pedeapsa la tabla 200x200 22 alternative la pedeapsa

Alternative la pedeapsa

Multi parinti recunosc efectele daunatoare ale pedepselor verbale si fizice. Ei stiu ca tipatul, palmuitul si lovitul deschid apetitul pentru violenta, distrug respectul de sine, creeaza manie, influenteaza procesul de invatare in mod negativ si deterioreaza relatia dintre parinte si copil.

Insa stiind ce NU trebuie sa faca este primul pas; parintii, in schimb, se intreaba cum ar trebui sa actioneze. Din pacate, majoritatea revistelor si cartilor de specialitate recomanda “alternative”, care, in realitate, sunt pedepse alternative. Aici vorbim despre time-out, negarea privilegiilor si asa-numitele, consecinte logice. Citeste despre fiecare dintre ele aici: Tipuri de pedepse.

Toate aceste metode au multe in comun cu pedeapsa fizica si toate au acelasi mesaj: ca parintele nu manifesta niciun interes pentru nevoile neimplinite care au dus la comportamentul blamat si ca profita de avantajul marimii si puterii sale asupra copilului. Mai important, aceste abordari ii spun copilului ca cineva pe care el il iubeste si in care are incredere doreste sa-i provoace durere, de orice natura, fizica sau sentimentala, morala. Este un mesaj de-a dreptul nepotrivit, incat este de neconceput pentru intelegerea intuitiva a copilului cu privire la dragoste si aspectele ei.

In final, toate aceste abordari pierd ocazia de a preda o lectie copilului. Ele abat copilul in lumea razbunarii, acolo unde ii este mult prea greu sa se concentreze. Alternativele reale la pedeapsa sunt cele care ajuta copiii sa invete si sa creasca sanatos. Sunt putine bucurii mai mari in viata decat sa lasam copilul sa ne invete ce este dragostea!

Iata 22 de alternative la pedeapsa care ofera mesaje pozitive si iubitoare:

1. Previno comportamentul nedorit prin indeplinirea nevoilor copilului in momentul in care sunt exprimate. Odata satisfacute solicitarile sale, este liber sa treaca la urmatoarea etapa de invatare.

2. Ofera-i un mediu sigur, prietenos cu copilul. Nu are rost pastrarea obiectelor pretioase la indemana unui bebelus sau copil mic, cand pot fi foarte simplu asezate undeva mai sus, pana la momentul in care copilul le va putea atinge fara a le deteriora.

3. Aplicati regula de aur: gandeste-te cum ti-ar placea sa fii tratata daca te-ai afla in aceleasi circumstante ca si copilul tau. Natura umana este natura umana, indiferent de varsta.

4. Arata empatie sentimentelor copilului. Chiar daca purtarea lui pare ilogica, nevoile si sentimentele pe care incearca sa le exprime sunt cat se poate de reale pentru el. O afirmatie precum “Pari destul de suparat” e o metoda buna de a-i arata ca esti de partea lui.

5. Valideaza sentimentele copilului asa incat el sa inteleaga ca il intelegi si iti pasa de ceea ce simte, si ca nu va fi niciodata respins pentru orice sentiment l-ar incerca. De exemplu: “Asta m-a speriat si pe mine cand eram de varsta ta”.

6. Safisface-i nevoia care a generat comportamentul. Daca pedepsim comportamentul deplasat, nevoia neimplinita va iesi intodeauna la suprafata in multe alte forme, pana cand aceasta va fi indeplinita. Intrebari precum “Esti suparat pentru ca am vorbit cam mult la telefon azi?” poate ajuta copilul sa se simta iubit si inteles.

7. Oricand este posibil, gaseste o solutie in care ambele parti sa castige (“win-win”).

arata i ca l iubesti 200x195 22 alternative la pedeapsa

Arata-i ca-l iubesti!

8. Reasigura-ti copilul, ori de cate ori e necesar, ca este iubit si apreciat. Asa-zisul comportament “urat” este de cele mai multe ori tentativa copilului de a-si exprima nevoia de dragoste si atentie, in cel mai elocvent mod de care este in stare la acea varsta. Daca ti-ar fi putut exprima aceasta nevoie intr-un mod mai matur, ar fi facut-o, fii fara grija!

9. Schimba centrul atentiei de la situatia care a generat conflictul si a devenit mult prea stresant de tratat la momentul respectiv: “Hai sa luam o pauza. Ce ai vrea sa facem in schimb?”.

