Constipatia apare atunci cand, dintr-un motiv sau altul, copilul nu are scaun o perioada mare de timp. Ulterior, cand vine momentul sa-si elibereze intestinul, copilul acuza dureri datorita scaunului uscat si intarit . Exista si situatia copiilor care au scaun zilnic, insa, pentru ca nu isi golesc intestinul complet si evacueaza doar cantitati mici de fecale, sunt si ei suferinzi de constipatie.
Constipatia trebuie tratata cu multa seriozitate, mai ales ca un studiu american a concluzionat ca 25% dintre copiii cu constipatie vor avea simptome si in viata adulta, ceea ce scade simtitor calitatea vietii.
- Ce este si cat de raspandita este constipatia?
- Cauzele constipatiei
- Semnele si simptomele constipatiei
- Cum prevenim constipatia: alimentatia si laxativele naturale
- Medicina alternativa
- Cand mergem la doctor?
- Tratarea constipatiei
Ce este si cat de raspandita este constipatia?
Constipatia presupune:
- evacuarea rara a scaunului (mai putin de 3 scaune saptamanale)
- se forteaza excesiv in momentul defecarii
- scaunul este foarte tare
- acuza durere in momentul defecarii
- nu-si murdareste lenjeria intima
Spre deosebire de constipatie, putem avea de a face si cu fenomenul de impastare a fecalelor care presupune ca cel mic nu a avut scaun pentru cateva zile, chiar saptamani si, dintr-o data, elibereaza o cantitate mare, compacta de fecale depozitate in rect si/ sau colon insotite de durere la evacuare. Diferenta fata de constipatie consta atat in marimea scaunului, cat si in faptul ca intre episoadele de defecare copilul isi pateaza de multe ori lenjeria intima.
Cat de raspandita este constipatia?
Multi dintre copii devin constipati din cand in cand din varii motive. De fapt, se considera ca aproximativ 10% dintre copii sufera de constipatie din cand in cand. Numarul acesta nu poate fi stabilit cu precizie intrucat putini sunt parintii care merg la doctor pentru a rezolva problema constipatiei. Cu toate acestea:
- in jur de 1/3 dintre copiii cu varsta de 4-7 ani sufera de constipatie la un moment dat
- 5% dintre copiii de scoala primara sunt constipati pentru mai mult de 6 luni
- constipatia cronica este mai des intalnita in cazul copiilor de 2-4 ani sau a celor care invata sa faca la olita
- in 25% dintre cazuri constipatia debuteaza inca din viata de bebelus
- in Marea Britanie, spre exemplu, 1 din 3 copii este afecat de constipatie
Cauzele constipatiei
Exista cateva cauze care merita amintite si tratate cu atentie, insa acestea difera in functie de copil, iar in unele cazuri putem avea de a face cu o combinatie de mai multi factori de risc:
- Dieta: hidratarea insuficienta (corpul foloseste orice resursa de apa existenta in corp pentru a evita deshidratarea, inclusiv apa din colon) si consumul redus de fibre duc la intarirea si uscarea scaunului, ceea ce il face mai greu de eliminat. Totodata, consumul mare de lapte (peste 500ml pe zi) poate satura copilul, facandu-l sa refuze hrana solida, de aici si lipsa dorintei de a defeca. Sugarii hraniti la biberon sunt mai expusi riscului de a dezvolta constipatie decat cei alaptati.
- Comportamentul: amanarea mersului la toaleta creste sansele copilului de constipare. Se estimeaza ca 1 din 5 copii incearca sa intarzie momentul eliminarii scaunului atunci cand incep antrenamentul la olita. Schimbarile in rutina zilnica, antrenamentul precoce la olita, vacantele, folosirea unei toalete neigienice (publice), mutarea in casa noua, schimbarea scolii sau a gradinitei sau a tipului de lapte formula poate duce la aparitia constipatiei.
- Stilul de viata: lipsa activitatii fizice determina un intestin mai lenes, de aici si constipatia.
- Genetica: prezenta constipatiei la membrii familiei creste riscul constipatiei in cazul copiilor
- Medicamentele: unele medicamente pot cauza constipatie – codeina, unele medicamente de tuse, anticonvulsivele (folosite pentru tratarea epilepsiei), antihistaminicele (folosite in tratarea alergiilor) si suplimentele de fier.
In plus, trebuie sa mentionam ca constipatia este mai des intalnita in cazul baietilor decat la fetite.
