copii beau apa 200x133 Cata apa trebuie sa bea copiii?

Incurajati-i sa bea apa!

Doar fiindca sunt mai mici de statura decat noi, nu inseamna ca au nevoie de mai putina apa. De fapt, pentru copii apa este unul dintre cei mai importanti nutrienti. Apa nu numai ca mentine starea de sanatate a copiilor nostri, dar ii va ajuta sa invete mai bine la scoala, intrucat deshidratarea duce la o scadere a performantelor fizice si intelectuale, iar pe termen lung, putem avea de a face cu afectiuni si boli rave.

  1.  
  2. De ce trebuie sa bea apa?
  3. Cum iti dai seama ca un copil este deshidratat?
  4. Care sunt efectele deshidratarii la copii?
  5. De cata apa are nevoie un copil?

 

De ce trebuie sa bea apa?

Apa din organismul adultilor constituie chiar si 60% din totalul greutatii, iar in cazul copiilor mici aceasta este reprezentata de 75% din masa corporala. Apa mentine o temperatura constanta in organism, lubrifieaza incheieturile si face ca muschii sa functioneze corect. Fara apa, corpul se deshidrateaza, iar in cazuri severe, acest lucru poate cauza chiar si moartea.

Copiii au risc mai mare de deshidratare, procesul instalandu-se mult mai usor in cazul lor. Odata ce organismul este deshidratat, temperatura corpului creste, mai ales la nivelul creierului, unde avem de a face cu o supraincalzire a acestuia. Pentru ca ei se afla in perioada de crestere, cu atat mai mult corpul lor trebuie hidratat pentru a functiona la parametrii normali. Copiii trebuie sa aiba intotdeauna acces nelimitat la o sursa de apa potabila. O pierdere de 2% din lichidele corporale provoaca o reducere de 20% a performantelor fizice si intelectuale. O deshidratare de 3% din masa corporala poate duce la atac cardiac, o afectiune la care copiii sunt mult mai predispusi decat adultii.

Un alt motiv pentru care copiii ar trebui sa bea este ca mecanismul lor de declansare a setei este mai putin dezvoltat decat al adultilor si au tendinta de a arata ca si cum deshidratarea s-ar fi instalat deja. De aceea copiii trebuie sa fie incurajati sa bea apa chiar si daca nu le e sete. Durerile de cap, iritabilitatea, somnolenta sunt semne ale deshidratarii. Binenteles ca cei mici sunt bombardati cu reclame la bauturi racoritoare care mai de care mai ochioasa, insa parintii trebuie sa retina ca apa este bautura cu cele mai mari beneficii pentru sanatate.

Cum iti dai seama ca un copil este deshidratat?

O multime de oameni nu-si dau seama ca sunt deshidratati, intrucat s-au obisnuit prea mult sa aiba o stare generala proasta.

Simptomele unei deshidratari usoare pot fi greu de depistat pentru profesori. La orele de curs, unii dintre elevi pot deveni iritabili, obositi sau incapabili sa se mai concentreze. Pana sa ajunga acasa, majoritatea copiilor se va plange de oboseala sau dureri de cap, iar unii dintre ei pot fi asa letargici incat se vor tranti in fata televizorului cu orele. Desi acest comportament ni s-ar putea parea normal, la ora actuala se stie ca nu este, cel putin in parte el datorandu-se instalarii unei usoare deshidratari.

Copiii pot fi invatati sa-si dea seama singuri cand aportul de lichide este prea mic prin observarea urinei care devine prea concentrata (in cantitate mica, cu o culoare galben inchis, tulbure si puternic mirositoare). Daca urina lor e de culoarea paiului de fan, nu prezinta miros si este in cantitate mare, inseamna ca sunt hidratati.

Care sunt efectele deshidratarii la copii?

copil cu durere de cap 156x200 Cata apa trebuie sa bea copiii?

Deshidratarea – cauza durerilor de cap

Efectele imediate ale deshidratarii sunt concludente pentru starea de sanatate, dispozitia, performantele scolare si capacitatea de invatare ale copilului, iar pe termen lung lipsa unei discipline privind consumul de apa incurajeaza aparitia unei serii intregi de afectiuni medicale care includ constipatia, probleme de incontinenta urinara, infectii ale tractului urinar si a rinichilor, pietre la rinichi si chiar cancer. Exista studii care afirma ca un consum regulat si corespunzator de apa scade la jumatate probabilitatea instalarii cancerului de colon si de vezica, fata de consumul altor lichide.

