2 ani jumatate 200x183 Copilul la 2 ani si 6 luni

Copilul la 2 ani si 6 luni

Ai un copil minunat de 2 ani si jumatate! Felicitari! Gandeste-te cat de multe lucruri a acumulat in ultima jumatate de an! Cateodata parca nici nu ti-l mai amintesti bebelus!

Nu te poti plange de lipsa companiei de acum incolo! Copilul tau pronunta cuvintele din ce in ce mai bine, alatura mai multe cuvinte intr-o fraza, exersandu-si vocabularul neincetat si renuntand la “bebeluseasca”. A invatat mai multe despre manierele limbajului si va manifesta putina rabdare cat sa-si astepte randul. Se uita insistent la gura ta cand ii vorbesti si incearca sa imite sunetele si expresiile tale faciale.

Chiar si infatisarea lui este schimbata. Copiii de 2 ani si jumatate au fete rotunjoare, nu atat de infantile precum bebelusii, insa pe aproape, ceea ce inseamna ca scapa “basma curata” de mai multe ori datorita aspectului inocent. Insa nu trebuie sa te lasi pacalita: in spatele ochilor aceia maaari exista un creieras care absoarbe ca un burete fiecare interactiune, nimic nu se pierde la aceasta varsta. Si nu te indoi niciodata ca indiferent de numarul persoanelor prezente in viata copilului tau, pentru el, tu, mamica lui, esti cea mai importanta!

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatia
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Acum, cand copilul tau si-a rafinat actiunile si are un limbaj mai clar, poti crede cu usurinta ca e o persoana mai matura decat in realitate. Rabdarea nu e un punct forte al acestui grup de varsta, asa ca chiar daca iti rogi copilul sa astepte, ii va fi foarte greu sa te si asculte. Regula de baza este organizarea, astfel incat sa reusesti sa-l mentii destul de activ si stimulat pentru a nu-ti da casa peste cap.

Acum, la 2 ani si jumatate, poate denumi cu usurinta mai multe obiecte, intelege sa tolereze faptul ca trebuie sa mai faci una-alta prin casa si isi cere randul atunci cand faci ceva care ii suscita interesul. Inca nu este incantat sa imparta cu altii si nu manifesta empatie fata de cei aflati in suferinta (copii loviti chiar de el). Poate ca unii mimeaza comportamentul parintilor atunci cand cineva e lovit, insa este practic imposibil sa reuseasca sa se puna in locul celorlalti.

Nu e de mirare sa-l gasesti cel putin o data pe zi ascuns intr-un dulap sau sertar, iar daca ai o fetita, probabil ca ti-au fost incercati toti pantofii pana acum, fie ei cu sau fara toc. Urmareste-l atunci cand se imbraca/ costumeaza, cum isi creeaza o lume plina de fantezie in jocul lui de rol, sunt momente pe care nu le vei intalni foarte des!

Joaca

prietenie 200x200 Copilul la 2 ani si 6 luni

Facem primii pasi catre prietenie

Inca prefera sa se joace singur la 2 ani si jumatate, desi face primii pasi in initierea unor activitati comune cu alti copii, fiind din ce in ce mai putin inclinat sa apeleze la ajutorul tau. Isi face planuri cu privire la joaca, urmareste si respecta pasii pe care ii necesita un anumit joc si recunoaste o piesa lipsa dintr-un puzzle sau joc. Se simte bine cand ii lauzi desenele si iti cere sa le asezi intr-un loc accesibil tuturor spre a fi admirate. Evita sa-i arunci operele de arta cand este si el prin preajma, inca nu intelege ca fiecare dintre lucrarile lui sunt asemanantoare. La aceasta varsta este sensibil si sentimentele ii pot fi usor afectate daca simte vreun “nor” de respingere prin preajma.

Este capabil sa-ti spuna ce planuieste sa faca si sa te roage insistent sa il asisti. Iti implora atentia si cauta disperat aprobarea ta. Copiii de 2 ani si jumatate au nevoie sa-si simta parintii incantati de el, de persoana lui si de tot ceea ce face. Fara un astfel de ego, poate dezvolta lacune emotionale importante. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i spui in fiecare moment cat de nemaipomenit este, insa lauda-l pe drept, pe merit si arata-i afectiune sincera.

