copii certandu se 200x191 Cum sa l pedepsesti fara sa te pedepsesti singura

Pedepseste fapta!

Era dupa-amiaza tarziu intr-un weekend calduros de vara. Planuisem sa mergem cu totii la concertul unui cantaret international sosit in oras, mai ales ca urmau si focuri de artificii. Copiii se certau din te-miri-ce, dar mai aprig decat o faceau de obicei. I-am amenintat, in speranta ca vor inceta: “Daca nu incetati cearta chiar acum, nu mai mergem la niciun concert!”. Mai bine imi muscam limba! Daca ei nu mergeau, nu mergeam nici noi, parintii; n-aveam nicio sansa sa reusim sa gasim pe cineva sa stea cu ei acasa ca sa putem pleca noi! Ironia sortii, copiii nu au incetat cearta, asa ca toata lumea a stat acasa, spre disperarea noastra, a parintilor, mai ales.

O pedeapsa mai buna ar fi fost sa-i fi separat atunci cand s-au pus pe cearta si sa se joace fiecare singur. Nu m-am gandit la asta. M-am infuriat si i-am amenintat prosteste, in final eu suferind mai mult decat ei.

  1. Gandeste-te de doua ori inainte sa deschizi gura!
  2. Cum tratezi problema privilegiilor la televizor?
  3. Foloseste pedepse pe care le poti impune usor
  4. Explica-i pedeapsa
  5. Foloseste pedepse realiste
  6. Mai mare nu inseamna mai bine
  7. Folositi restrictiile in mod constructiv

Gandeste-te de doua ori inainte sa deschizi gura!

Pe toti ne bateau mamele la cap cu vorba asta si, in cazul de fata, degeaba o faceau! Furia iti poate crea belele mai mari decat te-ai putea gandi. Cand formulezi o amenintare sau o pedeapsa, gandeste-te cum ar fi afectata familia de actiunea pe care intentionezi sa o faci: “Oare pedeapsa asta imi va cauza neplaceri?”. Daca ai un copil caruia ii place sa controleze tot, pe el si pe ceilalti din familie, alege-i pedepsele cu grija. Asigura-te ca pedepsele il afecteaza doar pe cel care nu a inteles sa se comporte frumos si pe nimeni altcineva. Nu-i spune: “Nu plecam pana nu-ti faci patul!”, s-ar putea sa intarziati cu totii la serviciu sau la scoala. Daca plecati undeva unde isi doreste copilul, amenintarea poate fi eficienta, insa, daca nu vrea sa mearga sau ii este indiferent, tocmai i-ai oferit si mai mult control asupra vietilor voastre. “Nu pleaca nimeni de acasa pana patul nu e facut” – de fapt, pe cine pedepsesti?

Ce faci cu restul familiei in cazul unui copil care nu vrea sa mearga acolo unde planuiserati?! Cheama pe cineva sa ramana acasa cu el pe perioada in care voi, ceilalti, va puneti in aplicare planurile. Taie-i din banii de buzunar saptamanali pentru a plati orele de baby-sitting. Copilul va invata ca purtarile sale urate nu impiedica familia sa-si vada de treaba. Asadar, selecteaza si aplica pedepsele care afecteaza copilul, si nu parintii.

Cum tratezi problema privilegiilor la televizor?

Daca pedepsesti copilul prin excluderea timpului de televizor alocat, ceilalti copii vor suferi si ei, pentru ca vei fi nevoita sa stingi televizorul. Asadar, nu stinge televizorul pentru ca ii vei pedepsi si pe ceilalti. Trimite in camera lui copilul care nu a ascultat sfaturile tale repetate, iar pe ceilalti lasa-i sa se bucure de cele 30 minute zilnice de televizor. Stingand televizorul, i-ai fi oferit din nou copilului neascultator control asupra familiei.

Foloseste pedepse pe care le poti impune usor

Alege pedepse pe care le poti impune usor, astfel ca iti va fi usor sa le pui in aplicare. Daca o pedeapsa e prea laborioasa sau prea severa, nu vei fi perseverenta in aplicarea ei. Un tatic poveste ca de fiecare data cand copilul facea cate-o prostie, ii incuia jocul video pentru 3 ore:

De cate ori ii incui jocul?

Pai, cam o data sau de doua ori pe saptamana.

Si in celelalte zile te asculta?

Daca ma asculta, nu mai vorbeam cu tine.

Si-atunci de ce nu i-ai incuiat jocul de fiecare data cand gresea?

Daca i-as fi inchis jocul ori de cate ori nu facea ce trebuia, cred ca ar fi trebuit sa-i inchid jocul de 10 ori pe zi.

