fetita urla 200x200 Cum linistim copilul cu tantrum (acces de furie)

Tantrum

Acum, ca stii sa recunosti tantrum-ul si i-ai inteles cauzele, este timpul sa parcurgi cateva dintre metodele pe care poti sa le pui in practica atunci cand se anunta “nori” de furie.  Sfaturile de mai jos sunt potrivite atat pentru copiii mici, de 1-2 ani, cat si pentru cei care nu au accese de furie dese sau severe:

  • Redu stresul. Un copil obosit, infometat sau prea stimulat este mai predispus la tantrum-uri.
  • Fii constienta de sentimentele copilului tau. Daca observi ca este pe cale sa izbucneasca o criza, este cazul sa intervii si sa distragi atentia copilului.
  • Identifica factorii care declanseaza tantrum-ul. Anumite situatii – cumparaturi, vizite sau mesele in familie – sunt ocazii cand pot aparea accesele de furie ale copiilor. Gandeste modalitati prin care poti usura impactul acestor evenimente asupra copilului: programeaza-le atunci cand copilul e bine odihnit, mancati inainte de a iesi afara sau la cumparaturi, redu durata actiunilor care il pot sacai.
  • Cand apare un tantrum, pastreaza-ti calmul (sau macar prefa-te ca esti calma). Daca te enervezi si tu, vei agrava situatia pentru toti cei implicati. Daca e nevoie sa vorbesti, pastreaza-ti calmul vocii si al actiunilor, nu te “ambala” inutil.
  • Asteapta pana la epuizarea tantrum-ului. Ignora comportamentul nedorit pana ce copilul renunta. Odata ce crizele sunt in plina desfasurare, e tarziu pentru explicatii sau distragerea atentiei, copilul nu va avea niciun chef sa te asculte. El poate desprinde ideea ca tantrum-urile lui iti capteaza intreaga atentie si implicare.
  • Asigura-te ca tantrum-ul nu este rasplatit in niciun fel. Daca accesele de furie apar pentru ca cel mic nu vrea sa faca ceva (cum ar fi sa iasa din cada de baie), “insista” cu rabdare ca el sa iasa (adica ia-l pe sus). Daca esti in magazin si se tavaleste pe jos ca vrea papusa Rapunzel cu nu-stiu-ce toaleta diferita de cele 3 pe care le are acasa, evita sa-i faci pe plac.
  • Fii calma si consecventa. Daca cedezi presiunilor tantrum-ului in unele dati si in alte situatii rezisti, problema se poate inrautati.
  • Rasplateste comportamentul corect. Lauda-l cu mult entuziasm cand copilul reuseste sa faca fata bine frustrarilor care apar.

Cum facem fata tantrum-urilor severe si repetate

In cazul in care copilul este mai mare de 2 ani si:

  1. tantrum-urile sunt severe si afecteaza viata familiei
  2. tantrum-urile cauzeaza multa suferinta tie si copilului tau
  3. iti este greu sa ignori tantrum-urile
  4. crezi ca nu mai faci fata acceselor de furie si ca ti-ai putea pierde cumpatul, lovind copilul,

poti folosi urmatoarele tehnici, testate de-a lungul anilor prin cercetari stiintifice severe si dovedie a avea succes in gestionarea comportamentului nedorit al copilului:

  • Tine o situatie/ jurnal al tantrum-urilor copilului pentru urmatoarele 7-10 zile. Un tabel simplu cu patru coloane in care sa inregistrezi ziua in care apare tantrum-ul, unde are loc, ce s-a intamplat chiar inainte de a aparea (ce a declansat tantrum-ul) si imediat dupa accesul de furie (daca copilul s-a linistit singur, daca ai cedat presiunilor lui, etc.)
  • Identifica situatiile care declanseaza tantrum-ul de cele mai multe ori (oboseala, cumparaturile, orele de masa). Gandeste-te la modalitati de a evita aceste situatie sau de a le face mai putin stresante pentru copil (redu durata lor, culca-l, da-i sa manance inainte sa iesiti, etc.)
  • Identifica cauza exacta: cea mai comuna este refuzul de a face ceva (vezi tabelul de mai jos)
  • Identifica consecintele tantrum-ului. Observi cumva in comportamentul tau sau al taticului ca tantrum-ul este rasplatit in vreo masura sau alta prin ceea ce faci atunci cand apare sau imediat ce a incetat?
  • Stabileste un sistem de recompense pentru a incuraja copilul sa ramana calm. Poti folosi un tabel cu stelute sau abtipilduri primite pentru fiecare reusita de evitare a unui acces de furie.
  • In cazul copiilor mai mari, invata-l sa faca fata unor situatii in care de regula ar izbucni intr-o criza de nedescris: “Mihaita, in 5 minute te voi ruga sa stingi televizorul/ Playstation-ul. Acum e momentul sa-mi arati cat de calm esti si cat de matur poti fi.” sau “Sara, ia o gura de aer si ramai calma, mai ales dupa ce vei auzi raspunsul meu la intrebarile tale. Poti sa faci asta?”

Iata 2 optiuni pentru momentele cand copilul face un tatrum:

  • Ignora tantrum-ul. Intoarce spatele copilului si nu te uita la el, nu-i vorbi pana nu termina de urlat/ tavalit pe jos, etc. Daca te poti indeparta in siguranta (adica nu sunteti afara sau in magazine mari), fa-o.
  • Foloseste time-out-ul, mai ales daca crizele sunt severe si ti se pare dificil sa le ignori.

cauze si prevenire tantrum Cum linistim copilul cu tantrum (acces de furie)

Ce te-ar mai putea ajuta in fata tantrum-ului?

  • Fa-ti o strategie. Pregateste-ti un plan pentru fiecare din situatiile in care accesele de furie se tot repeta. Concentraza-te sa aplici toti pasii elaborati, de fiecare data cand crizele apar.
  • Accepta ca nu poti controla sentimentele si comportamentul copilului in mod direct. Il poti doar mentine in siguranta si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru ca frecventa tantrum-ului sa se reduca in viitor.
  • Accepta ca e nevoie de timp pentru schimbare. Mai sunt multe achizitii de realizat pentru copil pana ce accesele sale de furie vor ramane simple amintiri.
  • Evita gandurile ca micutul face crizele dinadins sau ca sa te sicaneze. Copiii nu fac accese de furie deliberat – au deprins un obicei prost sau nu au abilitatile necesare pentru a face fata situatiei in care se gasesc la momentul respectiv.
  • Pastreaza-ti simtul umorului. Incearca sa vezi partea amuzanta din imaginea unei maimutici urlatoare care se tavaleste pe podeaua supermarket-ului. Insa nu incerca sa razi cand el are o astfel de criza – ii poti acorda exact atentia pe care si-o doreste. Iar daca ii trece prin minte ca ai putea rade de el, s-ar supara si mai tare.
  • Daca cei din jur iti arunca adevarate “sageti” (a se citi priviri), ignora-i. Ori nu au copii, ori a trecut asa mult timp de cand copiii lor aveau 1-3 ani incat au uitat cum e cand cel mic face un acces de furie.

Important!

Nu-ti fa mustrari de constiinta in legatura cu abilitatile tale de parinte dupa numarul de tantrum-uri pe care le face copilul tau! Aminteste-ti ca toti copiii au accese de furie. In schimb, concentraza-te pe modul in care reactionezi. Chiar si atunci, acorda-ti suficienta toleranta pentru faptul ca esti om si poti face greseli.

baiat tantrum 200x140 Cum linistim copilul cu tantrum (acces de furie)

Ti se pare cunoscut?!

Cand trebuie sa ceri ajutor?

Nu trebuie sa te consumi de una singura. Este o idee buna sa ceri ajutorul medicului atunci cand:

  • iti este greu sa tii crizele in frau si ele devin mai mult decat sacaietoare
  • ai probleme in a-ti controla propriile emotii si ai tendinta de a te mania sau de a-ti pierde cumpatul
  • tantrum-urile copilului iti restrictioneaza activitatile si perturba linistea familiei
Voi cum faceti fata acceselor de furie ale copilului? Vi se intampla des sa se tavaleasca pe jos si sa urle insistent pentru ca refuzati sa-i cumparati o jucarie/ ciocolata?