accidente olita 200x162 Ce probleme pot aparea in deprinderea folosirii olitei

Accidentele sunt la ordinea zilei. Rabdare!

Controlul sfincterial al intestinului se dobandeste inaintea celui al vezicii urinare, ceea ce inseamna ca cei mici se vor mai uda o perioada noaptea, chiar daca reusesc sa se mentina uscati in timpul zilei. Antrenamentul la olita nu se face intr-o singura zi, ci este posibil sa fie nevoie de cateva saptamani si chiar luni, cu perioade de regres daca copilul se imbolnaveste sau refuza sa mai accepte olita. Insa poti fi si una dintre norocoase: copilul sa “imbratiseze” comportamentul de adult in cateva zile si sa uite de scutece pentru totdeauna! De regula, trebuie sa te astepti sa dureze o perioada si sa ai parte de mici accidente.

Pentru deprinderea folosirii olitei se alege o perioada linistita pentru familie, fara mari schimbari (mutari, petreceri de organizat, examene stresante ale parintilor sau fratilor mai mari) si cu clima calduroasa. De asemenea, se evita faza negativa din dezvoltarea copilului, cand raspunsul lui la orice intrebare este “NU!”

  1. Cum reactionezi la accidente
  2. Olita in deplasare
  3. Renuntarea la scutec noaptea
  4. Antrenamentul la olita si constipatia

Cum reactionezi la accidente

Fii pregatita pentru multe accidente sau mici scapari si nu pedepsi niciodata copilul pentru atata lucru! Rezuma-te sa-l schimbi si sa-i spui doar “Asta e! Data viitoare sa incercam sa facem la olita!” sau ceva similar.

Arata-te plina de intelegere cand apare vreun accident si concentreaza-te pe accentuarea bucuriei de a scapa de scutece decat pe beneficiile urinatului in olita. Nu fa o drama din cateva perechi de chiloti uzi – copiii, mai ales cand cresc, simt rusinea fara a fi nevoie sa le-o evidentiezi de fiecare data. Nu-ti amintesti niciodata sa te fi scapat pe tine cand erai copil?!

Copilul se poate scapa pe el chiar si la cateva saptamani bune dupa ce s-a deprins complet cu olita. De multe ori, cei mici sunt atat de implicati in activitatile pe care le desfasoara incat uita pur si simplu sa mearga la baie cand simt nevoia de eliminare. De aceea este util sa reamintim copiilor din cand in cand daca vor sa faca la olita.

Majoritatea oamenilor nu este foarte relaxata cand vine vorba despre functiile corpului lor. Incearca sa nu “impartasesti” copilului tau repulsia fata de mirosul fecalelor lui, nici macar atunci cand cureti covorul din sufragerie abia “decorat” de copil. 

Olita in deplasare

Copiii nu pot face la olita inainte de o calatorie lunga doar ca sa evite opririle pe drum. Ia olita cu tine si incearca s-o folositi atunci cand copilul semnalizeaza nevoia de a merge la toaleta, insa nu-ti risca viata pe autostrada doar pentru a evita o baltoca in masina. In schimb, ia cat mai multe schimburi de haine in bagaje – este ilogic sa consideri ca neschimband copilul de hainele ude si murdare ii va intari dorinta de folosi olita in urmatoarele ocazii.

Inainte de plecarea de acasa intreaba copilul daca vrea sa mearga la olita. Daca raspunde negativ, oferiti-i exemplul vostru si explicati-i ca nu va puteti abtine de a face pipi asa o perioada lunga cat tine calatoria, apoi mergeti la baie, pe rand, si invitati-l si pe el de fiecare data. 

Incercati sa faceti pauze la fiecare 1h 30min – 2h de drum si sugerati-i ca ar fi timpul sa faca pipi. Nici macar un adult nu rezista 4-6 ore la drum fara sa opreasca pentru o scurta vizita la toaleta unei benzinarii.

Renuntarea la scutec noaptea

mamica spala podeaua 200x162 Ce probleme pot aparea in deprinderea folosirii olitei

Stergem, spalam, nu certam copilul si o luam de la capat!

Nu te grabi sa-l determini sa ramana uscat noaptea, mai ales daca se mai intampla accidente si in timpul zilei. Cand se acumuleaza o perioada de cateva zile fara accidente si are la activ dimineti in care se trezeste cu scutecul uscat, poti incerca sa explici copilului ca este vremea sa renuntati si la scutecul de noapte. Pune o protectie de saltea sub lenjeria patutului copilului si asigura-l ca nu e nicio problema daca se intampla accidente: copilul va fi schimbat in pijamale noi iar lenjeria va fi schimbata si spalata la masina de spalat. Daca cel mic continua sa se ude noapte si dupa varsta de 6 ani, avem de a face cu o afectiune medicala numita enurezis pentru care consultul unui medic de familie este absolut necesar. Se estimeaza ca 1 din 6 copii uda regulat patul noaptea, proportia de baietei fiind mai mare decat cea a fetitelor.

Nu e cazul sa arunci scutecele inca. La aceasta varsta, corpul lui este inca imatur pentru a-l trezi in mijlocul noptii sa faca pipi. Incearca sa reduci cantitatea de lichide consumata de copil in timpul serii si plaseaza olita langa patutul copilului, explicandu-i ca daca simte nevoia sa elimine, poate folosi olita chiar acolo, fara a fi nevoie sa mai mearga la baie.

Antrenamentul la olita si constipatia

pe olita 200x149 Ce probleme pot aparea in deprinderea folosirii olitei

Toate la timpul lor!

Antrenamentul timpuriu la olita poate fi o cauza a constipatiei aparuta la copii din urmatoarele motive:

  • daca cel mic nu este pregatit sau interesat sa foloseasca olita/ toaleta, ar putea evita sa mearga la toaleta, se abtine, cauzand constipatia
  • copiii care au avut un scaun tare cu dificultati si durere la eliminare sunt mai predispusi a se abtine de a merge la toaleta in viitor

In cazul in care observi ca micutul incepe sa se abtina de a merge la toaleta, opreste imediat procesul de invatare la olita. Incurajeaza-l sa stea pe olita/ toaleta doar atunci cand simte nevoia sa faca caca. Ofera-i un suport pentru picioare (un taburet sau inaltator) atunci cand foloseste toaleta, intrucat acesta constituie un loc in care copilul poate impinge pe masura ce se forteaza sa elimine scaunul. Tine-i companie, citeste-i, saruta-l, mangaie-l atunci cand se afla pe toaleta.

De la ce varsta ati renuntat la scutecul de noapte?