copilul viseaza 200x150 Pernele pentru copii

Copiii mai mari de 2 ani pot folosi perna

E de la sine inteles ca noi, adultii, folosim perna atunci cand dormim. De fapt, somnul fara perna ne face sa ne trezim cu un gat intepenit si, de cele mai multe ori, probabil ca vom refuza sa adormim fara perna. De aceea, nu e de mirare ca parintii se intreaba adesea daca nu cumva copiii lor ar avea un somn mai confortabil daca ar dormi pe perna.

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de varsta copilului, precum si de locul in care acesta doarme, adica:

  • daca copilul este mai mic de 2 ani, perna este total nerecomandata. Un copil cu varsta mai mica de 2 ani nu necesita sustinerea capului pe o perna, mai ales ca exista riscul ca el sa se sufoce folosind perna (isi ingroapa fata in perna sau isi pune perna in cap, mai rar).
  • daca bebelusul a inceput sa se catere, sa se tarasca, el poate folosi perna ca ajutor pentru escaladarea patutului.

De aceea, majoritatea pediatrilor sugereaza folosirea pernelor doar la copiii cu varsta mai mare de 2 ani, care deja dorm in pat de copii, nu in cel de bebelus si cand umerii sunt mai lati decat capul copilului. Adesea, cei mici doresc perna doar pentru a fi ca toti ceilalti adulti din jurul lor.

Chiar daca copilul e mai mare, nu e neaparata nevoie sa doarma pe perna. Daca doarme bine fara perna, atunci e mai bine sa nu inceapa acum sa foloseasca una.

Somnul pe spate este preferabil, chiar daca bebelusul a invatat sa se intoarca pe burtica, salteaua trebuie sa fie ferma, fara perna sau patura, intrucat, odata cu prezenta mai multor articole de acest gen in patutul bebelusului, riscul de sufocare creste, precum si cel de moarte subita.

Pernele sunt folosite la varste mici pentru a ajuta copilul cu probleme respiratorii. O solutie mai buna in acest sens este ridicarea unei laturi a patutului(2-3 carti sub fiecare din cele 2 picioare de sprijin ale patutului), asfel capul si pieptul copilului vor fi mai sus decat restul corpului. Asadar, atunci cand copilul este racit, ridicand una din laturile patutului sau introducand ceva sub saltea,  gravitatia va ajuta sinusurile sa nu se infunde.

Daca hotarati ca e momentul sa introduceti perna, asigurati-va ca indeplineste urmatoarele cerinte:

  • este o perna speciala pentru copii, nu o perna oarecare de care deja dispuneti in casa
  • perna trebuie sa fie relativ ferma si plata, astfel incat capul copilului sa nu se scufunde in ea, de aceea sunt contraindicate pernele cu umplutura din pene. O perna inalta poate provoca probleme la coloana vertebrala, intrucat copiii se misca toata noaptea si vor ajunge sa stea asezati pe perna intr-o pozitie incorecta.
  • trebuie sa fie mai mica decat o perna de adult, similara cu cea de calatorie (de ex. cea pentru calatoria cu avionul)
  • sa se poata spala usor in caz de accidente nedorite
  • daca copilul sufera de vreo alergie, alegeti o perna non-alergica, altfel, nu este nevoie ca perna sa dispuna de o umplutura speciala.
  • o perna buna nu trebuie sa prezinte adancituri la nivelul umpluturii, iar daca folositi totusi o perna din pene, ea nu trebuie sa aiba nevoie de lovituri pentru a oferi suportul potrivit; daca copilul poate indoi perna in doua, atunci inlocuiti-o!
  • cea mai buna perna pentru copilul dvs. este cea pe care doarme confortabil. Studiile au aratat ca nu exista diferente de confort intre pernele ieftine, din poliester, sau cele scumpe, din spuma cu memorie; de fapt, cei care foloseau perne scumpe raportau ca se simt la fel de confortabil si la folosirea celor mai ieftine modele de pe piata.

Daca sunteti tot in dubii asupra momentului introducerii pernei si simtiti nevoia de a consulta un specialist in aceasta privinta, cel mai bine ar fi sa asteptati ca cel mic sa ceara a dormi pe perna sau sa prezinte cateva semne ca deja somnul lui nu mai e asa confortabil si are nevoie de ceva in plus.