La 5 ani, provocarea suprema consta in a actiona conform samburelui de constiinta care incepe sa-si faca aparitia. Invata sa se puna in locul celorlalti, este destul de matur sa respecte reguli si sa faca anumite treburi casnice, insa te va testa in continuare pentru a-ti cunoaste limitele. Are mai mult control al impulsurilor, desi departe de cel al unui adult. Daca lucrurile nu se fac dupa voia sa, te poti astepta la crize isterice, trantit de usi sau chiar lovituri.
Ce sa faci?
- Largeste-i orizontul. Intreaba-l: “Cum ti-ar placea daca cineva ti-ar face si tie ce tocmai i-ai facut tu copilului asta?”. Explica-i efectul comportamentului sau asupra celorlalti si motivele pentru care impui reguli.
- Introdu un sistem de management al comportamentului prin utilizarea fetelor zambitoare, asa cum probabil este obisnuit de la gradinita: in fiecare dimineata, aseaza pe frigider o coala cu trei fete zambitoare desenate pe ea. Taie cate-o fata zambitoare de fiecare data cand se poarta urat si scrie dedesubt natura comportamentului necorespunzator. Stabileste inca de la inceput o pedeapsa pentru eventualitata in care va fi nevoie sa tai toate fetele zambitoare pana la sfarsitul zilei. Daca piticul reuseste sa ajunga la sfarsitul zilei cu cel putin o fata zambitoare ramasa intacta, decupeaza-i-o si agata-i-o de haine, semn de mandrie pentru cumintenia de care a dat dovada in ziua respectiva
- Foloseste limite pentru a accentua simtul autocontrolului: “Ai trei minute sa incetezi smiorcaiala, daca nu, primesti un time-out!”
La voi ce metode au dat roade?
Disciplinarea copilului la 0-2 ani
Disciplinarea copilului la varsta de 2 ani
Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani
Disciplinarea copilului la varsta de 4 ani
Disciplinarea copilului la varsta de 6-7 ani
Comentarii