Si de ce n-ai facut-o?

Mi-ar fi luat o caruta de timp sa fac asta, cu-atatea cabluri de scos si pus la loc. Am si alta treaba de facut decat sa-i fatai lui jocurile de colo-colo!

Tatal foloseste o pedeapsa nepotrivita pe care nu o poate aplica usor, ceea ce face ca baiatul sa nu-l asculte, ba din contra, el invata ca poate fi neascultator ori de cate ori isi doreste, pentru ca oricum va fi pedepsit doar o data sau de doua ori. Tatal a identificat o pedeapsa eficienta – sa-i ia jocul video – insa trebuie sa fie perseverent. Ar fi trebuit sa-i incuie jocul de fiecare data cand gresea. Daca pe tatic il exaspereaza cablurile, atunci ar fi trebuit sa-i gaseasca un mod mai eficient de aplicare a pedepsei.

Explica-i pedeapsa

Explica-i copilului motivul pedepsei. Cand faci asta, il ajuti sa invete mai multe despre cooperare si sa inteleaga mai mult din ce impact au actiunile lui asupra sa si a celorlalti. Spune-i ca esti de partea lui si nu dusmanul lui, ca vrei sa-l ajuti sa ia decizii mai bune pe viitor: “Nu vreau sa te ranesc sau sa te supar. Esti pedepsit pentru ca ai facut o alegere proasta asupra comportamentului tau. Vreau sa inveti ceva din ce s-a intamplat acum, ca data viitoare sa faci alegerea corecta. Nu vreau sa crezi ca te pandesc ca sa te pedepsesc. Nici pe departe. Te pandesc sa te ajut”.

Spune-i ca nu vrei sa te razbuni pe el pentru ceea ce a facut. Ignora comentariile ironice ca “Vrei sa cred ca faci asta pentru mine…Cum sa nu!”. Explica-i ce ai de zis doar o singura data. Nu te pierde in explicatii lungi si argumente cu carul.

Foloseste pedepse realiste

copiii intind rufele 200x133 Cum sa l pedepsesti fara sa te pedepsesti singura

Pedepsele – consecinte logice

Alege pedepse pe masura faptelor comise, unde pedeapsa este consecinta logica a greselilor copilului.

Un copil care a facut mizerie pe podea va fi pedepsit cu curatarea podelei. Un copil caruia ii trece prin cap sa faca pipi in frigider (da, da, exista! ba si mai rau de-atat!), curata frigiderul. Un copil care sparge sau rupe ceva, va repara lucrul sau va munci pentru a plati repararea lui (sau i se taie o parte sau intreaga ratie saptamanala de bani, in functie de gravitatea si pretul lucrului ce trebuie inlocuit). Un copil care vine prea tarziu acasa, nu va fi lasat sa iasa afara a doua zi (daca e zi de scoala, dupa ore vine acasa si ramane acolo). Un copil care nu-si pune rufele murdare la cos, si le va spala singur; daca e in stare sa deschida televizorul, computerul, sa-si puna cd-ul cu muzica preferata, e capabil si sa-si spele rufele.

Acestea sunt consecinte logice ale comportamentul sau. Au mai mult inteles pentru el, il invata o lectie.

Unii copii pot fi crezuti in alegerea pedepselor de catre ei insisi, ceea ce ii face sa invete mai usor. Le arata ca vrei sa fii cinstita, incurajandu-i sa fie maturi si responsabili: “Comporamentul tau a fost foarte bun pana la acest incident, asa ca voi avea incredere in tine ca gasesti o pedeapsa pe masura a ceea ce tocmai ai facut. Stiu ca o sa fii rezonabil si drept. Sa-mi spui la ce sanctiune te-ai gandit”.

Mai mare nu inseamna mai bine

Pedepsele blande sunt de regula mai eficiente decat cele dure. Lasa lucrurile sa mearga in perspectiva. Nu-l pazi cu pusca la spate ca sa intinda prosoapele pe sarma de rufe!

