3 ani 200x133 Copilul la 2 ani si 10 luni 3 ani

Copilul la 3 ani

Teribilii doi ani sunt pe sfarsite iar copilul tau devine din ce in ce mai independent! Comportamentul dificil cu care parintii au de a face in intervalul de varsta 2-3 ani se apropie de final, desi sunt copii care persista in faza purtarilor nedorite chiar si dupa 3 ani de viata.

Daca pana acum ai avut parte de portii bune de ras pe seama cuvintelor pocite in fel si chip, acum ai parte de adevarate fraze din cele mai traznite!

  1. Dezvoltare
  2. Somnul
  3. Antrenamentul la olita
  4. Alimentatia
  5. Abilitatile copilului de 3 ani
  6. Sfaturi generale

Dezvoltare

Inaltimea pe care o va avea adultul in devenire poate fi previzionata inca din copilarie, intrucat se estimeaza ca la varsta de 3 ani baieteii ating un procent de 53% din inaltime, iar fetite in jur de 57% din inaltimea pe care o vor masura ca adulti. Flexibilitatea innascuta pe care copilul o manifesta in primii ani de viata se datoreaza elasticitatii muschilor si ligamentelor, flexibilitate care incepe sa se diminueze dupa varsta de 3 ani, de aceea copilul va trebui antrenat in jocuri concentrate pe elasticitatea muschilor (cum sunt inotul sau gimnastica).

Pana la varsta de 3 ani, copilul merge si alearga foarte bine, sare pe loc fara sa cada si urca/ coboara singur scarile. Se poate opri brusc din alergat fara sa cada, se catara bine pe majoritatea suprafetelor, se poate incovoia fara sa se dezechilibreze, sa mearga pe varfuri si sa loveasca o minge spre inainte. In acest sens, incearca sa-i oferi mingi de diferite dimensiuni pentru a-i mari coordonarea mana-ochi.

Acum, ca mobilitatea este destul de dezvoltata, va adora joaca in parc, va solicita sa fie dat in leagan, desi se poate speria daca e impins prea repede si prea tare. La aceasta varsta, abilitatile lor motorii se rafineaza petrecand ore nesfarsite catarandu-se si alunecand pe tobogane, escaladand cutii sau mobile cat ii tin puterile. Iti va solicita ajutorul atunci cand se catara prea sus si i se face frica sa mai coboare. De aceea, copilul trebuie invatat despre siguranta si securitate. Stabiliti cateva reguli de securitate si insistati asupra lor, astfel incat increderea oarba pe care copilul o capata uneori sa nu ii puna viata in pericol: vorbeste-i despre semafor, despre cum trebuie sa se fereasca de lucrurile extrem de fierbinti, etc.

Daca la 2 ani copilul mazgalea coala fara sa aiba vreo intentie de a reprezenta cifre sau litere, copiii care se apropie de varsta de 3 ani manifesta interes in desenarea unor figuri mai complexe (care permit o asemanare cu realitatea) si vor incerca chiar sa-si scrie numele, mai ales daca merg deja la gradinita. Isi folosesc mainile pentru a construi blocuri inalte, iar acum, pentru ca reuseste sa intoarca lucrurile in mana, va deschide usi prin rotirea/ apasarea manerelor, va desuruba capace si cutii.

La varsta de 3 ani copilul poate urma instructiuni complexe si are un vocabular de aproximativ 7-900 de cuvinte, este foarte curios (apare “de ce?-ul”), foloseste pluralul cuvintelor, are in vocabular substantive, adjective, pronume, cuantificatori (cativa, multi) si este capabil sa descrie ce se afla si se intampla in jurul lui cu lux de amanunte.

Asculta atent si repeta cantece de leagan, 75% din limbajul copilului fiind inteligibil atat pentru voi, ca parinti, cat si pentru necunoscuti. In cazul in care suspectezi ca exista o intarziere semnificativa de limbaj la aceasta varsta, poti incerca sa soliciti un consult la orl sau putina logopedie.

plastilina 134x200 Copilul la 2 ani si 10 luni 3 ani

Plastilina

Daca piticul tau de 3 ani reuseste sa distinga 3 culori, are o preferinta pentru o anumita culoare, cerandu-ti repetat un anumit creion sau nuanta de plastilina, daca numara pana la 5, este evident ca cel mic e in plin proces de dezvoltare intelectuala. Orice ocazie de a-i spori cunoasterea intr-un mod distractiv ii va largi orizontul intelectual, asa ca nu te sfii sa ii gadili cate o parte a corpului pe care ii soliciti sa o numeasca, sa il rogi sa scoate sunete precum diverse animale sau sa indice un anumit personaj/ animal/ forma/ culoare dintr-o carte. Privitul la televizor il vom limita pe cat posibil, fiind suficiente 30 minute pe care copilul le poate petrece in fata televizorului de 3-4 ori pe saptamana.

