In jurul varstei de 4-5 ani este timpul ca cei mici sa invete cum sa se spele singuri pe dinti. Inca nu au capacitatea manuala de a-si curata dintii singuri, cel putin pana la varsta de 8 ani, de aceea, pana atunci, periatul dintilor trebuie sa fie un efort comun al parintilor si copiilor, deopotriva.
Pasi
1. Incepeti prin a alege o pozitie care sa iti permita sa ai acces usor la gura micutului, de exemplu cu el asezat in poala ta sau cu tine in spatele lui si capul copilului usor inclinat intr-o parte.
2. Periati dintii de sus in jos, ca si cand ati vrea sa scoateti mancarea dintre dinti, dinspre gingie spre partea libera a dintelui.
3. Apoi, miscati periuta de dinti usor, formand cercuri mici pe suprafata dintilor copilului. Pentru a curata suprafata interioara a dintilor, inclina periuta. Evitati perierea du-te-vino, stanga-dreapta, intrucat poate dauna dintilor si gingiilor. Curatati partea interoara a dintilor cu miscari usoare inainte-inapoi. Acordati atentie tuturor dintilor, periati usor linia gingiilor. Un periaj complet al guritei copilului va dura in jur de 2 minute; cu rabdare, copilul va invata sa tolereze acest obicei.
Inlocuiti periutele de dinti la fiecare 3 luni sau atunci cand observi ca perii s-au deterioarat. Perii care si-au pierdut fermitatea nu mai sunt eficienti in indepartarea placii dentare si pot zgaria gingiile.
De la varsta de 8 ani, majoritatea copiilor isi pot peria singuri dintii sub supravegherea parintilor. La 10 ani, copiii nu vor mai avea nevoie de “observatori”.
Cateva sfaturi
- Copiii invata cel mai bine prin imitatie, asadar permite-i sa te priveasca in timp ce te speli pe dinti si ii cureti cu ata dentara. Lauda-le intodeauna eforturile de a urma igienta dentara si, impreuna cu exemplul pozitiv pe care il oferi, vor institui un obicei sanatos in viata de zi cu zi a copilului tau. Explica-le ca dintii dureaza o viata si ca fara ei nu se poate trai, de aceea este atat de important sa-i ingrijim inca de mici.
- Incurajeaza-l sa-si perie dintii minim 2 minute. Folositi un cronometru sau cantati un cantec cu durata de 2 minute pentru ca cei mici sa inteleaga care este perioada de timp pe care trebuie sa o aloce periajului. Ce ziceti de Dinti sanatosi? (o repetati de 2-3 ori)
- Stai langa copil in timpul spalarii dintilor si aminteste-le sa nu uite a peria vreun dinte sau vreo masea. De cele mai multe ori, copiii “omit” curatarea maselelor si suprafata interioara a dintilor din fata limbii.
- Ii poti sugera sa-si spele dintii intr-o anumita ordine pentru a curata intreaga gura. De exemplu, incepeti cu maselele (molarii) de pe partea stanga a mandibulei, apoi mutati-va pe partea dreapta, urmand a urca in partea stanga a maxilarului, repectiv partea dreapta.
- Asigura-te ca isi perie usor inclusiv limba, ajutand, astfel, la indepartarea bacteriilor care provoaca cariile dentare. Daca periuta de dinti nu are dosul special conceput in acest sens, folositi cu incredere perii pe suprafata limbii, la fel cum procedati si in cazul dintilor.
Cu cat mai devreme, cu atat mai bine!
Daca nu-i place sa se spele pe dinti si nu are rabdare 2 minute, incercati:
- Sa inlocuiti periuta normala de dinti cu una electrica; se va simti atras de ea, e ceva nou, e posibil sa fie interesat sa vada ce se poate face cu ea
- Cantati cantecul preferat pentru 2 minute si ajutati-l sa se spele, fiti mereu alaturi de el
- Oferiti-i o mica recompensa de fiecare data cand reuseste sa se spele pe dinti timp de 2 minute
- Incurajati-l sa dobandeasca o igiena orala corecta cat mai devreme posibil. Indemnati-l sa va priveasca in timp ce va spalati pe dinti si apoi sa imite miscarile observate, iar data viitoare, faceti schimb: el perie dintii, voi supravegheati.
Momentul spalarii pe dinti nu trebuie sa fie o corvoada pentru mama sau copil, fara asocieri negative sau retineri, ci cat mai distractiv posibil.
Iata si o demonstratie video despre spalatul dintilor:
Sfatul medicului
Ata dentara si guma de mestecat fara zahar dupa fiecare masa
Periuta si pasta de dinti nu sunt suficiente pentru ca micutul tau sa aiba dinti sanatosi. Dupa fiecare masa, el ar trebui sa invete sa foloseasca ata dentara si guma de mestecat fara zahar.
Ata dentara este recomandata mai ales cand intre dintisori nu exista spatii care sa poata fi curatate prin periajul clasic. Ea indeparteaza resturile alimentare dintre dinti, care favorizeaza aparitia cariilor „in oglinda”, adica cele situate pe suprafetele a doi dinti vecini.
Pentru ca micutul sa invete usor sa foloseasca ata dentara, cautati un model care sa aiba si dispozitiv de prindere. De asemenea, anumite produse au si fluor, realizand astfel o fluorizare locala a smaltului dintre cei doi dinti.
In mod normal, ata dentara ar trebui folosita dupa fiecare masa, iar curatarea interdentara este completata cu o alta metoda preventiva la indemana oricui: guma de mestecat pentru copii, fara zahar. Prin miscarea musculaturii si prin contactul cu dintii, guma de mestecat fara zahar va indeparta resturile alimentare ramase in gura dupa consumarea de alimente sau bauturi si va stimula secretia de saliva, care va curata dintisorii si va neutraliza acizii, atat pe suprafete, cat si in spatiile interdentare.
NU UITA!
Daca esti in parc cu micutul si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si consuma alimente sau bauturi fara a –si putea peria dintisori ulterior, ii poti oferi o guma de mestecat pentru copii, fara zahar. Gustul placut al gumei de mestacat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata. De asemenea, prin mestecarea gumei, saliva secretata va realiza o autocuratire a gurii copilului protejandu-l de carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a va asigura ca micutul are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei!
Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!
Comentarii