Antrenamentul la olita si constipatia
Antrenamentul la olita poate fi si el o cauza a constipatiei aparuta la copii din urmatoarele motive:
- daca cel mic nu este pregatit sau interesat sa foloseasca olita/ toaleta, ar putea evita sa mearga la toaleta, se abtine, cauzand constipatia
- copiii care au avut un scaun tare cu dificultati si durere la eliminare sunt mai predispusi a se abtine de a merge la toaleta in viitor
In cazul in care observi ca micutul incepe sa se abtina de a merge la toaleta, opreste imediat procesul de invatare la olita. Incurajeaza-l sa stea pe olita/ toaleta doar atunci cand simte nevoia sa faca caca. Ofera-i un suport pentru picioare (un taburet sau inaltator) atunci cand foloseste toaleta, intrucat acesta constituie un loc in care copilul poate impinge pe masura ce se forteaza sa elimine scaunul. Tine-i companie, citeste-i, saruta-l, mangaie-l atunci cand se afla pe toaleta.
Ce se intampla in timpul constipatiei?
Daca ar fi sa descriem cum apare constipatia, procesul ar putea decurge in felul urmator:
- partea finala a rectului se umple cu fecale
- devine atat de obisnuita sa fie plina, incat nu mai transmite impulsuri puternice creierului pentru a stimula defecarea
- deasupra se acumuleaza fecale noi, iar rectul se umple din ce in ce mai mult
- o parte dintre fecalele noi produse sunt mai lichide, putand curge si pata lenjeria
- rectul este atat de plin incat forteaza anusul si se elibereaza o cantitate mare de scaun dintr-o data
- rectul nu se goleste complet, ramane in urma scaun vechi iar ciclul se reia
Semnele si simptomele constipatiei
La ce sa fii atenta:
- mai putine scaune decat normal (mai putin de 3 scaune pe saptamana la copiii de peste 3 ani)
- durere si fortare la defecare: atunci cand copilul se abtine de la a folosi toaleta pentru a elimina scaunul o perioada mai mare de timp, acesta devine tare si uscat, adica greu de evacuat, iar copilul va deveni frustrat de mersul la toaleta tot incercand sa evite durerea.
- durerea de burtica: scaunul acumulat in rect poate da crampe, balonari, insa acestea vor disparea odata cu defecarea.
- scaune tari, uscate, mici: rectul indeparteaza apa din scaun (scaunul normal are in jur de 70% apa), ceea ce inseamna ca daca fecalele raman prea mult timp in intestine, se usuca si devin tari.
- evitarea toaletei
- lipsa impulsului de a face caca: daca cel mic e constipat de o vreme, el nu va simti nevoia sa mearga la toaleta intrucat scaunul se acumuleaza in rect si il contracta, fiind nevoie de mai multe fecale acumulate pentru a-l umple si a trimite la creier impulsul de a defeca.
- sentimentul ca nu a terminat de facut caca: daca fecalele sunt uscate si greu de eliminat, unele dintre ele pot ramane in interiorul rectului, iar copilul simte ca inca nu a terminat de facut
- anus dureros: pielea din jurul anusului se poate rupe, devenind dureroasa si crapata atunci cand copilul se forteaza sa faca caca. Nu e imposibil sa observi firisoare de sange pe lenjeria copilului sau in scaun. Tratarea constipatiei copilului trebuie sa rezulte in scaune mai moi, dand pielii posibilitatea sa se vindece.
- mirosul neplacut: odata cu dificultatea eliminarii scaunului, apar si gazele
In cazul unei constipatii severe, putem vorbi si despre:
- scurgeri de urina: daca cel mic este constipat, scaunul acumulat in rect poate exercita presiune asupra vezicii urinare si a muschilor care controleaza urinarea, ceea ce poate rezulta in scurgerea unei cantitati mici de urina pe lenjeria intima sau nevoia mai deasa de a urina. Nu este exclus sa ude patul sau sa se scape pe el.
- scaune lichide: atunci cand scaunul se acumuleaza si blocheaza intestinul copilului, scaunul lichid, nou format, poate curge printre spatiile rezultate intre fecalele vechi depozitate in rect si pata lenjeria. Acesta este un semn de ingrijorare pentru multi parinti care constientizeaza cronicitatea afectiunii copilului. Fenomenul, numit impastarea fecalelor, poate aparea la distanta de cateva luni de la debutul constipatiei.
Cand vorbim de constipatie?
Cu totii suntem diferiti si ceea ce este normal pentru unul nu se potriveste si celuilalt.
