pedepse la 4 ani 200x129 Disciplinarea copilului la varsta de 4 ani

Pedepse la 4 ani

La 4 ani inmuguresc abilitatile sociale. Se va simti provocat sa adapteze nevoile sale celorlalti copii aflati in jurul sau. Se va concentra mai profund pe jocuri si activitati, de aceea ii va fi destul de greu sa faca tranzitii de la o activitate la alta atunci cand se distreaza si se simte bine. Se va smiorcai mai des pentru ca isi da seama mai bine de ceea ce isi doreste si lipsurile sale. Cateodata “modifica” adevarul pentru a se potrivi mai bine versiunii proprii a realitatii faptelor. Nu intelege ca minciuna si trisatul sunt lucruri gresite.

Ce sa faci?

  • Aloca-i timp suficient pentru a face tranzitia intre actiuni: anunta-l din timp si evita disputele. De exemplu, permite-i, pe baza unei cerinte politicoase, sa mai zaboveasca cateva minute la intalnirea cu prietenii de joaca daca nu va preseaza nimic sa plecati. Daca uita de el si se avanta la joaca mai mult decat e necesar, reaminteste-i ca trebuie sa mergeti si explica-i ca veti avea o intalnire intre patru ochi pentru a discuta cele intamplate.
  • Ignora smiorcaielile: raspunde ca si cand copilul te-ar ruga ceva folosind un ton obisnuit si refuza sau accepta doleanta lui cum a-i face-o intr-o situatie normala, nu te concentra asupra smiorcaitului.
  • Trateaza minciuna sau ascunderea partiala a adevarului cu calm. Acest comportament este normal la varsta de 4 ani. Nu-ti rusina copilul si nu insista sa afli daca a facut sau nu ceea ce acuzi. De exemplu, daca varsa un pahar de lapte si nu recunoaste, spune-i ceva de genul “Mingile alea de jonglat sunt dificil de controlat!”, apoi invita-l sa te ajute sa curatati mizeria. Se va simti inteles si va avea mai putina teama in a-ti comunica adevarul in viitor.

Reguli de baza

1. Ne sprijinim reciproc. Inca de cand sunt micuti, copiii trebuie invatati ca familia inseamna suport si sustinere si ca toti contribuie la bunastarea ei. Si piticul de 1 an poate invata sa te ajute ridicandu-si mainile atunci cand vrei sa-l iei in brate, ce sa mai vorbim despre un nazdravan de 4 anisori!

2. Respectul este reciproc. Toti ne plangem: “Nu ma asculta!”. Daca inca de cand incepe sa spuna primele cuvinte, de fiecare data cand are ceva sa-ti comunice tu, ca parinte, te opresti din ceea ce faceai si ii acorzi atentie deplina, cand va creste vei putea solicita, la randu-ti, momente de repaus din partea lor in care sa asculte ceea ce ai de spus.

3. Consecventa e de aur. Este regula asupra careia insista toti psihologii specializati in psihologia copilului: consecventa si neabaterea de la regulile impuse. Copilul va intelege, intr-un final, ca iti pasa indeajuns de el incat sa te astepti sa aiba un comportament rezonabil.

4. Viata nu e mereu dreapta, din pacate. Ne este atat de teama sa suparam sau sa dezamagim copilul…Daca un copil nu are niciodata stari de frustrare – sa imparta o jucarie sau sa-si astepte randul – sau nu e niciodata trist, dezamagit, va fi privat de dezvoltarea anumitor abilitati psihologice, atat de cruciale pentru fericirea sa viitoare. O smiorcaiala in plus nu e capat de tara! 

La voi ce metode dau roade?

Citeste si despre:

Disciplinarea copilului la 0-2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 5 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 6-7 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 8-10 ani

Disciplinarea adolescentilor (13-18 ani)