viata sanatoasa 200x132 Obiceiuri simple pentru o viata sanatoasa

Viata sanatoasa

Dragele mele, ca mame, pentru copii noștri suntem dispuse să facem orice ne stă în putere pe această lume, dincolo de dragostea necondiționată pe care le-o oferim. Când copii sunt sănătoși și fericiți, și noi vibrăm alături de ei și împreună cu ei. Familia, de cele mai multe ori, este centrul de greutate al vieții noastre. Parte din timpul nostru sau mai bine zis mare parte din timpul nostru îl petrecem la serviciu implicate și dedicate profesiei pe care am ales-o sau job-ului pe care îl avem la un moment dat.

Cineva a spus cândva că ”viața este o înșiruire de evenimente mici și cine așteaptă evenimente extraordinare își va tranforma viața într-o sală de așteptare”. De cele mai multe ori satisfacțiile personale vin din lucrurile mărunte, din momentele obișnuite ale vieții: un zâmbet de copil, o îmbrățișare, o plimbare în parc, un film bun, o întâlnire la o șuetă cu oameni dragi, primul cuvânt al copilului, o bulină zâmbitoare pe care micuțul sau micuța a primit-o la grădiniță pentru ca știut răspunsul corect la întrebarea doamnei educatoare. Micile schimbări duc de cele mai multe ori la schimbări majore.

Nu de puține ori se poate întâmpla ca solicitările venite din plan profesional, familial, financiar, poate social să ne acapareze total sau chiar să ne copleșească și să ne simțim captive în această stare. Apar durerile de cap, fără un motiv aparent, variațiile în greutate sau poate chiar tulburări digestive, tulburări de menstruație, avem sentimentul că în orice moment suntem gata să ”explodăm”, devenim suspicioase față de ceililați, suntem nehotărâte și pline de îndoieli și lista poate continua. Toate aceste stări care ne cuprind sunt un semnal de alarmă pe care corpul nostru ni-l transmite că ceva nu este în regulă și este mai mult decât necesar să facem ceva. Cu alte cuvinte, toate aceste stări sunt manifestări ale stresului datorate suprasolicitărilor pe care le putem avea într-un anumit moment ale vieții.

Un stil de viață sănătos și cât mai echilibrat ne ajută să trecem mai ușor prin astfel de perioade sau să depășim cu bine semnalele fiziologice și emoționale ale stresului. Iată câteva reguli simple care, odată aplicate, duc la îmbunătățirea semnificativă a stării de bine a fiecăreia dintre noi:

  • Să învățăm să fim mai tolerante cu noi înșine: nimeni nu este perfect și cu atât mai puțin poate face perfect orice;
  • Să încercăm să ne ierarhizăm prioritățile în viață și să devenim conștiente de acestea (să ne facem timp pentru lucrurile cu adevărat importante pentru noi, de regulă familia și prietenii);
  • Să încercăm să adoptăm o dietă alimentară corespunzătoare, să cuprindă în egală măsură vitamine, minerale, elemente nutritive;
  • Să practicăm exerciții fizice regulate: jogging, aerobic, pilates, alergare pe bandă sau sporturi precum înot, tenis de câmp, baschet sau orice altă formă de mișcare fizică;
  • exercitiu de imaginatie 200x150 Obiceiuri simple pentru o viata sanatoasa

    O plimbare sau un simplu exercitiu de imaginatie

    Să ne păstrăm câteva activități personale, pentru sufletul nostru: cititul, scrisul, vizionarea unui film, croșetatul, colecționarea unor obiecte, întâlnirea cu prietenele, dans, participarea la cursuri de dezvoltare personală, meditație;

  • Timpul din ce în ce mai limitat acordat copiilor cere calitate prezenței noastre în viața acestora și în viața familiei, ceea ce presupune implicarea activă în creșterea copiilor, așa încât curățenia în casă mai poate aștepta, însă nu amânați niciodată o discuție cu copilul/ copiii când au nevoie de atenția mamei/ părinților;
  • Comunicarea cu copii este o bază bună pentru obținerea încrederii lor așa încât este recomandat ca în fiecare zi să găsim un moment pe care să-l petrecem cu copilul/ copii noștri;
  • Organizarea regulată, chiar și la intervale mai mari de timp, a unor activități la care să participe toți membrii familiei și implicați activ în organizarea acestor evenimente- fiecare să aibă o sarcină clară de îndeplinit- fiecare este parte integrantă a familei.

Sunt câteva recomandări simple, de bun simț pe care specialiștii le susțin în promovarea unui stil de viață armonios și rezultatele aplicării acestora sunt pe măsura așteptărilor dumneavoastră. Sunt recomandări ce pot preveni instalarea și manifestarea stresului.

Dacă starea emoțională devine supărătoare și se întinde pe o perioadă mai mare de timp, în ciuda eforturilor personale pe care le întreprindeți, este bine să știți că un consilier psihologic sau un psihoterapeut vă pot sprijini pentru a depăsi aceste situații.

Este esențial să vă cunoașteți corpul, cum funcționează și cum poate fi îngrijit, cum puteți beneficia de pe urmele unei vieți de calitate, cum să fiți în formă fizică și să aveți o bună apreciere de sine pentru a vă menține liniștea interioră.

Orice plan începe cu un proiect și înaintea proiectului a fost un vis. Visăm sau ne dorim să fim în formă, să ne menținem sănătoase, să fim cât se poate de prezente în creșterea și dezvoltarea copilului sau copiilor, să fim apreciate profesional iar în familie să păstrăm armonie. Pentru multe femei mame și nu numai, aceasta poate fi o scenă dintr-un vis, însă orice vis poate fi realizabil dacă reușim să trecem dincolo de acesta și facem un plan în care stabilim pașii mici pe care-i avem de urmat pentru ne îndeplini visul.

În concluzie, anumite obiceiuri sănătoase de viață, o dietă echilibrată, mișcare, o viață sexuală satisfăcătoare și controlul propriului corp sunt aspecte importante ale vieții unei femei și chiar a oricărui om care este în armonie cu sine, cu familia și ceilalți oameni din jurul lui.

cabinet13 200x150 Obiceiuri simple pentru o viata sanatoasa

Psiholog Nina Jurca

 

Sunt Nina Jurca, psiholog si psihoterapeut, mamica unui baietel de 6 ani si coordonator al cabinetului individual de psihologie www.psihoterapic.ro. 

Pentru ca temerile si problemele noastre sa nu ramana nerezolvate, invit viitoarele si actualele mamici la grupurile de suport organizate de www.psihoterapic.ro, unde vom impartasi experiente si solutii, vom spulbera indolieli si ne vom formula dorinte, totul intr-o atmosfera calda si prietenoasa. 

Ce obisnuiti sa faceti pentru a va relaxa de stresul cotidian?