saltele 200x200 Salteaua pentru patutul bebelusului

Saltele pentru patutul bebelusului

Desi pare a fi o sarcina destul de plictisitoare, este una cu implicatii directe asupra sanatatii copilului tau. Salteaua este la fel de importanta ca si patutul bebelusului, de aceea recomandam ca ambele articole sa fie achizitionate impreuna pentru a se potrivi cat mai bine.

Bebelusul isi va petrece cel putin jumatate din timpul alocat unei zile in patut, pe salteaua pe care decizi sa o cumperi. Desi ti se pare destul de mult, nou-nascutii dorm si pana la 18 ore pe zi. O saltea buna va sustine sistemul osos in crestere al micutului.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca salteaua se potriveste perfect in patutul bebelusului, intrucat orice spatiu ramas liber intre saltea si laterala patutului constituie un posibil pericol de sufocare. Salteaua trebuie sa fie ferma; cele moi se pot adapta usor formei capului si fetei copilasului, marind riscul de sufocare sau chiar al aparitiei SIDS (Sindromul Mortii Subite la Sugari).

  1. Tipuri de saltele
  2. La ce sa te uiti cand cumperi o saltea
  3. Salteaua la mana a doua
  4. Recomandari

Tipuri de saltele

Exista trei tipuri de saltele: cu spuma, cu arcuri sau pe baza de fibre naturale (iarba sau popularul cocos). Toate cele trei tipuri de saltele, daca sunt de calitate, isi vor pastra forma si vor oferi suport excelent bebelusilor si copiilor mici. Exista, insa, diferente intre ele.

saltea spuma 100x100 Salteaua pentru patutul bebelusuluiSpuma – de cele mai multe ori poliuretan – este mai usoara (2,5 – 6kg), fata de cele din fibre naturale (8kg) sau cu arcuri (8-15kg). Desi probabil vei ridica doar cate un colt odata pentru a schimba lenjeria patutului, lucrurile ar fi mai simple in cazul unei saltele de spuma. Daca luam in considerare faptul ca salteaua trebuie scoasa la aerisit macar o data la 2 saptamani, am spune ca varianta cu spuma este ideala; insa si celelalte tipuri de saltele au avantaje care le recomanda a fi utilizate. Salteaua de spuma este mai putin elastica, ceea ce face ca ea sa nu poata fi folosita ca trambulina de evadare din patut odata ce copilul este indeajuns de mare pentru a sari.

Saltelele cu spuma sunt cele mai ieftine. Majoritatea au acoperire PVC, ceea ce le face usor de intretinut, desi vor contribui cu siguranta la aparitia transpiratiei copilului in zilele calduroase de vara, acesta fiind dezavantajul ei major. Cauta o saltea de minim 8-10 cm grosime pentru a sustine corect corpul copilului in timpul somnului. Exista variante de saltele cu spuma prevazuta cu guri de ventilare, pentru a preveni formarea transpiratiei si, implicit, a bacteriilor iubitoare de mediu umed..

Saltelele cu arcuri, desi mult folosite de generatia noastra, a parintilor, sunt greu de gasit in magazinele care comercializeaza articole de puericultura pentru copii si bebelusi. Proaspetii parinti mai ales, sunt primii care intreaba consultantii de vanzari din magazinele vizitate despre saltelele cu arcuri pentru bebelusi, fiind utilizate de majoritatea adultilor acum si in propria lor copilarie. Sunt realizate din arcuri acoperite cu un strat de spuma peste care se aseaza o husa din bumbac sau PVC, fiind mai scumpe decat varianta pe baza de spuma poliuretanica.

saltea cocos 100x100 Salteaua pentru patutul bebelusuluiSalteaua din fibra de cocos, recomandarea de ultima ora a medicilor romani, este formata dintr-un strat interior de fibra de cocos acoperit cu latex, rezistent la umezeala, si o husa din bumbac, cateodata organic. Este un produs realizat din componente naturale, astfel ca grija ca cel mic va petrece mult timp asezat pe un suport din materiale sintetice este spulberata. Fibra de cocos este dura, ceea ce inseamna ca salteaua isi va pastra forma vreme indelungata. Aerul circula cu usurinta printre fibrele de cocos, deci salteaua nu necesita orificii pentru ventilare. Dezavantajul major al saltelei de cocos il reprezinta pretul, mai mare decat in cazul variantelor cu spuma sau arcuri. 

Astazi sunt mult utilizate combinatii intre cele trei tipuri de saltele, producatorii laudandu-se cu huse de protectie din material antiperspirant, antibacterian, antialergic, optiuni mai mult decat binevenite in conditiile in care multi copii sufera de astm. Husa poate fi usor indepartata si spalata la masina de spalat la o temperatura de 60 grade Celsius, ideala pentru a distruge bacteriile si acarienii, desi pretul va fi mult mai mare decat in cazul huselor simple.