Incurajati elevii sa bea apa tot timpul anului, nu numai in perioada examenelor! Consumul regulat de apa in timpul zilei se traduce in copii mai sanatosi care vor deveni elevi mai silitori si mai buni. Rezultatele bune la examene nu se determina doar pe baza performantei din ziua examenului. Mai mult decat atat, vezicii urinare ii trebuie putin mai mult de cateva saptamani pentru a se obisnui si adapta la noul aport de apa in organism, iar consumul cantitatilor mari de apa imediat ce intervine perioada examenelor scolare nu e chiar cel mai indicat lucru de facut! Incurajarea copiilor sa bea apa in timpul examenelor are beneficii reale nu numai pentru imbunatatirea performantelor scolare, insa ii ajuta si sa se calmeze si sa reduca nivelul de stres la care sunt supusi. Acelasi lucru este valabil pentru fiecare zi din anul scolar si nu numai!

Efectele deshidratarii asupra creierului

Apa constituie cam 80% din creier, fiind un element esential in transmisiile neurologice. Hidratarea deficitara afecteaza performantele intelectuale ale copilului si capacitatea lui de a invata. Simptomele unei deshidratari usoare includ oboseala, durerile de cap, miscari incete si lipsa concentrarii. Perfomantele intelectuale, inclusiv memoria, atentia si concentrarea pot scadea cu pana la 10% odata ce copilului i se face sete. Performantele intelectuale se deterioreaza progresiv, pe masura ce creste gradul de deshidratare.

Setea este resimtita odata ce deshidratarea inregistreaza 0.8-2% pierdere de apa din greutate. Pentru un copil de 10 ani cantarind 30kg, acest procent este echivalentul a doua pahare mari (300ml) de apa, cantitate pe care copilul o poate elimina in timpul orei de educatie fizica sau alergand in curtea scolii. Consumul de apa are, de asemenea, un efect revitalizant si alert. Asadar, solutia mentinerii unei capacitati ridicate de invatare a elevilor nostri este sa ne asiguram ca ei sunt hidratati corespunzator de-a lungul intregii zile (ideal ar fi purtarea unei sticle de apa personale).

De cata apa are nevoie un copil?

fetita bea apa 200x149 Cata apa trebuie sa bea copiii?

Apa este vitala pentru copii!

Recomandarea standard pentru consumul de apa in cazul copiilor este de cel putin 6-8 pahare zilnic (1.5 – 2l apa), distribuite liniar de-a lungul zilei (3-4 pahare vor fi consumate in timpul orelor de curs), cu mentiunea ca in perioadele calde ale anului si in timpul activitatilor sportive, se va aduce un aport hidric suplimentar. “In timpul activitatilor fizice” presupune hidratare inainte, in timpul si dupa terminarea exercitiilor fizice.

Institutul de Medicina al Academiei Nationale din Washington include intr-o categorie separata adolescentii de sex masculin mai mari de 14 ani care necesita un aport de lichide zilnic de aproximativ 2.6l (in jur de 11 pahare).

Elevii isi petrec cel putin jumatate din timpul in care sunt trezi la scoala. In acest interval de timp, copiii ar trebuie sa bea macar jumatate din cantitatea de apa recomandata.

Copiilor mici li se recomanda a bea in jur de 30-45 ml de apa per kg corp/ zi, ceea ce inseamna ca un copil cu greutatea de 15kg va bea 450 – 600ml apa zilnic, iar unul cantarind 30 kg va bea minim 1l apa pe zi. Prea multa apa nu face nici ea bine, fiind la fel de nociva ca si deshidratarea. Apa le va umple stomacul copiilor fara a le furniza calorii (adica energie), ceea ce poate insemna o reducere a apetitului in cazul in care se consuma cantitati mari de apa odata.

Apa din mai multe surse

Daca cel mic refuza apa, oricat de mult ai incerca sa-l convingi sa bea, atunci ofera-i supe de carne, suc de fructe proaspat stoarse, legume si fructe bogate in apa (castraveti, rosii, pepene) sau lapte.

Cum sa-l faci sa bea mai multa apa

  • Copiilor nu le place apa calda, pentru ei conteaza ca apa sa fie chiar si cu un grad mai rece decat la temperatura camerei.
  • Cumpara-i o sticla sau o canuta numai a lui si pe care sa o asocieze numai cu bautul apei. Alege ceva viu colorat sau cu personajul lui preferat.
  • Poti congela bucatele de lamaie sau lamaie verde pe care sa le adaugi in cana sau paharul lui cu apa; se va simti mai “adult”!