joaca afara 200x132 6 motive pentru care joaca afara este atat de importanta

Iesiti din casa!

Inca de cand este bebelus, plimbarile in aer liber devin obligatorii in programul vostru. Mai tarziu, cand copilul creste, obisnuit cu rutina zilnica, cand stie ca se apropie ora de iesit afara isi cauta singur hainutele si iti indica usa de la intrare, doar-doar intelegi sa te faci gata mai repede si sa dati buzna in parc. Iar mai apoi, probabil ca iti amintesti si tu de rugamintile fierbinti ale parintilor tai de a te intoarce in casa, desi luna deja se ivise pe cerul instelat…Oare copiii stiu dinaintea noastra de cele 6 motive pentru care joaca afara e atat de importanta si placuta in acelasi timp?!

1. Copiii isi creeaza propriile jocuri. Spre deosebire de acasa unde stau toata ziua in fata televizorului sau computerului (din pacate), joaca afara le permite sa fie creativi, sa-si inventeze singuri jocuri si reguli dupa care sa se ghideze. Ii ajuta sa-si dezvolte creativitatea, dar si sa invete sa ia decizii si sa rezolve situatii.

2. Exercitiul fizic.

3. Dezvoltarea abilitatilor. Joaca afara implica culoare, textura, sunet, toate sub diferite forme, numai bune de explorat. Ajuta copilul sa gaseasca solutii pentru rezolvarea unor situatii si il sustine in dezvoltarea inteligentei emotionale.

4. Aspectul social. Cand copiii sunt liberi sa se joace afara, se vad nevoiti sa-si insuseasca anumite abilitati sociale. In casa, la gradinita sau la scoala, posibilitatile de alegere a camarazilor de joaca sunt limitate, pe cand afara se pot imprieteni cu oricine doresc.

5. Copilaria. Daca te uiti in urma, la ce te gandesti cand spui copilarie? Vacantele la tara, sotronul din fata blocului, “Tara, tara, vrem ostasi!”, “ratele si vanatorul”, adica activitati pe care le desfasurai in aer liber, de cele mai multe ori cu cheia de gat. Joaca afara lasa copiilor posibilitatea sa experimenteze, sa descopere si sa-si testeze limitele prin activitati in care danseaza, urla si alearga fara limitarile impuse de aflarea intre patru pereti.

6. Copiii invata despre lumea din jurul lor. Fac cunostinta cu gravitatia, spre exemplu, atunci cand observa ca aluneca doar in jos, niciodata in sus, sau ca fulgii de zapada sunt reci la atingere, luand contact cu natura si observand “pe viu” cum functioneaza lucrurile. Desi toate acestea pot fi invatate si acasa sau la gradinita/ scoala, prin joc si descoperind ei insisi aceste taine, si le vor reaminti si le vor intelege mai bine, pentru ca numai experimentand pot invata.

Daca cel mic se arata indaratnic sa paraseasca canapeaua sau scaunul din fata calculatorului, cumpara-i jucarii pe care le poate folosi afara: biciclete, rachete de tenis/ badminton/ tenis de masa, mingi de fotbal/baschet/ volei, role si orice altceva l-ar putea scoate din casa. Afara, joaca-te cot la cot cu el, fii partenerul lui de pedalat sau jucat tenis, invatati sa mergeti pe role impreuna si faceti-va un obicei de a sta 1-2 ore afara dupa terminarea gradinitei/ scolii.

Voi cat timp petrecti jucandu-va afara cu copilul?