Ce faci daca copilul tau se agita si tipa cand vrei sa-l speli pe dintisori?
Psihologii spun ca va dori mai mult sa se spele pe dinti daca intreaga experienta este distractiva. Este bine sa incepi cat mai devreme, chiar daca are doar cativa dintisori. In felul acesta igiena dentara va deveni parte din rutina zilnica a copilului inainte de perioada disperantului “nu” sau “nu vreau”.
a) Copiii iubesc sa imite aproape tot ce fac parintii lor, asa ca ai grija ca unul dintre aceste lucruri sa fie spalatul pe dinti. Poti cumpara perii de dinti la fel colorate pentru tine si copilul tau. Aseaza-te la nivelul lui ca sa te poata vedea. Se pare ca partea lor favorita este clatitul si scuipatul apei.
b) Daca este dispus sa foloseasca periuta, il poti lasa sa te spele el pe dinti. Transforma procesul intr-un joc: el te spala pe tine si tu pe el. Daca strategia nu merge, nu insista. Asa cum ai descoperit deja, nu-l poti spala pe dinti cu forta fara sa-l ranesti sau cel putin sa-l sperii.
c) Daca tu ai perie de dinti electrica este posibil sa vrea si el una la fel (daca nu se sperie de zgomot) si in cazul acesta periuta va face mult din treaba. In plus, ar putea sa foloseasca chiar periuta ta, daca schimbi rezerva (sa fie pe placul lui, fie asemanatoare cu a ta sau mai colorata). Daca preferi perie de dinti obisnuita, il poti duce la cumparaturi si il lasi pe el sa-si aleaga periuta favorita. Sunt atatea cu persoanaje indragite din desene animate.
d) Foloseste pasta de dinti care ii place cel mai mult, de regula nu are legatura cu ce este in tub, ci mai degraba cu ce este pe tub, Tweety de exemplu. Foarte important, spun expertii, nu-l lasa sa foloseasca pasta de dinti cu fluor macar pana la 2 ani, apoi nu mai mult decat marimea unui bob de mazare.
e) S-ar putea sa ajute daca le da nume dintilor si daca il incurajezi sa nu ramana nici un “prieten” nespalat. Daca se vede in oglinda de la baie si mai bine, il ridici atunci cand se spala sau ii dai voie sa se urce pe un scaunel (intotdeauna cu tine in spate pentru siguranta).
f) Uneori si povestile (sau desenele animate) cu personaje favorite care se spala pe dinti si distrug cariile (personaje negative) pot fi de mare ajutor.
Indiferent de strategia aplicata, nu presupune ca va fi usor si nu te astepta la perfectiune. Putini sunt copiii care coopereaza constant la spalatul dintilor. Important este ca va fi incantat sa-si spele dintii si treptat va dobandi dexteritatea manuala pentru un periaj corect. Fa din spalatul dintilor activitate de familie, daca te porti ca si cum pentru tine este una dintre cele mai placute activitati zilnice sunt sanse mai mari sa-i starnesti interesul.
Comentarii