Constipatia apare atunci cand se produce o schimbare semnificativa in obiceiurile de eliminare a scaunului, o schimbare de la starea si frecventa normala a scaunelor copilului. Orice, de la de 3 ori pe zi pana la 1 data la 2 zile poate fi ceva obisnuit pentru copilul tau, deci normal. Mai rar de atat (1 data la 2 zile) poate insemna ca cel mic este predispus la constipatie. Insa, daca scaunul este moale, eliminat usor, chiar si mai rar de 1 data la 2 zile poate fi in regula, normal.
Exista si o scala care permite evaluarea scaunului eliminat de catre copii numita scala Bristol si pe care medicii o folosesc pentru a evalua cat timp a stat scaunul in rect (tipul 1 a petrecut cel mai mult timp in intestin, iar tipul 7 cel mai putin):
Interpretare:
- scaunele de la inceputul tabelului (tipurile 1, 2 si 3) au petrecut cel mai mult timp in rect si sunt greu de eliminat, necesitand multa fortare din partea copilului, deci constipatie
- scaunele de la sfarsitul scalei (6 si 7) sunt foarte usor de eliminat, nevoia de a le evacua este urgenta, fiind posibile accidente (scaune diareice)
- scaunele ideale sunt tipurile 4 si 5, fiind usor de eliminat, aluneca usor din rect si se elimina in mare parte, fara resturi lasate in urma.
Cum prevenim constipatia: alimentatia si laxativele naturale
Exista cateva metode ce pot fi aplicate pentru a evita aparitia constipatiei:
- Nu lasa copilul sa amane mersul la toaleta, mai ales cand simte nevoia sa faca caca; incurajeaza-l sa foloseasca toaleta dupa mesele principale si atunci cand da semne de abtinere a scaunului.
- Ai rabdare si acorda-i atata timp cat are nevoie pentru a folosi toaleta, astfel incat sa nu se simta grabit sa termine mai repede ce are de facut. Poti sa planifici din timp un anumit moment al zilei pentru a sta pe toaleta, dupa micul dejun sau pranz, atunci cand intestinele sunt in perioada de maxima activitate.
- Incurajeaza-l sa manance cu preponderenta alimente bogate in cereale integrale: paine de secara, cereale de ovaz, mei, fructe si legume bogate in fibre. Bebelusilor le vom servi piureuri de fructe si legume cu multe fibre. Detalii in Constipatia la bebelusi.
- Asigura-te ca bea destule lichide pentru a mentine scaunele moi, 6-8 pahare de apa pe zi sau 1l de apa sunt ideale pentru a mentine umiditatea scaunului si a-l elimina usor. Dieta bogata in fibre trebuie acompaniata de un consum de apa pe masura, altfel constipatia se agraveaza
- Joaca fizica, activa creste activitatea intestinala, asa ca sustine-l sa se joace cat mai mult, sa se catere, alerge, etc
- Invata-l sa stea corect pe toaleta, cu spatele drept, asa incat canalul anal (portiunea de intestin localizata chiar inaintea anusului) sa fie si el drept, intrucat ii va fi mai usor sa impinga scaunul afara. Ajuta-l, montandu-i un taburet sau inaltator in fata toaletei pentru a-si sprijini picioarele (de fapt, pozitia pe vine abordata cand eliminam scaunul folosind baile turcesti sau tufisurile este cea care inlesneste defecarea)
- Pastreaza mici surprize numai pentru mersul la toaleta: faceti bule de sapun sau cititi cartea preferata
- Daca cel mic acuza durere atunci cand face caca, roaga-l sa nu se mai forteze si reluati intreg procesul putin mai tarziu.
Alimentatia
Lipsa fibrelor din dieta este o cauza binecunoscuta a constipatiei. Este primul lucru pe care ti-l spune orice medic atunci cand acuzi constipatia copilului tau: sa manance cat mai multe fibre. Insa, atentie: aceste sfaturi se aplica bebelusilor intarcati si copiilor!
Fibrele nu sunt digerate de catre corpul nostru, asadar ele trec direct prin sistemul nostru digestiv si devin parte din scaunul copilului. Mancand alimente bogate in fibre, volumul scaunului va creste si il va face mai moale (intrucat retine apa), ceea ce inseamna ca e mai usor de eliminat. Un studiu a concluzionat faptul ca doar 2 din 10 copii mai prezentau semne de constipatie odata trecuti la o dieta bogata in fibre!
Poti calcula necesarul de fibre ce trebuie consumat zilnic de catre copilul tau. Regula este urmatoarea:
- varsta copilului in ani + 5 grame la copiii mai mari de 2 ani SAU
- 0,5 grame de fibre pentru fiecare kg din greutatea copilului, fara a depasi 35g fibre zilnic.
