Copil mic se uitandu se la tv 200x176 Televizorul si copiii mici

Copil uitandu-se la tv

Asociatia Americana de Pediatrie spune NU televizorului – de ce filmele se vand si de ce parintii nu-i asculta?

 Asociatia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca copiii cu varsta mai mica de 2 ani sa nu priveasca la televizor. Atunci, de ce se promoveaza filme pentru acest segment de varsta si de ce parintii permit copiilor sa le priveasca? 

In cazul copiilor cu varsta mai mica de 2 ani, AAP spune clar: “Nu lasati copilul la televizor! Acesti primi ani din viata sunt cruciali pentru dezvoltarea sa. Suntem ingrijorati de impactul televiziunii asupra copilului si de modul in care i-ar putea afecta dezvoltarea. Beneficiile interactiunii parinte – copil sunt demonstrate: vorbitul, cantatul, cititul povestilor, ascultatul muzicii si joaca impreuna sunt mult mai importante pentru dezvoltarea copilului decat orice emisiune tv!”. Multi pediatri informeaza, la randul lor, parintii ca cei mici nu au ce cauta in fata televizorului. Atunci, de ce nu sunt mai multi parinti alarmati de aceste atentionari?

 Cum afecteaza televizorul psihicul copiilor

  • In cazul micilor telespectatori, s-a demonstrat ca privitul prea mult la televizor le afecteaza dezvoltarea
  • Fura mult din timpul pretios pe care micutii l-ar putea petrece interactionand cu unul dintre parinti si cu mediul inconjurator
  • Au fost descoperite legaturi intre privitul la televizor si tulburarile ulterioare de atentie in cazul copiilor
  • Copiii sub 2 ani rareori inteleg continutul unei emisiuni tv, facand des confuzii intre realitate si fictiune
  • Privitul la televizor poate crea dependenta – cu cat mai mult se uita, cu atat vor vrea mai mult in fata televizorului! Privitul zilnic poate deveni un obicei!
  • Copiii care privesc la televizor in primii ani de viata sunt predispusi la un risc mai mare de a deveni obezi, de a se integra mai greu in societate si de a avea un comportament agresiv.
  • Cand televizorul este pornit, chiar daca copilul nu priveste, ii distrage atentia de la a-si duce la bun sfarsit activitatile pe care le intreprinde.

 Filmele promovate pentru copiii cu varsta sub 2 ani

 Motorul de cautare al multor site-uri de gen au caracteristici speciale dedicate gasirii filmelor destinate grupului de varsta 0-2 ani. Printre cele mai populare dintre acestea se numara Brainy Baby, Baby Einstein, Sesame Street, Elmo’s World, Blue’s Clues, Barney, Teletubbies, Dora the Explorer, Handy Manny si multe altele. De ce exista atatea filme si canale de televiziune destinate copiilor sub 2 ani, de vreme ce toata lumea spune clar si raspicat ca nu este un lucru bun?!

 Ei bine, filmele sunt o afacere foarte profitabila. Cand copilul devine obsedat de unul dintre aceste programe, el isi doreste tot ce are legatura cu subiectul preferat, nu se opreste la un singur dvd. Isi doreste lenjeria, suzeta, papusa si toate jucariile si echipamentele pe care troneaza personajul preferat. Recomandate sau nu, aceste companii profita de pe urma copiilor nostri. 

De ce unora dintre parinti le este greu sa urmeze recomandarile

 Unii dintre parinti nu sunt constienti, pur si simplu, de puterea pe care televizorul o are asupra copilului. Altii stiu despre efectele nocive ale televiziuni, insa sunt disperati dupa un minut de relaxare sau sa apuce sa faca repede un dus. Parintii care nu au babysitter sau un ajutor zilnic in preajma devin foarte disperati pentru un ragaz de relaxare. Unii copii sunt extrem de solicitanti si necesita atentie constanta, ceea ce poate secatui parintele de putere.

 Totusi, daca parintii rezista tentatiei de a deschide televizorul pana ce copilul trece de varsta de 2 ani, copilul va culege reoadele in anii ce vor urma. Parintii ar trebui, de asemenea, sa evite urmarirea emisiunii preferate in fata copiilor, precum si lasarea televizorului sa mearga atunci cand nimeni nu este in preajma. Este foarte posibil ca parintii vor fi incantati de momentele linistite petrecute impreuna cu copilul lor, momente pe care si le vor reaminti cu drag mai tarziu.