Tantrum-urile sunt probleme comportamentale comune in cazul copiilor mici care isi exprima furia si neputinta tarandu-se pe podea, tipand, lovind ce le iese in cale, cateodata isi tin si respiratia. Tantrum-urile sau accesele de furie/ crizele copiilor sunt un fenomen natural si apar mai ales la copiii care nu reusesc sa-si exprime in cuvinte frustrarile de orice fel.
Tantrum-urile apar, de obicei, in intervalul de varsta 2-3 ani, atunci cand copiii isi dezvolta simtul (constiinta) de sine. Copilul este acum destul de mare sa inteleaga sensul lui “eu” si “dorintele mele”, insa prea mic pentru a stii cum sa-si satisfaca aceste nevoi. Tantrum-urile sunt rezultatul nivelurilor mari de energie si imposibilitatii de a gasi cuvintele potrivite pentru a indeplini dorinta sau nevoia avuta.
Varful de manifestare a tantrum-urilor este intre 2 si 3 ani, frecventa si intensitatea lor descrescand spre varsta de 4 ani. Se desfasoara pe parcursul unui an, 23-83% din copiii cu varste intre 2 si 4 ani manifestand accese de furie cel putin ocazional.
Majoritatea copiilor au tantrum in anumite locuri sau cu anumite persoane. De regula se petrec in public, atunci cand copilului i s-a refuzat ceva si inceteaza atunci cand copilul obtine ceea ce-si doreste. Pot exista variatii intre aceste limite in functie de nivelul de energie al copilului, gradul de rabdare al parintelui si abilitatea lui de a calma copilul.
In anul 2003 a fost realizat un studiu constand in chestionarea a 1200 parinti americani despre tantrum-ul copiilor. S-a descoperit ca 87% dintre copiii cu varste intre 18 si 24 luni faceau accese de manie, procentul acestora crescand la 91% in intervalul de varsta 30-36 luni si diminuandu-se la 59% la 42-48 luni de viata.
Cum se manifesta?
Accesele de furie care pot avea manifestari dintre cele mai diverse: copiii plang zgomotos, urla, isi arcuiesc spatele, intaresc picioarele, lovesc, se tavalesc pe jos, fug de langa parinti, unii isi tin respiratia, vomita, sparg lucruri sau devin agresivi cu cei din jur.
Pe masura ce cresc, copiii vor avea mai putine accese de furie si isi vor gestiona mai bine sentimentele neplacute. Copilul va comunica mai bine si mai usor ceea ce isi doreste prin intermediul limbajului. Insa, daca tantrum-urile sunt rasplatite (adica piticul obtine ceea ce isi doreste facand o criza in orice loc si in preajma oricarei persoane), tantrum-ul se poate prelungi si pana in adolescenta sau viata adulta, sub o alta forma, bineinteles.
Cauzele tantrum-ului
Temperamentul copiilor varieaza dramatic, asa ca unii copii au mai multe tantrum-uri decat altii. Tantrum-ul reprezinta o etapa normala in dezvoltarea copilului si nu trebuie vazut ca fiind un aspect negativ in cresterea sa. Spre deosebire de adulti, copiii nu au aceleasi inhibitii si control.
Imagineaza-ti cum te simti cand nu reusesti sa-ti pui un dvd cu filmul sau emisiunea preferata, oricat ai incercat, nu-ti iese. Te simti destul de frustrata – iti scapa o injuratura, arunci instructiunile, iesi din camera, unii chiar trantesc si usa…iata varianta adulta a unui tantrum. Copiii mici incearca si ei sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si cand nu reusesc sa realizeze/ obtina ceea ce si-au propus, apeleaza la optiunea cea mai la indemana pentru alungarea frustrarii – tantrum-ul.
Cateva dintre cauzele de baza ale tantrum-ului sunt familiare parintilor de pretutindeni. Copilul cauta atentie sau e obosit, ii este foame sau nu se simte confortabil. In plus, tantrum-urile sunt deseori rezultatul frustrarii pe care copilul o simte incercand sa inteleaga lumea - nu pot obtine ceva (un obiect sau un parinte) pentru a face ceea ce isi doresc. Frustrarea este o parte imposibil de evitat pe masura ce invata cum functioneaza corpul lor, obiectele si oamenii din jurul lor.
Tantrum-urile sunt des intalnite in cel de-al doilea an de viata, un moment in care copilul invata sa vorbeasca. Copiii mici inteleg, in general, mult mai mult decat pot exprima in cuvinte. Imagineaza-ti cum ar fi sa nu-ti poti comunica nevoile si dorintele cuiva – si iata o experienta frustranta care poate precipita un tantrum. Pe masura ce limbajul se imbunatateste, frecventa si intensitatea tantrum-ului descreste.
O alta situatie cu care se confrunta cei mici este marea nevoie pentru autonomie. Copiii isi doresc sa fie independenti si sa aiba un oarecare control asupra mediului din jurul lor, mai mult decat ar fi ei capabili sa sustina. Toate acestea creeaza cadrul perfect pentru luptele interioare de putere, intrucat copilul gandeste “Pot sa fac asta de unul singur” sau ” Vreau asta, dami-o!”. Atunci cand copiii descopera ca nu pot avea ceea ce isi doresc, apar “norii” de tantrum.
Copiii care au accese de furie dese prezinta si alte probleme cum ar fi: isi sug degetul, dau din cap, uda patul sau au probleme cu somnul. In aceste cazuri, copilul trebuie consultat de un doctor de familie, pediatru sau psiholog, mai ales daca tantrum-ul dureaza mai mult de 15 minute sau apare de 3 ori sau mai mult pe zi pentru copiii cu varsta mai mica de 1 an si mai mare de 4 ani.
Afla cum putem linisti copilul cu tantrum si 10 tehnici pentru a calma si preveni tantrumul.
Comentarii