10. Asigura-te ca tu si copilul ati luat mese hranitoare de-a lungul zilei, asa incat glicemia sa fie in valorile acceptate. Mesele mici si dese sunt cele mai indicate.

11. Respira! Cand esti nervoasa, ai nevoie de mai mult oxigen, insa ai tendinta de a respira scurt. Chiar si cateva respiratii adanci te ajuta sa te calmezi si sa gandesti limpede.

12. Nu avem pretentia ca o masina sa porneasca daca nu e alimentata cu combustibil. Urmarind acelasi rationament, nu ar trebui sa ne asteptam ca cel mic sa dea ce-i mai bun din el daca “rezervorul” sau emotional e pe sfarsite. Cele trei lucruri care umplu “sufletul” copilului cu dragoste sunt contactul vizual, imbratisarile si atentia deplina.

13. Ceaiul de musetel este foarte relaxant, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Servit cu 1 ora inainte de ora de culcare de catre mama care alapteaza, va ajuta la calmarea copilului. Chiar si copiii mai mari se pot obisnui cu gustul ceaiului de musetel indulcit cu putina miere.

14. Acorda-ti un time-out impreuna cu copilul. O schimbare de scenariu – chiar si o plimbare scurta afara – poate face o diferenta majora in consolidarea relatiei parinte-copil.

15. Formuleaza-ti niste idei scurte care sa te ghideze in cresterea armonioasa a copilului (“Incurajeaza-i visele”, “Copilul imita/ reflecta comportamentul parintilor”, “Arata-i dragoste prin fapte si vorbe”, “Un copil care se joaca e un savant in miniatura, invata despre lumea ce il inconjoara”, etc.). Printeaza fiecare idee pe un cartonas mic (sau scrie-le de mana) si pastreaza-le intr-un saculet sau portofel in geanta ta. Trece-ti ochii peste ele macar o data pe zi (cand astepti autobuzul, cand simti ca vrei sa iei o pauza de la munca de birou, etc.)

16. Ofera-i copilului un masaj. Un masaj relaxant inainte de culcare il poate ajuta sa doarma mai profund, incarcandu-se cu mai multa energie pozitiva pentru ziua ce vine.

 22 alternative la pedeapsa

Disciplinare

17. Ofera-i optiuni. Copiilor le place sa creada ca au un cuvant de spus. Oferindu-i posibilitatea sa aleaga, chiar daca optiunile exprimate iti par lipsite de importanta (“Vrei cana rosie sau pe cea albastra?”), il ajuta pe copil sa creada ca are posibilitatea de a lua decizii ce-l privesc personal, mai ales daca in ultimul timp a trecut prin multe schimbari, de orice natura.

18. Sopteste! Cand tensiunea e la limita, soptitul poate atrage atentia copilului si ajuta parintele sa se calmeze.

19. Acorda-I timp. O simpla afirmatie precum “Anunta-ma cand esti pregatit sa imparti jucaria/ sa iei haina pe tine” ii va da copilului un semn de autonomie, facandu-l sa coopereze mai usor.

20. Acorda-Ti timp. Numara pana la 10 (in gand) sau cere un ragaz (“Nu stiu ce sa zic. Lasa-ma un moment sa ma gandesc putin”). Cateodata avem nevoie doar de putin timp pentru a gandi mai limpede situatia in care ne aflam si sa vedem lucrurile intr-o maniera obiectiva.

21. Aminteste-ti ca cei mici asocieaza imagini cuvintelor noastre: “Mai usor!” e mult mai eficient decat “Inceteaza sa mai alergi!”. Prima afirmatie creeaza o imagine de incetinire a miscarii, in vreme ce a doua imagineaza o persoana alergand (cuvantul “inceteaza” e prea abstract pentru a umbri imaginea mult mai concreta si usor de intles a cuiva care alearga). In acelasi registru, o solicitare clara e mai eficienta decat una cu caracter general: “Te rog sa pui paharul pe masa” fata de “Fii atent!”.

22. Intreaba-te: “Oare imi voi aminti peste ani de chestia asta si voi rade?“. Daca raspunsul este da, de ce sa nu o faci inca de pe acum? Creeaza amintirile pe care ai vrea sa le ai daca ar fi cazul sa-ti amintesti vreodata de ziua de azi.