constipatia 200x200 Constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi

Constipatia apare atunci cand, dintr-un motiv sau altul, copilul nu are scaun o perioada mare de timp. Ulterior, atunci cand vine momentul sa-si elibereze intestinul, copilul acuza dureri datorita scaunului uscat si intarit . Exista si situatia copiilor care au scaun zilnic, insa, pentru ca nu isi golesc intestinul complet si evacueaza doar cantitati mici de fecale, sunt si ei suferinzi de constipatie.

Constipatia trebuie tratata cu multa seriozitate, mai ales ca un studiu american a concluzionat ca 25% dintre copiii cu constipatie vor avea simptome si in viata adulta, ceea ce scade simtitor calitatea vietii. Totodata, se pare ca bebelusii de sex masculin sunt mai predispusi la constipatie decat fetitele.

In ceea ce priveste bebelusii, trebuie sa mentionam ca sugarii hraniti la biberon sunt mai expusi riscului de a dezvolta constipatie decat cei alaptati. De asemenea, o alergie la laptele de vaca sau consumul prea mare de lapte de vaca poate duce la aparitia constipatiei.

Citeste si Constipatia la copii sau Tratamente naturiste pentru combaterea constipatiei in sarcina si dupa nastere.

  1. Scaunul normal la bebelusului
  2. Constipatia: cauze si simptome
  3. Cum prevenim si tratam constipatia
  4. Laxativele naturale
  5. Supozitorul cu glicerina si termometrul

Scaunul normal la bebelusului

Cu totii suntem diferiti si ceea ce este normal pentru unul nu se potriveste si celuilalt, lucru care se aplica chiar si celor mai mici dintre noi.

Cand vorbim despre scaunul bebelusului, orice, de la de 3 ori pe zi pana la 1 data la 2 zile poate fi ceva obisnuit pentru copilul tau, deci normal. Mai rar de atat ( 1 data la 2 zile) poate insemna ca cel mic este predispus la constipatie. Insa, daca scaunul este moale, eliminat usor, chiar si mai rar de 1 data la 2 zile poate fi in regula, normal.

De retinut!

  • Bebelusii alaptati pot avea mai multe scaune (de culoarea mustarului) decat cei hraniti cu lapte formula (laptele de san e mai bine digerat), putand elimina fecale dupa fiecare masa (nou-nascutii), dar si mult mai rar – de 1-2 ori pe saptamana, fara a fi vorba de constipatie.

Rareori apare constipatia in cazul bebelusilor alaptati, intrucat laptele de san este perfect echilibrat din punct de vedere al nutrientilor, ceea ce face ca scaunul sa fie moale si usor de eliminat. Si diareea este mai rar intalnita in cazul sugarilor hraniti la san, laptele matern avand un efect protector impotriva bacteriilor care cauzeaza diareea.

  • Bebelusii hraniti cu lapte formula trebuie sa faca caca zilnic, intrucat scaunul lor e mai consistent decat al celor alaptati si cu un miros mai pronuntat (adesea asemanator cu al adultilor)
  • Pe masura ce cresc, bebelusii vor face caca mai rar, iar scaunele lor sunt mai voluminoase si mai solide decat cele din perioada de sugar. Odata cu diversificarea, scaunul isi schimba mirosul si culoarea: devine mai dens, mai inchis la culoare si mult mai urat mirositor, variind in functie de meniul zilnic. Este posibil ca unele alimente foarte bogate in fibre, cum ar fi stafidele, mazarea, boabele de porumb, sa treaca prin intestine si sa fie eliminate intregi, fara a fi digerate.
  • Inrosirea la fata in timpul defecarii nu este un motiv de ingrijorare

numar normal scuane pe zi2 Constipatia la bebelusi

Constipatia: cauze si simptome

De retinut este ca constipatia apare atunci cand se produce o schimbare semnificativa in obiceiurile de eliminare a scaunului, o schimbare de la starea si frecventa normala a scaunelor copilului.

Vorbim de constipatie la bebelusi atunci cand observam urmatoarele simptome:

  • bebelusul elimina scaun foarte greu, iar cand reuseste, acesta este tare si uscat
  • are dureri de burtica, devine iritabil si nelinistit, se linisteste dupa ce face caca
  • abdomenul este tare, ferm
  • pot aparea firisoare de sange in scaun datorita fisurilor anale rezultate in urma fortarii defecarii
bebe plange 200x200 Constipatia la bebelusi

Constipatia este insotita de durere datorata dificultatii eliminarii scaunului

Constipatia la bebelusi are mai multe cauze:

  • diversificarea, cea mai comuna dintre cauzele constipatiei. Intestinul bebelusului nu este destul de matur pentru a tolera diferite alimente, mai ales ca a fost obisnuit atata timp cu laptele de san/ formula. Ulterior, cand copilul incepe sa manance din mancarea adultilor, constipatia se poate instala din nou.
  • consum ridicat de alimente pe baza de lapte de vaca: iaurturi, branza, lapte
  • medicamentatia care predispune la constipatie (de exemplu cea pentru tratarea anemiei)
  • consum redus de lichide, mai ales in anotimpul cald
  • trecerea de la o formula de lapte la alta

Exista si o scala care permite evaluarea scaunului eliminat de catre copii numita scala Bristol si pe care medicii o folosesc pentru a evalua cat timp a stat scaunul in rect (tipul 1 a petrecut cel mai mult timp in intestin, iar tipul 7 cel mai putin):

scala bristol de apreciere a scaunului2 Constipatia la bebelusi

Interpretare:

  • scaunele de la inceputul tabelului (tipurile 1, 2 si 3) au petrecut cel mai mult timp in rect si sunt greu de eliminat, necesitand multa fortare din partea copilului, deci constipatie
  • scaunele de la sfarsitul scalei (6 si 7) sunt foarte usor de eliminat, nevoia de a le evacua este urgenta, fiind posibile accidente (scaune diareice)
  • scaunele ideale sunt tipurile 4 si 5, fiind usor de eliminat, aluneca usor din rect si se elimina in mare parte, fara resturi lasate in urma.

Cum prevenim si tratam constipatia

Asa cum am specificat si mai sus, cea mai buna metoda de prevenire a constipatiei este alaptarea bebelusului.

masaj burtica 200x166 Constipatia la bebelusi

Masarea abdomenului

Bebelusilor neintarcati si care prezinta constipatie li se va oferi apa intre mese. Daca sunt hraniti cu lapte formula, biberonul se va pregati respectand indicatiile producatorului de lapte formula si nu se va dilua cu apa, aceasta oferindu-se intre mese. De asemenea, s-a raportat ca trecerea la o formula de lapte pe baza de soia poate elimina constipatia.

Se incurajeaza miscarea prin rotirea picioruselor in stilul bicicletei sau prin masarea abdomenului pentru stimularea intestinala. Tot pentru relaxarea muschilor se poate face si o baita calda copilului: introdu bebelusul in cada cu apa calda pana la jumatatea pieptului si incepe a-i masa abdomenul, apoi pregateste-te de murdarie!

Bebelusii diversificati vor bea multa apa si sucuri de fructe diluate, desi ar trebui incurajati sa manance fructe facute piure sau tocate bucatele mici, in functie de abilitatile lor de mestecare. Cele mai bune fructe in tratarea constipatiei la bebelusi sunt:

  • merele
  • perele
  • strugurii
  • piersicile
  • caisele
  • perele
  • prunele
  • capsunile
  • zmeura
baita 198x200 Constipatia la bebelusi

Baita si masajul relaxeaza muschii, facilitand eliberarea scaunului

In cazul copiilor cu varsta mai mica de 1 an poti incerca si urmatoarele:

  • Daca este hranit cu lapte formula, incearca sa-i schimbi brand-ul de lapte praf pana gasesti o formula mai prietenoasa cu intestinul sau si care nu-i provoaca constipatie
  • Ofera-i mese mai mici si mai dese, dand intestinelor o sansa in plus de a digera mai bine laptele formula. Poti incerca sa-i dai jumatate din biberonul cu lapte pe care i-l serveai drept masa, insa de 2 ori mai des (pana la urma vei hrani copilul cu aceeasi cantitate de lapte intr-un anumit interval de timp; de ex, daca bebe manca 260ml lapte la ora 7 dimineata, incearca sa-i servesti doar 130 ml lapte la aceeasi ora, urmand ca restul de 130 ml sa i-l dai la jumatatea intervalului de timp dintre aceasta masa si urmatoarea).
  • Amana introducerea solidelor, mai ales a celor cu potential constipator cum ar fi orezul sau bananele. In locul orezului poti incerca cerealele de orz. Cele mai bune alimente pentru a incepe diversificarea bebelusilor constipati sunt piureul de pere si cel de prune.
  • Poti folosi, din cand in cand, cate un supozitor cu glicerina pentru a usura eliminarea scaunului
  • In biberonul de seara sau la masa de cereale poti adauga 1-2 masuri de cereale de ovaz pentru a creste aportul de fibre; cicoarea instant este si ea un ingredient-minune in eliminarea constipatiei si poate fi adaugata in laptele de seara al bebelusului (1 lingurita rasa)
  • Faceti un obicei din a manca zilnic cate un iaurt
  • Spanacul sa fie cat mai des prezent in alimentatia bebelusului, eventual strecurat in orice mancare in afara de supa
  • Cand aveti in meniu carne sau preparate mai solide, incurajati-l sa bea cat mai multa zeama de supa (carne sau legume)
  • Evitati morcovul fiert, orezul, marul copt sau bananele, constipa

Lapte formula imbogatit cu fier

Este demonstrat faptul ca, contrar credintelor parintilor, formulele de lapte fortificate cu fier nu constipa mai mult decat cele fara fier, mai ales ca bebelusul are nevoie de lapte fortificat pentru a preveni anemia feripriva. Daca, insa, mamica este convinsa ca formula imbogatita cu fier cauzeaza constipatia bebelusului sau, atunci se poate recurge la un lapte formula cu continut scazut de fier pentru 2 luni si, odata ce intestinele copilului se maturizeaza si ii creste toleranta, se poate reveni la formula imbogatita cu fier.