Construieste puzzle-uri simple (6-9-12 piese), sorteaza in functie de culoare si forma, Pune unul peste altul 8 cuburi de constructie (mai ales cand e singur si nu-l preseaza nimeni si nimic). Saitul, topaitul, alergatul – la ordinea zilei!

La ce sa te astepti

Este posibil ca putina obraznicie sa-si vare coada in comportamentul copilului tau de 2 ani si jumatate. Incepe sa spuna mici basme, sa nege ca ar fi facut ceva, desi este evident faptul ca minte, sa invinuiasca pe cei din jur si sa ascunda lucrurile pe care doreste sa le tina doar pentru el. La aceasta varsta, realitatea si fictiunea nu au hotare bine delimitate, putand fi usor impletite. Inca nu detine destule abilitati cognitive pentru a conferi aceeasi valoare notiunii de respect si adevar precum adultii. Pedepsele nu-si vor atinge scopul, intrucat copilul este prea mic pentru a face legatura intre cauza si efect in mod clar; insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii impui mesaje clare, ferme prin care este rugat sa iti solicite ceva inainte de a se servi singur. Lauda-l usor (adica comunica-i ca ai observat comportamentul bun pe care l-a afisat) atunci cand aseaza un obiect la locul lui sau inapoiaza ceva ce a cerut anterior sau cand iti spune ce are de gand sa faca.

 

oglinda 200x149 Copilul la 2 ani si 6 luni

Oglinjoara, oglinjoara, cine-i cel mai puternic/ frumoasa din tara?!

Tantrumurile sunt comune acestui grup de varsta, creierul fiind inca puternic legat de impulsurile primitive. Ceea ce inseamna ca sentimentele lor pot escalada rapid pana la manie oarba, disperare si frustrare. Asteptarea ca aceste “mici furtuni” sa treaca poate fi o eternitate pentru unii dintre noi, parintii. Insa, de cele mai multe ori, apele se linistesc daca adultii isi pastreaza calmul si nu cad in cursa emotionala intinsa de pitic. El va cauta suportul, sprijinul tau atunci cand lumea lui se prabuseste (adica lucrurile nu ies exact asa cum isi doreste).

Vor exista si momente cand simti nevoia de o pauza, asa ca nu ezita sa apelezi la prietenele cele mai bune sau bunici pentru ajutor sau un umar pe care sa-ti versi naduful.

Luna aceasta copilul:

  • reuseste sa-si mentina echilibrul intr-un singur picior fara sa cada
  • devine interesat sa se imbrace singur
  • isi cunoaste numele, chiar si poreclele (“Sunt Radu Tanase si Mihai, potaie, catel, calut, Fulger McQueen, tractor si Finn racheta!”), pe cel al celui mai bun prieten sau al copiilor cu care se joaca des, al fratilor sai si al rudelor apropiate
  • se aventureaza in activitati creative si artistice, diferenta fiind ca acum manifesta interesul de a incerca sa te ajute sa strangeti lucrurile pe care le-ati folosit
  • se recunoaste intr-o fotografie, inclusiv pe cei apropiati
  • recunoaste una sau mai multe culori; numeste lucruri si le compara: “Andrei are bibite (biscuite) mai mare decat al meu!…”
  • ii place sa foloseasca foarfeca, insa trebuie strict supravegheat (nu te astepta sa urmareasca vreun contur, e mul mai interesant sa vada ce reuseste sa faca cu 2 manute, o foarfeca si o coala de hartie)
  • arunca o minge sau o loveste cu piciorul
  • dezvolta tabieturi: la somn (doarme doar cu ursuletul/ paturica sau nu se culca fara sa-i citesti, vrea sa adoarma cu lumina aprinsa, etc.), la masa (mananca doar cu lingurita albastra, cere apa dupa 2 inghitituri de mancare, etc), la plecarea din casa (nu iese pe usa fara posetuta roz, vrea parul coafat/ aranjat)
  • se “lupta” cu jucariile mari, voluminoase, incearca sa le mute, sa le care (la fel si cu cumparaturile sau sticlele de apa)
  • incepe sa inteleaga conceptul cauza-efect: stie ca daca pune mana pe cutit, e posibil sa se taie; la fel si timpul la modul simplu: “mergem in parc dupa ce terminam de mancat” (desi ar fi preferat mai degraba invers)
  • spune cand are nevoie la toaleta si unii reusesc sa se mentina curati in timpul zilei

