fetita mananca burger 200x125 Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Obezitatea apare la copii si adolescenti cind acestia au prea multe grasimi in corp si este de obicei cauzata atit de consumul in exces de alimente, cit si de lipsa de miscare.

Functionarea anormala a glandei endocrine sau factorii genetici sint considerate cele mai frecvente cauze, dar nu singurele. Se considera ca genele sint raspunzatoare pentru 25%-40% din cazurile de obezitate, in timp ce restul sint determinate intr-o mare masura de factorii de mediu. Totusi, deoarece atit factorii genetici, cit si cei de mediu joaca un rol important in instalarea obezitatii, este dificil ca aceasta sa fie atribuita doar unui singur factor.

Indicele de greutate corporala poate determina gradul de obezitate la copii
Indicele de greutate corporala al unui copil sau adolescent se obtine prin impartirea greutatii la inaltime. Noile valori ale indicelui de greutate acceptate pe plan international ca limita inferioara pentru obezitate sint:

 • 20.09 pentru baieti si 19.81 pentru fete, la virsta de 2 ani
 • 19.30 pentru baieti si 19.17 pentru fete, la virsta de 5 ani
 • 24.00 pentru baieti si 24.11 pentru fete, la virsta de 10 ani
 • 28.30 pentru baieti si 29.11 pentru fete, la virsta de 15 ani
 • 30 atit pentru baieti, cit si pentru fete, la virsta de 18 ani sau mai tirziu.

Limitele indicilor de greutate corporala pentru supraponderabilitate sint cu aproximativ 5 puncte mai mici decit cele pentru obezitate. Spre exemplu, indicele limita pentru supraponderabilitate pentru un copil in virsta de 10 ani este de 19.84 pentru baieti, respectiv 19.86 pentru fete.

In ultima vreme, pentru a stabili daca un copil este supraponderal sau obez se folosesc mai frecvent graficele de crestere, cum ar fi greutatea in functie de virsta si greutatea in functie de inaltime, decit indicii de greutate corporala.

Gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramina obezi ca adolescenti decit copiii mai slabi. Tot astfel, cu cit un copil se mentine obez o data cu inaintarea in virsta, cu atit mai mari sint sansele ca el sa devina un adult obez. Adolescenta in mod special pare sa fie o perioada sensibila pentru aparitia obezitatii. In jur de 80% din adolescentii obezi devin adulti obezi; totusi riscul ca un copil obez sa devina un adult obez este mai putin evident.
Exista destul de putine studii despre efectele pe termen lung ale obezitatii din copilarie asupra starii de sanatate a adultului.

Totusi, se pare ca obezitatea in copilarie sau adolescenta mareste riscul unei sanatati precare la maturitate, indiferent daca adultul este sau nu obez. Cel mai mare risc pe termen lung pentru obezitatea din copilarie este continuarea sa si la maturitate, asociata cu numeroase riscuri asupra sanatatii si a calitatii vietii. De aceea, este important sa se identifice obezitatea si sa se actioneze din timp pentru inlaturarea ei, inainte de maturizarea copiilor.

Problemele de sanatate asociate cu obezitatea
Printre problemele de sanatate cu care se pot confrunta copiii obezi se numara:

 • diabet
 • cardiopatie
 • pancreatita
 • probleme ale ficatului
 • probleme ortopedice (legate de structura labei piciorului)
 • probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare si restringerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului
 • reflux esofagian, calculi biliari si alte disfunctii ale stomacului
 • disfunctii in alimentatie, cum ar fi bulimia.

Excesul de greutate acumulat in jurul taliei la copiii si adolescentii obezi poate de asemenea mari riscul aparitiei unor probleme cardiovasculare si a hipertensiunii, toleranta anormala a glucozei (ce conduce la diabet) si colesterolul.

baietel refuza legume 200x133 Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Copiii si adolescentii obezi au o incredere in sine scazuta
Consecintele imediate ale supraponderabilitatii in timpul copilariei si adolescentei sint de natura psiho-sociala. Copiii obezi nu au incredere in sine si sint nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic.
De asemenea sint mai predispusi:

 • sa aiba rezultate slabe la invatatura;
 • sa aiba perspective mai reduse in gasirea unui loc de munca;
 • sa fie izolati social.

Cercetarile au aratat ca acei copii ce sufera de obezitate considera ca aceasta boala este un handicap fizic mai mare decit pierderea unui picior.
Excesul de calorii si activitatea fizica redusa conduc la obezitate.
Obezitatea este de obicei cauzata de:
Consumul de alimente in exces – majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala recunosc ca maninca exagerat de mult. De asemenea, alimentele consumate tind sa aiba un continut mare de grasimi. Cea mai mare parte dintre aceste grasimi este mai degraba stocata in organism decit transformata in energie. Totusi, cresterea in greutate are loc atunci cind energia in exces provine din consumul de grasimi, proteine sau carbohidrati. Conform statisticilor, in majoritatea tarilor vestice s-a constatat ca majoritatea copiilor consuma in exces alimente cu un continut energetic ridicat, bogate in grasimi saturate si zaharuri. Consumul exagerat de astfel de alimente in mod regulat poate duce la cresterea in greutate daca nivelul de activitate fizica nu reuseste sa compenseze acest lucru.

- Mesele copioase – unele persoane supraponderale maninca normal si sanatos in majoritatea timpului, dar din cind in cind iau si mese copioase. Aceasta inseamna ca ei consuma foarte multa mincare intr-un timp foarte scurt.

- Activitatea fizica redusa – in ultima vreme, copiii sint din ce in ce mai putin activi. Lipsa lor de activitate fizica poate fi datorata orelor intregi petrecute in fata televizorului, a calculatorului, precum si altor activitati sedentare datorate tehnologiei moderne. Copiii care isi petrec mai mult de zece ore pe saptamina in fata televizorului sint mai predispusi sa devina supraponderali. De asemenea, copiii care dispun de propriul televizor in camera risca sa devina supraponderali mai mult decit cei care nu dispun de aceasta facilitate. Statisticile au aratat ca majoritatea copiilor in virsta de 7 ani sau mai mari sint sedentari si ca fetele sint chiar mai putin active decit baietii.

Unii factori sociali, precum un venit prea scazut al familiei sau un nivel de educatie scazut, au fost de asemenea asociati cu obezitatea. Oamenii care sufera de stres sint mai predispusi consumului exagerat de alimente.

Articol preluat din documentarul doamnei Gabriela Dinu.

Continuare: Modalitati de combatere a obezitatii