copil 8 ani 200x131 Disciplinarea copilului la varsta de 8 10 ani

O pedeapsa buna: restrictionarea accesului la jocuri/ calculator!

De la 8 la 10 ani, copilul ia legatura cu grupul/ gasca de prieteni si invata despre comportamentul social. Provocarea o constituie sa-si de-a seama unde se integreaza mai bine. E destul de mare sa incerce sa se ridice la asteptarile parintilor, desi drumul pana acolo e presarat cu suisuri si coborasuri. Va oscila intre perioade in care este deosebit de cooperant la momente cand iti e greu sa mai gasesti resurse sa-l motivezi. Adolescenta e aproape, asa ca nici comportamentul proaspatului scolar nu se deosebeste foarte tare de cel al colegilor putin mai mari: incepe sa comenteze si sa vorbeasca pe la spate. Intelege diferenta de baza intre bine si rau, insa asteapta sa fie ghidat si sustinut in continuare de parinti.

Copiii de varsta scolara sunt mult mai independenti. Sunt capabili sa respecte reguli si trebuie sa inteleaga consecintele neascultarii. Incurajarea inca functioneaza foarte bine la aceasta varsta.

Ce sa faci?

  • Cateodata, las-o mai moale cu morala – treci direct la fapte! Daca nu e prima data cand discuti cu el/ ea despre un anumit tip de comportament si stie foarte bine ca ceea ce face este gresit, nu trece cu vederea, ci aplica imediat consecinta faptelor sale – pedeapsa promisa. In cazul problemelor noi, ai la dispozitie o noua metoda pentru aceasta varsta – discutia. Vorbiti despre ce s-a intamplat si motivele care l-au determinat sa procedeze in acest fel. Stabileste de comun acord cu el o pedeapsa potrivita pentru genul acesta de actiuni si asigura-te ca le aplici ori de cate ori copilul nu-si respecta promisiunea de a se purta frumos.
  • Incearca o abordare mai matura. Copiii de 8-10 ani reactioneaza foarte bine atunci cand li se dau optiuni. Atunci cand taie din timpul alocat temelor, fiind prea ocupat cu alte activitati, lasa-i posibilitatea sa aleaga la care din activitatile nescolare renunta pentru a nu se mai intampla sa nu aiba timp de teme. Va invata ca in viata trebuie mereu sa aleaga si ca privilegiile se castiga in urma unui comportament adecvat.
  • Accentueaza consecintele logice ce decurg din comportamentul sau si incurajeaza-l sa-si recunoasca greselile. Copiii de 8-10 ani pot fi disciplinati, la fel ca toti ceilalti, prin aplicarea consecintelor logice ce deriva din purtarea lor. Pe masura ce se maturizeaza si cer mai multa independenta si maturitate, deprinderea de a-i invata sa faca fata consecintelor naturale ale comportamentului lor este o metoda de disciplina eficienta si foarte potrivita. Daca copilul tau de clasa a 5-a nu-i gata cu temele pana la ora de culcare, il vei ruga sa se culce mai tarziu ca sa termine ce are de facut sau lasi toate treburile si te duci sa-i dai o mana de ajutor? Probabil ca nu- in caz contrar, il vei priva de o lectie de viata importanta. Daca tema nu e gata, se va duce la scoala cu tema incompleta si va lua o nota mica. Daca nu-si pune hainele in cosul cu rufe, nu i le spala. Daca pierde CD-ul prietenului sau, sfatuieste-l sa cumpere unul nou. Daca loveste sau umileste un coleg de clasa, insista sa-si ceara scuze. Ii vei arata ca nu glumesti cand vine vorba despre pedepsirea purtarilor urate si il vei ajuta sa devina mai responsabil.

Este ceva natural pentru parinti sa-si doreasca sa-si salveze copiii din calea greselilor, dar pe termen lung, lasandu-i sa greseasca din cand in cand, le vor face o favoare. Copiii vad pe pielea lor ce inseamna sa te porti inadevcat si probabil ca nu vor repeta curand aceeasi greseala. Totusi, daca copilul para sa nu traga nicio invataminte din consecintele naturale aplicate, adu-ti aportul prin inasprirea pedepselor pentru a-i modifica comportamentul.

Ce probleme intampinati in disciplinarea scolarului vostru?

Disciplinarea copilului la 0-2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 4 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 5 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 6-7 ani

Disciplinarea adolescentilor (13-18 ani)