De exemplu, un copil de 3 ani are nevoie de 8g de fibre zilnic, in vreme ce unul de 7 ani trebuie sa consume 12g. In perspectiva, un adult trebuie sa consume in jur de 18g de fibre zilnic.
Asadar, alege alimente bogate in fibre pentru masa familiei tale. Nu te opri doar la paine si cereale integrale, ci include in dieta copilului fructele uscate si incurajeaza-l sa manance fructele cu tot cu coaja. Legumele cu coaja (spanacul, morcov crud, rosiile crude, cu coaja,fasolea, mazarea, porumbul si lintea) aduc si ele un aport de fibre in alimentatie.
Incearca sa elimini variantele rafinate ale produselor ce contin cereale si alege intodeauna varianta integrala: paine de secara sau graham, paste integrale (contin dublul cantitatii de fibre decat cele albe), orez salbatic sau natur. Citeste cu mai multa atentie eticheta produselor si fa din aportul crescut de fibre o prioritate pentru intreaga familie, intrucat beneficiile nu intarzie sa apara. Copilul cu constipatie trebuie sa vada in jurul lui parinti si frati care mananca aceleasi lucruri ca si el, dieta bogata in fibre nefiind o pedeapsa rezervata doar lui.
Aportul de fibre se creste gradual, intrucat poate crea balonare, inclusiv crampe stomacale sau flatulenta.
Exemple:
-
cartof in coaja (umplut, soricei) cu fasole fiarta, mazare, boabe de porumb sau cartofi cu rozmarin la cuptor sau cartofi pai sanatosi
- supa de legume (cat mai multe) cu paine
- piersici deshidratate sau stafide (ca gustare) hidratate 24-48 h in apa (stafide acoperite de apa, lasate la hidratat 1-2 zile, apoi mancate dimineata sau adaugate intr-un suc de fruce)
- cereale cu multe fibre la mic dejun (terci de ovaz)
- cate un fruct cu coaja la fiecare masa, combinate si taiate bucatele mici sau cu forme atragatoare; papaya este un alt laxativ natural care poate fi consumat la micul dejun.
- incearca sa oferi desert abia dupa ce copilul a mancat fructe
- adauga tarate in iaurt: sunt lipsite de gust, insa ofera o textura mai bogata iaurtului si inlesnesc eliminarea scaunului
- redu aportul de lapte si branza de vaca, incearca variantele pe baza de soia, cunoscute ca fiind mai putin provocatoare de constipatie
- popcornul facut in casa, la ceaun, cu foarte putin ulei si cat mai putina sare, este foarte bogat in fibre, dar si antioxidanti
- ofera-i o para dupa fiecare masa consistenta
Laxativele naturale
Inainte de a recurge la prescriptia medicala, incearca variantele naturale pentru eliminarea constipatiei.
Poti incepe cu sucul de prune diluat (cu pulpa) – 1-2 linguri pentru sugarul de 2-6 luni si pana la 200ml pentru un prescolar sau poti sa mixezi prunele intr-un piure pe care il amesteci si cu alte fructe si il intinzi pe un biscuite. In general, e bine sa stim ca din categoria laxativelor naturale fac parte piersicile, caisele, prunele si perele.
Tot din aceasta categorie fac parte si taratele de psyllium pe care le putem gasi in orice magazin cu produse naturale sau la farmacie. Se servesc presarate deasupra cerealelor de dimineata sau adaugate intr-un iaurt cu fructe sau suc proaspat facute in casa. Ca doza, adultii vor incepe cu 1 lingurita pe zi si vor creste treptat cantitatea la 1 lingura, in vreme ce copiii si prescolarii incep tot cu o lingurita pe zi si cresc doza pana la 2 lingurite pe zi, daca este necesar.
De retinut este ca taratele de psyllium trebuie insotite intotdeauna de hidratare suficienta, si anume un pahar mare de apa. Pentru ca aceste fibre concentrate sa functioneze, intestinele au nevoie de o multime de lichide, in caz contrar acestea se vor “lipi” de intestine si vor agrava constipatia.
Uleiul de in este o alternativa la uleiul mineral, avand nu numai proprietati laxative, dar este si o sursa valoroasa de acizi omega 3. Desi uleiul mineral este considerat a usura simptomele constipatiei fiind un amalgam de hidrocarburi derivate din produse petroliere, nu este un produs tocmai sigur si nu are niciun beneficiu nutritional. Uleiul de in, spre deosebire de cel mineral care aluneca de-a lungul intestinului, luand cu el si vitaminele, este un nutrient care faciliteaza absorbtia vitaminelor. Doza care se administreaza sugarilor este de 1 lingurita pe zi, prescolarii pot lua 2 lingurite pe zi, iar copiii mai mari si adultii pot lua 1 lingura de ulei de in pe zi.