Incepe sa manifeste o oarecare empatie si grija pentru ceilalti, oferind confort si afectiune cuiva care afiseaza tulburari emotionale. Capata incredere in adultii si copiii cu care petrece timp mai mult, cum ar fi colegii si educatoarele de la gradinita, iar joaca sa capata si o componenta sociala.

Somnul

Pe masura ce copilul inainteaza spre varsta de 3 ani, etapele timpurii de joaca imaginativa pot cauza frica de intuneric, aparand cosmarurile si teroarea nocturna. Terorile sunt diferite de cosmar intrucat copilul este partial adormit pe perioada manifestarii si apar mai ales in primele ore de somn, copilul raspunzand greu la consolarile si imbratisarile tale, indiferent de cat de mult te stradui sa-l linistesti. Copilul poate fi constient sau inconstient, transpira, tipa, tremura, plange insistent in timpul terorii nocturne, desi nu-si va aminti aproape nimic in ziua urmatoare. Teroarea nocturna este si ea o etapa in maturizarea sistemului nervos, neavand nicio legatura cu epilepsia sau febra mare.

Antrenamentul la olita

 Copilul la 2 ani si 10 luni 3 ani

Mi-e frica sa dorm singurica!

Este din ce in ce mai independent in folosirea olitei si o va cere spre folosinta in mod regulat. Unii dintre copii nu mai folosesc scutece nici la somn, noaptea si dupa-amiaza.

Alimentatia

Copilul tau nu mai are nevoie de ajutor pentru a manca la aceasta varsta si poate folosi cu usurinta tacamurile, in defavoarea degetelor. Cateodata, copiii mananca mai mult atunci cand se hranesc singuri, desi masa va dura mai mult; daca piticul tau mananca mancarea si nu se joaca cu ea, ofera-i cat timp are nevoie pentru a se satura. Elimina orice distragere a atentiei (televizor, calculator) si permite-i sa se concentreze doar asupra mesei. Copiii care isi impart atentia intre farfurie si alt stimul nu constientizeaza momentul de saturatie, ceea ce ii face sa manance mai mult decat au nevoie, pe termen lung creandu-se probleme serioase de alimentatie copilului.

Abilitatile copilului de 3 ani

masa 200x132 Copilul la 2 ani si 10 luni 3 ani

Mananc singur!

Abilitatile motorii grosiere:

  • are un mers agil, asemanator cu al adultului
  • alearga in jurul obstacolelor, le ocoleste daca este nevoit
  • prinde mingea si o arunca deasupra capului
  • se catara pe scari, se da singur pe tobogane
  • merge pe tricicleta
  • alterneaza picioarele la urcatul scarilor

Abilitati motorii fine:

  • asambleaza puzzle-uri simple
  • manipuleaza cu usurinta plastilina, lutul, vopseaua de maini
  • poate reproduce forme simple (cerc, cruce)
  • pune 9 cuburi unul peste altul
  • isi incalta singur pantofii, fara a-si lega sireturile

Dezvoltarea limbajului si gandirii:

  • incaltari 150x200 Copilul la 2 ani si 10 luni 3 ani

    Imi sunt prea mici sandalele mamicii!

    intelege aproape tot ceea ce ii comunici si 75% din limbajul pe care il foloseste este inteligibil oricarui adult, nu doar familiei

  • vorbeste in propozitii simple de 3-5 cuvinte
  • potriveste imaginea cu obiectul
  • invata facand si cu ajutorul simturilor
  • intelege conceptele de “acum”, “mai tarziu” sau “in curand”
  • incepe sa inteleaga relatiile cauza-efect
  • spune un cantec/ poezie din cateva versuri (4-6 versuri)
  • se concentreaza indeajuns de mult pentru a juca un joc care implica 2 etape

Dezvoltare sociala si emotionala:

  • posete 200x150 Copilul la 2 ani si 10 luni 3 ani

    Arsenalul meu de posete pentru joaca cu papusile!

    executa instructiunile simple, este dornic sa ajute la treburile din gospodarie

  • incepe sa-si cunoasca limitele – cere ajutor cand se simte depasit
  • ii place sa se joaca singur, insa in preajma copiilor
  • nu coopereaza si nu imparte prea bine sau mult
  • capabil sa aleaga intre doua optiuni
  • incepe sa perceapa dispozitiile si sentimentele celor din jur

Sfaturi generale

  • Ajuta-l sa faca tranzitia intre evenimente, adreseaza-i mesaje preventive: “ANdrei, in 15 minute trebuie sa mergem la culcare. “
  • Nu renuntati la rutina, programul zilnic ii creeaza sigurant, stie la ce sa se astepte
  • Adu in discutie numerele si culorile ori de cate ori conversatia zilnica iti ofera aceasta ocazie: “Azi vrei tricoul rosu?” sau ” Am cumparat 6 mere”.
  • Ofera-i cat mai multe ocazii sa-si exerseze capacitatile senzoriale: plastilina, nisip, puzzle-uri, etc
De-acum avem copil de gradinita! Piticul tau merge la gradinita sau intentionezi sa-l inscrii in curand?