Pedepsele scurte si blande le predau lectii de viata mai eficiente. Cele dure si lungi le creeaza sentimente de furie si razbunare. Daca e prea suparat, nu mai invata nimic. Cand crede ca ai fost nedreapta in folosirea pedepsei, copilul se razbuna sau se cearta cu tine, ceea ce duce la un lant al slabiciunilor: il pedepsesti, el se razvrateste din nou si continua sa se poarte urat, poate chiar mai rau decat inainte; il pedepsesti din nou, poate chiar mai sever de data asta, ca sa inteleaga ideea, el va protesta din nou, si tot asa, la nesfarsit, creand (amandoi) tensiune in casa si o atmosfera oricum, dar nu linistita. Sunt cazuri in care parintii isi pedepsesc copiii si pentru lucruri care s-au intamplat cu luni in urma!…

Folositi restrictiile in mod constructiv

Pentru copiii si adolescenti, restriciile sunt o pedeapsa eficienta. A fi pedepsit e un mod de restrictionare. Restrictia inseamna pierderea unuia sau a mai multor privilegii pentru un interval stabilit de timp. Va trebui sa determini care este privilegiul. Restrictiile pot fi de genul reducerii sau interzicerii privitului la televizor, mersul mai devreme la culcare, lipsa intalnirilor cu prietenii, fara telefon, fara calculator sau jocuri video, fara jucarii, etc. Alege o restrictie care poate fi pusa in aplicare usor si care afecteaza doar pe cel care a comis greseala.

Restrictionarea ca o consecinta a comportamentului urat este o forma des intalnita de pedepsire a copiilor. Insa, putini sunt parintii care o folosesc in mod eficient. Majoritatea stabilesc un interval de timp mult prea mare. Ca adulti, uitam ca o saptamana sau doua pot insemna eternitate pentru un copil. Perioadele lungi de restrictii sunt, de obicei, rezultatul certurilor, jignirilor si se pot intoarce impotriva noastra, copilul ajungand sa se simta persecutat. Se creeaza, astfel, sentimente de razbunare, intrand iarasi in lantul slabiciunilor descris anterior.

Restricita vine la pachet cu o problema. Majoritatea copiilor care sunt pedepsiti sau restrictionati simt ca nu le ramane nicio speranta. Fara speranta, exista sanse putine sa se poarte frumos: “De ce sa fac ce zice mama?! Si-asa n-am voie sa ies din casa o saptamana!”. Asa ca el decide ca toata lumea trebuie sa aiba de suferit de pe urma lui.

copii uitandu se la tv 136x200 Cum sa l pedepsesti fara sa te pedepsesti singura

Copii la tv

Solutia exista. Daca te decizi sa-l restrictionezi, alege un numar par de zile: doua, patru, sase, opt sau douasprezece zile, in functie de gravitatea problemei. Douasprezece zile este pedeapsa cu maxima eficienta – orice mai lung de atat duce la sentimente de razbunare. Apoi, explica-i ca fiecare zi de purtare frumoasa va scadea o zi din totalul zilelor de restrictie. Sa zicem ca i-ai interzis iesitul afara timp de sase zile, de miercuri pana luni, inclusiv. Daca copilul se poarta frumos miercuri, atunci va fi pedepsit doar pana duminica (scadem 1 zi din pedeapsa). Daca si joi procedeaza la fel, atunci renuntam la pedeapsa pana sambata. Daca lucrurile merg bine si vineri, atunci aceasta va fi ultima zi de pedeapsa. Poti sa-i faci si un tabel unde el va taia zilele scazute din pedeapsa.

Aceasta tehnica are rezultate foarte bune. Copilul intelege ca tu vrei sa fii cinstita, chiar daca trebuie sa te tii de pedeapsa. El stie, de asemenea, si ca te astepti de la el sa aiba un comportament corect, chiar daca este pedepsit. A fi pedepsit nu insemana a fi necooperant. Mai mult decat atat, aceasta abordare ofera copilului stimulentul unui comportament frumos imediat, si nu stand prin casa cu-o falca-n cer si una-n pamant, creand tensiune intre membrii familiei.

Succesul acestei strategii depinde de cum evalueaza parintele o zi de comportament bun. Stabileste-ti niste criterii (sa vorbeasca si sa se joace frumos cu membrii familiei, sa-si faca temele, sa pastreze ordine in camera lui, etc) si tine-te de ele, le poti trece in tabelul pe care il folositi pentru scaderea zilelor de pedeapsa, bifand lucrurile infaptuite la sfarsitul zilei.

Asigura-te ca o zi buna e o zi buna. Nu taia zile din pedeapsa daca nu esti convinsa ca copilul merita asta. Daca renunti usor la zilele de pedeapsa, pui sub semnul intrebarii scopul strategiei folosite. Copilul poate fi pedepsit, insa se poate bucura de alte privilegii. Daca nu are voie sa foloseasca telefonul pentru patru zile, nu inseamna ca nu are voie sa asculte muzica in acest interval de timp.

In cazul copiilor de gradinita, strategia va fi aplicata proportional cu varsta copiilor: daca se joaca urat cu o jucarie, jucaria ii va fi retinuta pentru 10 minute. Daca devine ascultator, i se poate da masinuta inapoi in 5 minute.