Semintele de in sunt si mai bune decat uleiul intrucat contin si fibre. Pot fi adaugate unui suc de fructe si legume verzi facut in casa. Prescolarii pot lua 1 lingura de seminte de in pe zi, in vreme ce copiii mai mari si adultii pot lua chiar 2 linguri pe zi.
Medicina alternativa
Pe langa schimbarile de rutina si dieta, exista cateva abordari alternative care pot usura simptomele constipatiei la copiii mai mari:
- tehnicile de relaxare: respiratii adanci, rare care relaxeaza muschii peretelui pelvin si elimina anxietatea legata de tranzitul intestinal deficitar
- imaginatia: incurajeaza-l sa-si imagineze un loc favorit sau un tranzit intestinal usor, lin pot reduce din stresul eliminarii scaunelor tari
- masajul: masarea usoara a abdomenului copilului relaxeaza muschii care sustin vezica si intestinele, intensificand activitatea intestinala
- acupuntura: aceastapractica medicala chineza presupune introducerea si manipularea unor ace in diferite parti ale corpului, terapia putand avea rezultate concretizate in intensificarea activitatii intestinale.
Cand mergem la doctor?
Toti copiii sunt constipati la un moment dat, insa daca piticului tau pare sa nu-i treaca orice ati incerca, este posibil sa fie nevoie de tratament pentru a restabili ordinea normala a lucrurilor. Cateodata, pot aparea simtome mai serioase, iar consultul medical se impune:
- copilul este iritabil
- si-a pierdut pofta de mancare
- isi pateaza lenjeria cu scaun lichid (impastarea fecalelor)
- sangerare la nivelul anusului si in scaunul eliminat
- pierdere in greutate
- febra, varsaturi
- se simte rau
- il doare stomacul sau se inflameaza
In cazuri foarte rare, constipatia este rezultatul unei afectiuni medicale, doctorul fiind in masura sa investigheze cauzele si sa recomande solutiile pentru remedierea situatiei.
Citeste si despre Supozitorul cu glicerina si termometrul
Tratarea constipatiei
Constipatia la copii se trateaza prin schimbarea dietei, asa cum am detaliat mai sus, prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase care promoveaza un tranzit intestinal eficient si prin medicamentatie, in special laxative. Tratamentul depinde de varsta copilului si severitatea problemei. Laxativele sunt folosite de cele mai multe ori pentru a elimina impastarea provocata de acumularea fecalelor in rect si pentru a restabili tranzitul intestinal. Inainte de administrarea laxativelor, se va consulta obligatoriu un medic pentru evaluarea afectiunii si recomandarea medicamentatiei.
Laxativele pentru copii sunt disponibile sub forma de pliculete sau pudra care se transforma intr-o bautura precum siropul si sunt impartite in doua categorii:
- macrogoli (polietileniglicoli) sunt un tip de laxative care atrag apa in intestin, mentinand scaunul moale. Sunt cunoscuti si ca laxativi osmotici.
- laxative stimulante care incurajeaza/ stimuleaza intestinul sa elimine scaunele. Exista mai multe tipuri de laxative stimulante, fiind deseori folosite suplimentar macrogolului, atunci cand acesta se dovedeste ineficient.
Laxativele se administreaza cateva saptamani dupa eliminarea constipatiei si restabilirea tranzitului intestinal, fiind un tratament de mentenanta, ceea ce inseamna ca tratamentul s-ar putea intinde pe cateva luni bune. Laxativele nu se opresc brusc din administrare, intrucat intreruperea lor fara recomandarea medicului poate duce la reinstalarea rapida a constipatiei.
Doctorul va prescrie o reducere graduala a dozei medicamentatiei (cate 25%) intr-un anumit interval de timp, in functie de constistenta si frecventa scaunelor. Nu este exclus ca unii copiii sa continue tratamentul cu laxative ani intregi.
Medicul mai poate prescrie si adaugarea unor suplimente de fibre in dieta copilului, suplimente pe care le poti cumpara de la farmacie. In acest caz, trebuie acordata o atentie deosebita hidratarii, fiind nevoie de consumul a cel putin 1l de apa pentru ca aceste produse pe baza de fibre sa functioneze corespunzator. Suplimentele se administreaza in functie de varsta si greutatea copilului, asadar consulta medicul pentru o prescriptie corecta. In cazul copiilor care nu pot inghiti pilule se pot folosi supozitoarele cu glicerina, insa nu de fiecare data, ci doar ocazional, pentru a inmuia consistenta scaunului.
Comentarii