mama cearta fetita Tipuri de pedepse folosite in sanctionarea copiilor

Pedeapsa verbala

Este datoria exclusiva a parintilor de a-si disciplina copiii, astfel incat acestia sa se dezvolte in adulti responsabili. Acest comportament folosit in anii mici ai copilului formeaza baza personalitatii sale de mai tarziu. De aceea, este foarte important sa ne asiguram ca cei mici cunosc ce e bine si ce e rau si sa stie ca vor fi sanctionati atunci cand vor face greseli majore. Pe de alta parte, parintii trebuie sa inteleaga ca exista tipuri de pedepse pretabile pentru anumite greseli. De cele mai multe ori, un ton usor (adica foarte usor) ridicat insotit de afirmarea supararii este de ajuns pentru a aduce copilul pe drumul cel bun. Insa, in cazurile mai speciale, este nevoie de alt gen de sanctiuni, care pot fi categorisite astfel:

Pedeapsa prin amendare

Este un instrument eficient de disciplinare, mai ales in cazul copiilor mai mari, care linisteste copiii pe data. Presupune solicitarea unei amenzi pentru greseala facuta de copil. De exemplu, daca a spart geamul (mai ales daca a fost avertizat), nu va mai primi bani de buzunar timp de 1 saptamana. Copilul nu va trage invataminte doar despre valoarea banilor, dar ii arata si ca parintele este determinat sa-i inoculeze un comportament bun, netolerand purtarile proaste.

Pedeapsa verbala

Pedeapsa verbala trebuie folosita cu moderatie, intrucat uzitarea ei nu este considerata a fi o metoda eficienta de corectare a comportamentului. Pedeapsa verbala ar trebui limitata la mustruluiala si aratarea resentimentului pentru fapta comisa de copil, iar in cazuri grave, demonstrarea efectului consecintelor faptei copilului prin utilizarea unei vorbe manioase. Insa, atunci cand parintele ridiculizeaza, insulta si tachineaza copilul, nu face decat sa-i darame increderea si respectul de sine. Aminteste-ti ca cei mici reflecta comportamentul parintilor, iar la varste mai mici, chiar il imita.

Pedeapsa fizica

Se intampla foarte des ca parintii, frustrati de comportamentul copilului si disperati sa-l disciplineze, recurg la pedeapsa fizica. Pedeapsa fizica trebuie folosita ca ultima reduta in sanctionarea copilului, de fapt, ar trebui evitata ori de cate ori se iveste ocazia aplicarii ei. Cel mult, poti trimite copilul sa stea la colt sau il poti izola pentru o perioada de timp. Niciodata nu lovi copilul! Chiar si o usoara palma la fund ii spune copilului ca violenta este o forma de comportament acceptata de societate. Desi menita sa indice determinarea parintelui in aplicarea pedepsei, copilul poate reactiona prin evitarea parintelui datorita fricii.

Retragerea privilegiilor

Este un instrument eficient pentru disciplinarea copiilor si pedepsirea lor pentru greselile repetate. De exemplu, daca un copil nu-si face temele, nu va fi lasat sa urmareasca serialul preferat la televizor. Copilul nu va fi lasat sa faca ce-i place pana nu va invata din greseli si va face eforturi sa-si corecteze comportamentul. Daca incepe sa faca o criza, un tantrum, trebuie ignorat. Asa va constientiza ca tantrum-urile nu-s eficiente!

Disciplinarea prin time-out (pauze scurte)

copil la colt Tipuri de pedepse folosite in sanctionarea copiilor

Disciplinarea prin time-out

Este una dintre cele mai blande, insa foarte eficiente, metode de pedepsire. Pauza se refera la izolarea copilului pentru un interval de timp pentru a-l face sa inteleaga ca a gresit si comportamentul lui nu este acceptat. Aceasta forma de disciplina este eficienta in cazul copiilor mici de 18-24 luni. De fapt, psihologii spun ca cei mici ar trebui sa fie familiarizati cu disciplinarea prin pauza pentru ca mai tarziu sa nu fie surprinsi de uzitarea ei in colectivitate. Intervalul de timp pentru ispasirea pedepsei creste odata cu varsta. Dupa izolarea copilului, acesta va fi intrebat daca stie de ce a fost pedepsit prin luarea unei pauze de la activitatea pe care o desfasura, cu scopul de a intari ideea disciplinarii. Daca se balbaie, i se va aminti cu ce a gresit si ce se asteapta de la el.