Laxativele naturale

diversificare 200x133 Constipatia la bebelusi

Piureul de fructe crude ajuta la eliminarea constipatiei

Inainte de a recurge la prescriptia medicala, incearca variantele naturale pentru eliminarea constipatiei bebelusului.

Poti incepe cu sucul de prune diluat (cu pulpa) – 1-2 linguri pentru sugarul de 2-6 luni si pana la 200ml pentru un prescolar sau poti sa mixezi prunele intr-un piure pe care il amesteci si cu alte fructe si il intinzi pe un biscuite. In general, e bine sa stim ca din categoria fructelor natural-laxative fac parte piersicile, caisele, prunele si perele.

Atentie: sucurile de fructe bogate in fructoza sau sorbitol (pune, mere sau pere) au, intr-adevar, un efect usor laxativ si pot fi folosite din cand in cand, atunci cand scaunul devine mai tare decat de obicei si suspectezi ca poate aparea constipatia. In cazul sugarilor hraniti cu formula, poti adauga putin suc de prune in biberonul cu lapte. Insa, retineti ca sucul de prune, de exemplu, contine un iritant natural al mucoasei intestinale si nu este recomandabil a fi folosit in cazul bebelusilor mai mici de 9 luni, chiar si diluat; deci, trebuie oferit ocazional.

Uleiul de in este o alternativa la uleiul mineral, avand nu numai proprietati laxative, dar este si o sursa valoroasa de acizi omega 3. Desi uleiul mineral este considerat a usura simptomele constipatiei fiind un amalgam de hidrocarburi derivate din produse petroliere, nu este un produs tocmai sigur si nu are niciun beneficiu nutritional. Uleiul de in, spre deosebire de cel mineral care aluneca de-a lungul intestinului, luand cu el si vitaminele, este un nutrient care faciliteaza absorbtia vitaminelor. Doza care se administreaza sugarilor este de 1 lingurita pe zi, prescolarii pot lua 2 lingurite pe zi, iar copiii mai mari si adultii pot lua 1 lingura de ulei de in pe zi.

Supozitorul cu glicerina si termometrul

supozitor 200x150 Constipatia la bebelusi

Supozitor cu glicerina

Pe masura ce invata cum functioneaza tranzitul intestinal, multi dintre bebelusi se incrunta si isi ridica genunchii la piept in incercarea de a elimina scaun. Acesta este momentul cand cei mici ar aprecia putin ajutor din partea parintilor, acesta constand intr-un supozitor cu glicerina.

Disponibil fara prescriptie medicala la orice farmacie, supozitorul cu glicerina (se va folosi doar jumatate de supozitor pentru a evita ranirea peretelui anal) se introduce cat de adanc se poate si apoi se apropie fesele copilului cateva minute pentru a ajuta la dizolvarea glicerinei. Aceste supozitoare sunt foarte eficiente in lubrifierea rectului, mai ales atunci cand bebelusul acuza fisuri anale sau sangerari. Solutia supozitorului cu glicerina poate fi folosita fara acordul medicului doar de cate ori, pe parcursul unei perioade scurte de timp.

Bineinteles ca exista si efecte secundare rezultate in urma utilizarii supozitorului cu glicerina pentru stimularea scaunului, iar acestea includ:

  • iritarea peretelui rectal
  • crampe si dureri abdominale
  • inflamarea peretelui rectal, insa dispare de la sine in scurt timp de la insertie
  • diareea
  • senzatie de arsura si iritare la insertie
  • probleme de ordin respirator si dermatologic ca reactie alergica a organismului la glicerina

Dependenta de supoziorul cu glicerina trebuie evaluata de un medic. Un bebelus care are scaun doar dupa insertia unui supozitor trebuie de urgenta consultat de pediatru, mai ales ca pe termen lung, corpul respinge excesul de glicerina, aparand diareea, care reprezinta o problema serioasa in cazul sugarilor din cauza posibilitatii aparitiei deshidratarii.

Stimularea sfincteriana (ex: cu termometrul introdus in anus) poate si ea sa fie daunatoare, determinand lezarea si afectarea plexurilor nervoase de la acest nivel si contractia normala a sfincterului anal.

Bebelusul tau e constipat? Cum tratezi problema?