disciplina la 3 ani 160x200 Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani

Teribila varsta de 3 ani

La 3 ani independenta inmugureste si reprezinta o sursa de mandrie. Provocarea o constituie cresterea controlului asupra sentimentelor sale. Desi e in stare si vrea sa duca la bun sfarsit cerintele voastre, cum ar fi sa faca baita inainte de culcare, nu conta pe cooperare permanenta. Intelege ideea de cauza-efect: de exemplu, ca atunci cand e obraznic va fi pedepsit, iar comportamentul bun va fi intotdeauna aprobat. Crizele de tantrum pot fi la fel de comune, dar vor pierde din intensitate, lasand loc vaicarelilor si maraielilor; incepe sa-si controleze mai bine frustrarile. 

Ce sa faci?

  • Explica-i si ajuta-l. Nu-l pedepsi pentru ca nu duce la capat ceea ce i-ai cerut. Explica-i cerinta in termeni simpli, demarati impreuna actiunea si recunoaste-i efortul pe care il depune. Prima data cand cel mic foloseste cariocile cele noi pentru a decora peretii sufrageriei, spune-i de ce nu are voie sa faca acest lucru si ce se va intampla daca repeta actiunea (de exemplu, va trebui sa ajute la spalarea peretilor si nu va mai avea voie sa foloseasca cariocile in ziua respectiva). Daca peretii vor fi mazgaliti cateva zile mai tarziu, reaminteste-i ca folosim cariocile doar pe hartie si explica-i din nou consecintele care se impun pentru neascultarea sfatului parintesc. Mentine regulile si consecintele formulate anterior si nu te abate de la aplicarea lor.
  • Repetati comportamentul bun. Utilizati jocuri pentru deprinderea rutinelor zilnice. De exemplu, incercati un joc in care cel mic trebuie sa indeplineasca trei sarcini simple in timp ce cantati un cantecel: sa ia un castronel, o lingura si sa se aseze la masa, spre exemplu sau sa ia periuta de dinti, sa deschida robinetul si sa se spele pe dinti. Comportamentul pozitiv trebuie si recompensat prin apreciere: “Ce ma bucur ca ai impartit jucaria cu Alex la locul dejoaca” se va dovedi mult mai eficienta decat un simplu “Bravo!”.
  • Pedepsele sa fie scurte. Un copil de 3 ani e destul de matur acum pentru a suporta usor un time-out de 3 minute (cate un minut pe an), altii recomanda prelungirea pauzei pana cand copilul se linisteste singur, pentru a-l invata ce inseamana autocontrolul.
  • Spune-i ce si cum sa faca in loc sa-i strigi sa nu mai faca: “Te rog sa te asezi pe canapea si sa pui picioarele pe podea” in loc de “Nu mai sari pe canapea!”.

La aceasta varsta, copiii inteleg limitarile si regulile. Sunt mai increzatori in fortele proprii, insa au inca probleme de gestionare a impulsurilor. Raspund bine cand vad exemple de comportament bun in preajma si le place sa primeasca mereu incurajari pozitive. 

De la 2 la 6 ani dezvoltarea creierului continua. Corpus callosum (face legatura intre cele doua emisfere ale creierului) de dezvolta si permite copilului sa proceseze mai multa informatie. Mielinizarea celulelor nervoase continua, de asememena, ceea ce se traduce printr-o coordonare fizica superioara.

Pe masura ce cresc abilitatile verbale ale copilului, ii poti explica din ce in ce mai multe lucruri. La 3 ani necesita inca repetitii pentru a-si aminti lucrurile, de aceea este important sa ai rabdare si dispusa sa repeti vorbe si actiuni. Cei mici nu inteleg intotdeauna sensul complet al cuvintelor, de aceea trebuie sa folosesti exemple concrete, din viata de zi cu zi pentru a-i ajuta sa inteleaga un lucru si pentru a le dezvolta logica. Cand este suparat, incurajeaza-l sa-si exprime frustrarea prin vorbe si nu prin fapte. Incepe prin a-ti face timp sa-l asculti cand are ceva sa-ti spuna. 

3 ani 200x134 Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani

3 ani

Copiii intre 2 si 6 ani inca isi dezvolta coordonarea si motricitatea. Adora sa participe, vor sa faca aceleasi lucruri pe care le fac copiii mai mari sau adultii din jurul lui. Fii rabdatoare! Murdarirea este buna! spunea o reclama binecunoscuta. Daca este posibil, lasa-i sa te ajute la spalatul vaselor sau la pregatirea cinei. Lipsa de coordonare poate face ca munca lor sa nu arate la fel de bine precum a ta, insa ii vei ajuta sa-si dezvolte sentimentul implinirii, ducerii la bun sfarsit a unui lucru. Iar daca ti se pare prea energic, o plimbare in parc sau mersul la un loc de joaca, practicarea unui sport sunt intotdeauna o solutie.

Cateva cuvinte despre “bataia rupta din rai”

  • Este considerata una din cele mai controversate metode de disciplinare a copiilor. Iata si de ce specialistii descurajeaza bataia:
  • Bataia invata copilul ca e bine sa lovesti atunci cand esti furios
  • Poate rani fizic copilul
  • In loc sa-i invete cum sa-si schimbe comportamentul, le induce teama de parinti si ii face sa se fereasca a se lasa prinsi de acestia
  • In cazul copiilor care cauta atentia celor din jur prin orice mijloace (“se dau in stamba”), bataia poate avea efect contrar, “recompensandu-i” – atentia negatia e mai mult decat nimic!
 Voi ce solutii aveti? La ce metode de pedepsire a comportamentului recurgeti? Sunt eficiente sau nu chiar?

Citeste si despre:

Disciplinarea copilului la 0-2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 4 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 5 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 6-7 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 8-10 ani

Disciplinarea adolescentilor (13-18 ani)