2 ani si 9 luni 200x119 Copilul la 2 ani si 7 luni 2 ani si 9 luni

Copilul la 2 ani si 7 luni – 2 ani si 9 luni

Odata cu apropierea varstei de 3 ani, vei observa ca micutul tau plange mai putin pe masura ce vocabularul sau se imbunatateste. Totodata, devine mai mofturos si iti da primele semne ca e pregatit sa faca tranzitia de la patutul de bebelus la cel de copil.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Somnul
  3. Antrenamentul la olita
  4. Alimentatia
  5. Joaca

Crestere si dezvoltare

Copiii trecuti bine de 2 ani devin conditionati sa reactioneze intr-un anumit fel in situatii particulare fie prin conditionarea clasica (prin asociere) sau conditionare operanta (invatarea prin efecte).

Semnele care sugereaza o problema in dezvoltarea copilului includ:

  • preferinta de a ramane in lumea lui in loc sa caute interactiunea cu cei din jur
  • imposibilitatea de a alerga sau a urca trepte/ catara pe mobila joasa
  • salivare permanenta sau vorbire neclara
  • reactii extreme in cazul separarii de parinti
  • nu raspunde la numele sau
  • imposibilitatea de a interpreta comunicarea non-verbala cum ar fi expresiile faciale sau gesturile
  • evitarea sau imposibilitatea de a mentine contactul vizual
  • sensibilitate extrema la stimularea senzoriala (nu-i place sa fie atins, de ex)

Apetitul este strict legat de rata de crestere, ceea ce inseamna ca atunci cand nu e intr-o faza de crestere rapida, nici apetitul sau nu va fi satisfacator. Copiii care au kg in plus mananca prea mult, si pentru ca obiceiurile de alimentatie din copilarie au implicatie directa asupra riscului de obezitate din viata adulta, trebuie sa fim atenti la aportul nutritional si caloric al copilului de nici 3 ani.

Graficele de crestere sunt folosite pentru a monitoriza rata de crestere a copilului inca din bebelusie, fiind utile si in detectarea intarzierilor in dezvoltare sau pentru a evidentia extremele de greutate si inaltime la care se afla copilul. Cantarirea si masurarea copilului de 2-3 ani la intervale regulate de timp te ajuta sa descoperi rapid abaterile de la normele pediatrice, iar copilul are ocazia sa observe cat de mult a crescut intr-un interval atat de scurt.

Tot acum, in perioada 2 ani si 7 luni – 2 ani si 9 luni, copilul va incerca sa se imbrace si sa-si stearga singur nasul.

 Copilul la 2 ani si 7 luni 2 ani si 9 luni

Cine are grija de prietenul imaginar?!

Se striga pe nume destul de des, isi constientizeaza sexul si incepe sa foloseasca prepozitiile in vorbirea curenta: pe, in, deasupra, sub. Va plange mai putin odata cu imbogatirea vocabularului, fiind capabil sa inteleaga conversatiile simple, cantecelele si poeziile. Poate asculta cu mai multa concentrare ceea ce i se citeste, insa va interveni cu pareri proprii si comentarii in discutiile care privesc familia si casa.

Nu face distinctie clara intre realitate si fantezie, devine foarte sensibil atunci cand se sperie. O parte dintre copii au prieteni imaginari care ii insotesc peste tot, acest lucru constituind o ingrijorare doar daca copilul nu interactioneaza cu cei din jur sau este retras in lumea sa interioara tot timpul. Incep sa-si foloseasca membrele pentru a explora mediul si a distinge realitatea de fantezie: cauta in spatele televizorului pentru a intelege de unde apar imaginile pe ecran.

Unii copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani dau din cap, existand mai multe cauze pentru aceasta reactie:

  • fie isi testeaza limitele de suportabilitate ale puterii si suferintei
  • pentru eliberarea tensiunii si presiunii pe care o resimt ca urmare a suprastimularii sau sentimentului de coplesire
  • ca mijloc de alinare a unei dureri localizate la nivelul urechii, spre exemplu

Acesta este un comportament care va trece pana la implinirea varstei de 4 ani, in caz contrar fiind nevoie de un consult medical, putand ascunde un semn de autism sau alta dereglare neurologica.

O alta metoda folosita de copiii cu varsta de 2 ani si jumatate-3 ani pentru a-si gestiona sentimentele sunt activitatile care implica arta si indemanarea: lovirea de masa a unei bile de plastilina atunci cand sunt frustrati sau mazgalitul rapid in stari de incantare maxima. Lasa-l sa deseneze in voie, fara instructiuni suplimentare, cat de mult isi doreste si incurajeaza-l sa-ti vorbeasca despre ce a desenat si de ce a ales sa faca tocmai acel lucru.

deseneaza 200x133 Copilul la 2 ani si 7 luni 2 ani si 9 luni

Micul pictor

Un copil de 2 ani si 7-9 luni pune de pe acum bazale scrisului si cititului; probabil ca nu intelege inca legatura dintre litera in sine si sunetul ei, insa va folosi imaginile din carti pentru a-si reaminti pe data povestea, recunoscand, totodata, unele semne, simboluri si cuvinte pe care le vede in mod regulat , chiar daca nu este in stare sa citeasca propriu-zis.

Cunoasterea este stimulata si prin cantecele despre literele alfabetului, prin citirea regulata de povesti, prin jocul cu litere magnetice sau prin exersarea scrierii prenumelui sau.

