adolescenti 200x133 Disciplinarea adolescentilor (13 18 ani)De la 13 ani in sus, copii se dezvolta mult din punct de vedere fizic si social. Au loc o multime de schimbari.

Se presupune ca pana acum ai pus temeliile unei comportari frumoase a copilului tau. El stie ce se asteapta din partea lui si ce vrei sa spui atunci cand ii promiti sa-l pedepsesti daca se poarta urat. Nu lasa garda jos tocmai acum – disciplina este la fel de importanta pentru adolescenti, asa cum este si pentru copii! La fel ca si cu piticul de 4 ani caruia ii fixezi ora de culcare si insisti sa o respecte, asa si adolescentul are nevoie de anumite limite.

Stabileste reguli pentru facutul temelor, vizitele prietenilor, ora maxima la care se intra in casa si intalnirile de orice fel si discuta-le in prealabil cu cel vizat pentru a evita orice neintelegere. Adolescentul probabil ca se va plange din cand in cand, in functie de circumstante, de regulile impuse, insa numai asa va realiza ca tu detii controlul. Fie ca-ti vine a crede sau nu, adolescentii inca isi doresc si au nevoie ca tu sa impui limite si sa le pui viata in ordine, chiar daca le acorzi mai multa libertate si responsabilitate.

Atunci cand incalca o regula, retragerea privilegiilor este cea mai buna cale de actiune. In vreme ce interdictia de a folosi masina pentru o saptamana e cel mai rezonabil lucru de facut, explica-le de ce venitul acasa cu o ora mai tarziu decat stabilit este inacceptabil si deosebit de ingrijorator pentru voi, parintii.

Aminteste-ti sa-i acorzi un oaresicare control asupra lucrurilor ce se petrec in viata lui. Nu numai ca va limita numarul “luptelor” de putere dintre voi, dar il va ajuta sa invete sa respecte deciziile pe care le ia. Il poti lasa sa decida singur asupra hainelor pe care le imbraca la scoala, frizurii sau a starii de curatenie de la el din camera. Pe masura ce cresc, li se pot ingadui mai multe “privilegii”, cum ar fi o ora mai tarzie pentru intrat in casa, ocazional.

Este, de asemenea, foarte important sa te concentrezi pe consecinte pozitive: ocazional, promite-i sa-l lasi afara pana mai tarziu daca dovesteste un comportament frumos pentru o perioada stabilita de comun acord, in loc sa-l ameninti cu reducerea orei de intrat in casa ca pedeapsa pentru comportament iresponsabil.

Ce probleme deosebite ai avut cu adolescentul tau si cum le-ati rezolvat?

Disciplinarea copilului la 0-2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 4 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 5 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 6-7 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 8-10 ani