Alimentatia

la masa 200x132 Copilul la 2 ani si 6 luni

Ma stradui sa mananc singurica

Unii dintre copiii de 2 ani si jumatate, putini (ii numeri pe degete), inca mai sunt alaptati. Decizia intarcarii este una personala care priveste strict mama si copilul. Insa, oricum ar fi, daca piticul bea prea mult lapte (de san sau praf) in defavoarea meselor solide, nu strica sa limitezi numarul de mese lichide de-a lungul unei zile. Daca se intampla sa alaptezi 2 copii in acelasi timp, adica ai un bebelus in casa, asigura-te ca nou-nascutul este hranit inaintea copilului mai mare pentru ca acesta din urma sa nu compromita aportul de lapte al micutului (sa nu-i ia de la gura, cum se spune). Aportul nutritional al copilului de 2 ani si jumatate trebuie sa fie asigurat de mancarea solida, si nu de lapte. De asemenea, ai mare atentie la alimentatia ta; mamicile care alapteaza in tandem trebuie sa ofere organismului un aport crescut de calciu, carbohidrati si proteine, astfel incat corpul sa faca fata cererilor de lactatie sporita.

Chiar daca piticului de 30 luni nu-i place sa mestece mancare, nu renunta in a-i oferi bucatele de mancare si texturi noi de alimente; in cele din urma va invata sa le accepte. Cu exceptia situatiei in care copilul are o problema cu deglutitia, in restul cazurilor hipersensibilitatea la bucatelele de mancare se imbunatateste (scade) cu timpul, prin expunere regulata, cu ajutorul parintilor care trebuie sa ramana calmi si sa nu reactioneze inainte ca piticul sa incerce macar sa inghita.

Sanatatea

tricicleta 164x200 Copilul la 2 ani si 6 luni

Prin viteza!

Inca se mai pot intampla accidente in cazul copiilor care fac deja la olita la aceasta varsta. Devin atat de absorbiti de joaca incat amana mersul la toaleta pana ce nu se mai pot abtine si dau drumul pe ei. Parintii se ingrijoreaza uneori ca piticul lor de 2 ani jumatate regreseaza in dezvoltare, insa este un fenomen perfect normal. Multi dintre ei au nevoie doar de mesaje scurte de reamintire ca trebuie sa mearga la olita pentru a evita aceste accidente.

Incearca sa nu insisti ca cel mic sa mearga la toaleta inainte de a iesi din casa, doar in caz ca s-ar putea sa aiba nevoie la baie pe drum. Mai ales in cazul fetitelor, acest lucru poate cauza, in timp, probleme cu capacitatea vezicii urinare si dezvolta un sentiment de urgenta cu mult inainte ca vezica sa fie intr-adevar plina. Desi este practic sa intrebam copilul daca vrea sa foloseasca toaleta inainte de a iesi pe usa, in cazul in care raspunsul e negativ, trebuie sa acceptam raspunsul lui si sa nu mai insistam.

Sfaturi generale

  • ii poti cumpara o tricicleta imediat ce copilul poate pedala singur. Dezvoltarea abilitatilor de orice fel se castiga prin expunere constanta la astfel de stimuli.
  • incurajeaza-ti sotul sa petreaca cat mai mult timp cu copilul. Fiecare dintre sexe abordeaza un anumit tip de comunicare cu copiii, iar acestia din urma invata lucruri noi de la fiecare dintre cei doi parinti.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

Odorul tau si-a facut prieteni, se joaca cu ei? Accepta sa faca la olita sau inca mai tatoneaza terenul? Va ganditi sa mergeti la o gradinita?