La ce sa te uiti cand cumperi o saltea

  • Salteaua din spuma trebuie sa fie cat mai densa. Intrucat nu toti producatorii afiseaza densitatea pe ambalaj, este bine sa stii ca o saltea densa este o saltea mai grea, asadar alege varianta cea mai grea. Salteaua obisnuita cantareste in jur de 3.5-4kg, insa cele cu memorie (un poliuretan foarte dens) pot ajunge si la 10kg (in acest caz, chiar si pretul este astronomic). Verifica elasticitatea saltelei presand-o cu mana in mijloc si apoi indepartand-o, observand rapiditatea cu care revine la forma initiala. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. In timp ce dorm, greutatea bebelusilor lasa o amprenta in saltea, ceea ce, in cazul in care salteaua isi mentine forma, le-ar pune destul de multe probleme atunci cand vor sa-si schimbe pozitia 
  • saltea arcuri 100x100 Salteaua pentru patutul bebelusuluiMai scumpe decat variantele pe baza de spuma, insa mai rezistente, fermitatea saltelelor pe arcuri este data de numarul arcurilor pe care il contin. Este recomandabil a alege o saltea cu 135-150 de arcuri de calibru 15.5 sau chiar mai mic.

 Valabil pentru toate variantele:

  • Marimea. Daca poti strecura 2 degete intre saltea si laterala patutului, inseamna ca salteaua este prea mica si constituie pericol de sufocare sau imobilizare. In ceea ce priveste grosimea saltelei, se recomanda un maximum de 13 cm.
  • Fermitatea. Prea moale inseamna pericol de SIDS sau sufocare. Aseaza mana in mijlocul saltelei si preseaza cu putere, apoi indeparteaz-o. Daca revine rapid la forma initiala si nu se adapteaza formei mainii tale, este ceea ce cauti. Medicii recomanda achizitionarea celei mai dure saltele: chiar daca tie ti se pare tare, copilul se va adapta fara probleme. Este una dintre cele mai frecvente greseli pe care o fac parintii: aleg salteaua care li se pare cea mai confortabila, insa cu cat e mai tare, cu atat e mai buna pentru copilul tau!
  • Rezistenta. Cele rezistente la apa trebuie sa fie dublu, chiar triplu laminat ranforsate cu nailon, aceasta acoperire fiind mai rezistenta la gaurire, rupere si scutece ude.
  • Ventilatia. Verifica sa aibe orificii laterale de ventilare pentru a permite aerului sa circule prin umplutura saltelei. O saltea ventilata va fi mai putin mirositoare daca are destule orificii care permit mirosurilor sa circule prin interiorul ei. Gandeste-te numai la cate scutece murdare va “suporta” pe durata de utilizare. Nu este cazul saltelelor din fibre naturale, unde aerul circula in mod natural printre firele de iarba sau cocos.
  • Certificarea. Toate saltelele trebuie sa fie omologate, iar cele din fibre naturale trebuie certificate pe baza Standardului Global pentru Textilele Organice.

Pretul saltelelor varieaza in functie de grosimea saltelei si umplutura. Cele din spuma au preturi cuprinse in intervalul 90 – 200 lei, saltelele pe arcuri varieaza intre 200-400 lei, iar cele de cocos intre 120 si 400 ron.

Salteaua la mana a doua

saltele copii Salteaua pentru patutul bebelusului

Saltele bebelusi

Precum incaltamintea, si saltelele preiau forma corpului odata cu trecerea timpului, ceea ce face ca urmatorul copil sa nu beneficieze de suportul corect pe care o saltea noua l-ar putea oferi. Fiecare copil trebuie sa-si formeze propria amprenta asupra saltelei, in functie de osatura sa. Mai mult decat atat, studii realizate in Marea Britanie au corelat folosirea unei saltele deja utilizate de catre un copil cu riscul de SIDS: se presupune ca bacteriile provenite din secretiile primului “proprietar” pot fi blocate in umplutura saltelei, ceea ce ar expune urmatorul locatar la bacteria considerata a fi un pericol de declansare a SIDS.

Pe de alta parte, nu se stie cum a fost depozitata salteaua folosita, daca a fost sau nu acoperita cu un material protector, intrucat fungii rezultati in urma expunerii constante la aer pot fi de un risc real urmatorului utilizator.

Specialistii recomanda ca in cazul in care se doreste folosirea unui patut second-hand, salteaua sa fie schimbata obligatoriu.

Ca si concluzie, salteaua se alege in functie de cost, confort si durabilitate, mai ales ca bebelusul isi va petrece in medie 3 ani din viata dormind in patut.

Recomandari

In functie de bugetul alocat, iti putem face urmatoarele recomandari de saltea pentru patutul bebelusului:

  • Saltea spuma poliuretanica grosime 12 cm de la Bertoni
  • Saltea multistrat (nuca de cocos, arcuri, spuma) cu 2 fete, grosime 14 cm de la Bertoni
  • Saltea nuca de cocos integral, grosime 7 cm de la Kreis
  • Saltea nuca de cocos organic, grosime 7.5 cm de la Naturalmat
  • Saltea nuca de cocos tratata antialergic de la Bertoni
  • Protectie impermeabila saltea de la Marbis
  • Saltea pliabila pentru pat pliant calatorii de la Osann