incredere 200x133 Cum incurajez stima de sine a copilului meu

Incredere

Încrederea în sine înseamnă să gândești că poți reuși. Cu încredere, poți zbura foarte sus, fără ea, vei simți mereu că ai fi putut face mai bine. Și pentru persoanele cu o stimă de sine înaltă, există anumite sarcini care le depășesc, dar ele pot trece repede peste eșec, deorece cred în ele însele, se cred mai inteligente, mai amuzante și tind să fie mai sănătoase.

Ce este stima de sine și cum arată persoanele cu stimă de sine ridicată sau scăzută sunt aspecte pe care probabil marea majoritate le cunoaștem sau ne-am informat în legătură cu ele. Însă important este dacă putem ajuta cu ceva copilul nostru să aibă o stimă de sine ridicată și mai ales cum putem face noi acest lucru ca și părinți pentru el.

De cele mai multe ori avem tendința de a fi foarte grijulii și foarte atenți în ceea ce privește comportamentele și acțiunile copiilor noștri și din prea multă ”dragoste” începem să folosim din ce în ce mai des negațiile în dialogul nostru. V-ați întrebat de câte ori pe zi repetați ”Nu ai voie să pui măna! Nu deschide dulapul! Nu alerga prea repede! Nu vorbi la masă! Lasă, nu lua tu scanul, te lovești!”. Copilul este curios, experimentează și este dornic de a cunoaște mediul în care trăiește. Este inocent și nu are frică, el pur și simplu se joacă și vrea să te ajute. Rezultatul acestor ”Nu face…nu pune mâna…nu alerga…nu…” se oglindește în sentimentul eșecului pe care copilul îl dezvoltă ca urmare a invalidării noastre inconștiente asupra abilităților lui de a putea sau nu să întreprindă anumite acțiuni.

O atmosferă plină de critică în care copilul se simte respins și neglijat de ceilalți sau este comparat frecvent, în mod nevaforabil, cu frații lui sau cu alți copii, va dezvolta o părere negativă despre el însuși, ceea îl poate împiedica să fructifice întregul lui potențial cu care se naște.

Aprecierile părinților față de modul obișnuit de a acționa al copilului în activitățile de zi cu zi sunt foarte importante în consolidarea stimei de sine a copilului. Astfel, dacă unui bebeluș care încearcă să se hrănească singur i se spune că este prea murdar, unui copil de 2 ani care construiește un turn i se spune că este neîndemânatic când turnul se prăbușește, iar un copil de 3 ani care încearcă să citească poate fi luat în râs, toate acestea îl fac pe copil să se simtă subapreciat. Copilul trăiește experiența ca pe o nereușită. Însă, știm bine că orice experiență care, chiar dacă nu merge așa cum ne-am propus, este totuși un succes, pentru că oferă informații prețioase despre modul în care poți să faci lucrurile mai bine. Odată ce copilul este deprins să vadă lucrurile în această lumină, el va învăța să valorifice nereușitele în loc să fie deprimat din cauza lor, iar învățarea se va desfășura mai rapid și mai eficient.

Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru copilul tău:

  • Întreabă-te de ce nu are o stimă de sine ridicată. Îl critici prea mult? O regulă bună este că trebuie să arăți că apreciezi ce face copilul tău de 5 ori mai des dacât îl critici sau îl faci de rușine, mai ales de față cu alții;
  • Frica îl face să considere lumea un loc periculos? Verifică dacă nu cumva îl supraprotejezi. Preia temerile tale? Dacă da, ai putea să-i lași mai multă libertate de alegere;
  • Dacă este prea anxios din fire și are nevoie de puțin timp departe de agitația zilnică, încearcă să-i limitezi deschiderea prin întrebări ca ”Vrei să te joci cu păpușile sau cu lego?” ori ”Vrei un măr sau o portocală?”, acest lucru poate fi un lucru bun în anumite situații când copilul poate fi copleșit de prea multe opțiuni;
  • Copii anxioși tânjesc după confort, au nevoie de mai mult sprijin când îi ajuți în privința unor temeri specifice și cu atât mai mult se vor plăcea pe sine.
  • Invață să faci aprecieri la nivelul comportamentului și nu al persoanei. De exemplu dacă a spart o farfurie îi poți spune ”Te iubesc, dar nu-mi place că ai spart acea farfurie.”

Stima de sine nu este doar ceva cu care te naști, este construită în cea mai mare parte. Conștientizând nevoile copilului nostru pentru a-și dezvolta stima de sine, ne este mult mai ușor să contribuim la creștrea și dezvoltarea lui armonioasă. 

cabinet13 200x150 Cum incurajez stima de sine a copilului meu

Psiholog Nina Jurca

Sunt Nina Jurca, psiholog si psihoterapeut, mamica unui baietel de 6 ani si coordonator al cabinetului individual de psihologie www.psihoterapic.ro. 

Pentru ca temerile si problemele noastre sa nu ramana nerezolvate, invit viitoarele si actualele mamici la grupurile de suport organizate de www.psihoterapic.ro, unde vom impartasi experiente si solutii, vom spulbera indolieli si ne vom formula dorinte, totul intr-o atmosfera calda si prietenoasa.