Pana la aceasta varsta copilul trebuie sa fie capabil sa numere pana la 3, cu toate ca multi dintre ei cunosc deja mai multe numere, insa aleator, si nu in ordinea corecta. Tot printre lucrurile pe care stie sa le faca la 2 ani si 7-9 luni se numara si potrivirea formelor (cercuri, patrate), sortarea formelor pe un set de inele in ordinea marimii lor, potrivirea obiectelor cu aceeasi functie (farfuria cu lingura), etc. Multi dintre copilasi iubesc plastilina, insa vor fi mai concentrati asupra experientei senzoriale si procesului creatiei, neacordand un interes deosebit produsului final.

Somnul

nu vrea sa doarma 200x133 Copilul la 2 ani si 7 luni 2 ani si 9 luni

Cine umbla noaptea si n-are somn?!

Copiii de 2 ani si 7-9 luni sunt pregatiti sa faca tranzitia la un pat de copii, decizia mutarii din patutul de bebelus impunandu-se in cazul in care piticul chiar nu mai are loc in vechiul patut sau este capabil sa il escaladeze intr-atat de mult incat reuseste sa iasa din el. Daca va fi mutat intr-un pat de copil, probabil ca somnul ii va fi intrerupt de mai multe ori pe noapte pentru o perioada, pana se adapteaza la noul pat si statut sau va fi tentat sa se dea jos din el pentru a se bucura de libertate , mai ales daca este un copil dificil la somn (adoarme greu, se trezeste des, etc). Ii poti oferi ocazia sa-si aleaga singur perna si paturica sau lenjeria pentru noul patut, facandu-l sa indrageasca si mai mult noul culcus.

Antrenamentul la olita

olita 161x200 Copilul la 2 ani si 7 luni 2 ani si 9 luni

Olita cea de toate zilele

Foloseste regulat olita in timpul zilei, insa noaptea ii este mai dificil, intamplandu-se deseori accidente, lucru perfect normal, intrucat muschii intestinului inca se dezvolta pentru a retine urina perioade mai lungi. Unii copii au un volum al vezicii mai mic sau dorm atat de profund incat se scapa pe ei noaptea fara sa constientizeze, toate sunt situatii normale intalnite in viata de zi cu zi. Poti folosi o protectie de saltea pentru a evita patarea si patrunderea lichidului in structura ei, iar copilul va fi schimbat imediat si de fiecare data dupa ce s-a petrecut un astfel de accident.

Poti incerca sa-l rogi sa mearga la toaleta inainte de culcare sau invata-l sa te strige in timpul noptii atunci cand simte nevoia sa foloseasca olita. Daca i-ai facut tranzitia la patul de copil sau ai eliminat din zabrelele patutului de bebelus, iar copilul este capabil sa se dea singur jos din pat, lasa-l sa mearga singur la baie. Evita sa-i oferi spre consum multe lichide inainte de culcare.

Nu trebuie sa comparam accidentele nocturne cu cele provocate de tulburarile emotionale sau medicale, cum sunt infectiile urinare. Acest timp de accidente se pot prelungi pana in scoala primara, multi dintre copii eliminandu-le treptat.

Alimentatia

refuza sa manance 200x158 Copilul la 2 ani si 7 luni 2 ani si 9 luni

Ce viata grea!…

Picii de aproape 3 ani nu au numai o aversiune fata de mancaruri si alimente noi, dar incep sa devina mofturosi chiar si cand i se serveste mancarea (odinioara) preferata. Daca ii place sa manance aceleasi si aceleasi mancaruri, preparate in acelasi fel de fiecare data, nu va beneficia de prea mare varietate in dieta, ceea ce inseamna ca va trebui sa-i maximizati valoarea nutritionala a preparatelor pe care le consuma prin a-i permite sa manance frecvent ceea ce ii place si are beneficii pentru sanatate, pana ce se plictiseste si de acestea. Adica, daca piticul tau de 2 ani si 7-9 luni spune ca vrea sa manance numai mere si grisine, lasa-l sa se indoape cu mere, stiind ca sunt sanatoase si nu ii fac rau.

Daca refuza mancarurile odata preferate, incearca sa i le oferi intr-o noua farfurie sau inlocuie unul din ingrediente cu ceva mai sanatos (in loc de margarina cu gem, foloseste untul) sau, daca refuza cu indarjire un aliment de baza, alatura-i ceva ce gaseste delicios: nu vrea lapte, atunci fa-i lapte cu ciocolata ca sa beneficieze de aportul de calciu din lactate.

Joaca

Pe masura ce se apropie de 3 ani, copilul incepe sa manuiasca mai bine creionul, sa miste mai bine incheietura mainii, ceea ce se traduce prin diversificarea “operelor de arta”: experimenteaza cu punctele, liniile drepte si curbe, cercurile. Mazgalitul se transforma in imagini din ce in ce mai lizibile.

O zi in care copilul de 2 ani si 7-9 luni s-a jucat singur linistit, a mers afara la locurile de joaca, a jucat un rol si a alergat sau depus ceva efort fizic este o zi perfecta pentru aceasta varsta.

Piticul tau e jucaus? Ar sta toata ziua numai afara sau ti-e greu sa-l scoti din casa? De ce se simte mai atras: de pictura/ desen sau de joaca cu masini/ papusi?