parintilor de a se ingrijora. Totusi, stiind de cat de mult somn are nevoie un copil va va da macar o indicatie daca este cazul sa va ingrijorati sau nu.

Daca aveti un nou-nascut, puteti anticipa ca va dormi intre 16 si 19 ore pe zi. Suna nemaipomenit, probabil va intrebati de ce proaspetii parinti se plang de lipsa somnului. Pai, desi copilul doarme in cea mai mare parte a timpului, orele sunt cumulate. Parintilor le place sa faca un somn bun de 8 ore neintrerupte, insa bebelusii sunt multumiti sa doarma 30 minute si apoi sa se trezeasca sa manance. Apoi se intorc la somn pentru cateva ore, trezindu-se din nou ca sa fie hraniti si schimbati. Acest proces continua toata ziua si toata noaptea pentru cateva saptamani, pana copilul isi formeaza un program. Majoritatea copiilor nu vor dormi o noapte intreaga, nepermitandu-va, astfel, sa va faceti atat de mult dorita odihna.

Pe masura ce creste, bebelusul nu va mai dormi chiar asa de mult. De exemplu, in jurul varstei de 3 luni va dormi intre 13 si 15 ore. Asta inseamna ca va dormi in jur de 5 ore cumulate ziua, iar restul de ore ramase le va dormi noaptea. Din nou, suna minunat, dar tineti minte ca majoritatea bebelusilor se vor trezi de 2 ori pe noapte pentru a se hrani. Nu toti fac asa, iar dvs. este posibil sa fiti una dintre norocoasele posesoare ale unui bebelus care doarme intreaga noapte. Nu uitati insa, copilul dvs. este sanatos si se dezvolta normal, nu sunt motive de ingrijorare.

Cand bebelusul face 6 luni, va incepe sa doarma din ce in ce mai putin pana la prima lui aniversare. Bebelusii de aceasta varsta dorm, in medie, 12-14 ore din 24. Vor fi capabil sa doarma mai multe ore odata din cauza ca stomacelul lor s-a marit si nu li se mai face foame asa des.

Tineti minte ca daca aveti un bebelus care doarme cu cateva ore mai mult sau mai putin decat media expusa mai sus in fiecare stadiu de dezvoltare, ar trebui sa discutati cu pediatrul dvs. Daca bebelusul doarme un numar de ore apropiat de cele comunicate, inseamna ca se simte perfect. Bineinteles, pentru orice problema de sanatate, consultati-va doctorul.