mastita1 Mastita inflamarea sanilor

Mastita

Mastita, sau inflamarea sanilor, este o afectiune suparatoare care se adauga la stresul resimtit de proaspata mamica. Poate aparea si in alte momente, insa, de cele mai multe ori, se intalneste la femeile care alapteaza.

  1. Care sunt cauzele?
  2. Care sunt simptomele?
  3. Care este tratamentul?
  4. Cum pot evita mastita?

Care sunt cauzele?

Exista trei cauze principale care determina aparitia mastitei: 

  • infectia (careia ii revin jumatate din cazuri). Infectia este aproape intodeauna de natura bacteriala, cateodata datorata sfarcurilor crapate. Poate fi nevoie de apelarea la antibiotice, in cazul in care infectia nu raspunde la niciun alt tratament.
  • angorjarea sanilor 
  • blocarea canalelor

Care sunt simptomele?

Infectia genereaza de obicei cele mai grave simptome. Sanul devine rosu, umflat, foarte cald (arde) si lucios, iar din sfarc curge puroi. Alte simptome la fel de intalnite sunt febra mare, frisoane, dureri musculare, voma si ameteli.

La angorjarea sanilor, mastita se dezvolta pentru ca sanii nu se golesc corespunzator la fiecare alaptare. Se umfla, devin plini de galme, sunt durerosi si tensionati, incep a curge. Canalele superficial umplute cu lapte pot aparea ca niste corzi tensionate de-a lungul sanilor, amandoi putand fi afectati. Desi dureroase, simptomele nu sunt atat de grave precum cele cauzate de infectie. Pot aparea si simptome mai generale ca setea, o usoara febra si o stare de indispozitie generala.

Canalele infundate au tendinta de a cauza o problema localizata constand intr-o zona sensibila de pe suprafata sanului, plina de galme, unde a ramas o parte de lapte. Ocazional, in cazuri grave, simptomele pot fi foarte asemanatoare cu cele ale gripei. Cand bebelusul se hraneste, reflexul normal de curgere presupune ca exista o presiune mai mare in spatele canalelor infundate, presiune datorata laptelui care se straduie sa paraseasca sanul, ceea ce poate face ca alaptarea sa devina un proces foarte dureros.

Care este tratamentul?

Mastita poate interveni in timpul alaptarii, deoarece sanii se deformeaza ca forma, de ex, insa alaptatul este cel mai bun tratament pentru ca are rolul de a golii sanii.

De fapt, este important sa perseverati, pentru ca odata angorjati, sanii vor duce la o scadere in productia de lapte, deoarece corpul ii percepe ca un semnal ca se produce mai mult lapte decat este nevoie.

alaptare 200x150 Mastita inflamarea sanilor

Continuati alaptarea

La angorjare, daca zona afectata nu este eliberata, apare riscul infectarii. Tratamentul include hraniri frecvente ale bebelusului, variind pozitia in care se face alaptarea (majoritatea recomanda pozitia in care barbia copilului apasa asupra zonei afectate de pe san). Oferiti pentru supt sanul cu probleme pentru drenarea zonei afectate.

Puteti incerca si masajul zonei afectate de pe suprafata sanului pe masura ce alaptati copilul, aplicand totodata ceva cald (o compresa calda).

Nu exista riscul ca infectia localizata la sanul mamei sa treaca in laptele copilului, asadar nu considerati mastita un motiv pentru a opri alaptarea.

Puteti incerca sa usurati o parte din simptomele resimtite prin aplicarea de tratamente reci – totul de la foi de varza (intinse putin si tinute la frigider, apoi aplicate pe sani si lasa-te in sutien o perioada), la tesaturi reci si pachetele pe baza de gel, tinute tot la frigider si apoi aplicate pe sani. In acelasi timp, va poate fi de folos si masajul usor al sanilor.

De celel mai multe ori, medicamentele nu sunt foarte eficiente in tratarea mastitei, insa paracetamolul si ibuprofenul va pot ajuta. De obicei, acestea sunt medicamente sigure, desi o parte din ibuprofen poate trece, in cantitati mici, in laptele mamei – acest lucru nu dauneaza, insa consultati-va medicul inainte de a incepe administrarea oricarui medicament in timp ce alaptati, mai ales daca aveti un bebelus nascut prematur, daca a avut o greutate mai mica la nastere sau orice alta problema medicala. Paracetamolul poate trece si el in cantitati mici in laptele mamei, insa este chiar mai putin nociv decat ibuprofenul.

Cum pot evita mastita?

Pentru a reduce riscurile aparitiei mastitei, puteti incerca sa:

  • Va asigurati ca goliti complet sanii la fiecare hranire a bebelusului – mulgeti laptele ramas dupa ce bebelusul s-a saturat
  • Hraniti copilul la cerere sau chiar mai des, daca va simtiti sanii inca plini dupa o sesiune de alaptat
  • Mastita apare, de obicei, atunci cand bebelusul nu apuca corect sanul la alaptare, asadar cereti sfatul medicului sau cuiva cu experienta
  • Va odihniti cat se poate de mult – nu lasati sistemul dvs. imunitar sa aiba de suferit
  • Incercati sa nu interupeti alaptarea atunci cand apare o problema

Cereti sfatul medicului imediat.