bauturi dulci 200x200 Sucurile in alimentatia copiilor

Bauturi dulci

Bauturile dulci includ TOATE sucurile de fructe, nectarurile, bauturile energizante, bauturile sportive si apele minerale cu arome, fie cumparate, fie preparate in casa. Sucurile de fructe contin zahar care se gaseste in mod natural in fructe (fructoza), insa devine foarte concentrat atunci cand fructele sunt transformate in suc. Celelalte categorii de bauturi au cantitati mari de zahar adaugate. In majoritatea cazurilor, copiii nu au nevoie de sucuri de fructe sau alte bauturi dulci pentru a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Prea multe bauturi dulci pot conduce la o varietate de probleme, inclusiv risc de obezitate, carii, diaree si scaderea apetitului. Daca doresti sa introduci bauturile dulci in dieta de fiecare zi a copilului, limiteaza consumul la un pahar mic de suc de fructe sau alta bautura dulce pe zi. Insa, retine ca acestea nu sunt necesare pentru ca cel mic sa aiba o stare buna de sanatate.

  1. Laptele pentru copii
  2. Alege fructele proaspete
  3. Consecintele consumului bauturilor dulci
  4. Sfaturi pentru parinti

Laptele pentru copii

Desi laptele de san, formula sau de vaca contin si ele zahar sub forma lactozei, acestea nu sunt considerate a fi bauturi dulci. Laptele este important in alimentatia copiilor pentru aportul de calciu necesar mentinerii unor oase si dinti sanatosi. Pentru copiii mai mici de 1 an, bautura principala trebuie sa fie laptele de san, sau, acolo unde nu este posibil, laptele formula. Ofera lapte integral copilului doar dupa varsta de 1 an, cand s-a redus cantitatea de lapte de san sau formula consumata de copil.

Apa este bautura perfecta pentru copiii de peste 1 an si cei prescolari. Desi laptele este valoros pentru calciul furnizat organismului, consumul exagerat poate duce la scaderea apetitului. Cantitatea recomandata de lapte nu trebuie sa depaseasca trei pahare pe zi.

Laptele indulcit artificial sau cel cu arome nu sunt recomandate copiilor.

Alege fructele proaspete

Din fericire, este nevoie doar de jumatate de portocala pentru a furniza cantitatea necesara de vitamina C unui copil. Incurajeaza-l sa manance fructele proaspete in loc sa le transforme in suc. Are de castigat pe mai multe planuri:

  • invata sa spele bine fructele si sa le decojeasca, apoi sa le mestece
  • invata fructele (nu precum copiii care sunt convinsi ca “vacuta este mov”!)
  • beneficieaza de o cantitate crescuta de fibre care il ajuta in prevenirea constipatiei.

Consecintele consumului bauturilor dulci

suc de mere 154x200 Sucurile in alimentatia copiilor

Suc de mere

Bauturile dulci consumate zilnic in cantitati considerabile pot duce la:

  • Crestere in greutate excesiva: bauturile dulci furnizeaza multa energie (Kilojouli) si, consumate regulat, in cantitati mari, predispun copiii la ingrasare severa.
  • Carii dentare: aici sunt vizati copiii care consuma des sucuri de fructe, nectaruri si bauturi racoritoare. In cazul copiilor mici, problemele apar cand se foloseste biberonul pentru a-i linisti sa adoarma, pentru masa din timpul noptii sau gustarile de peste zi. Daca biberonul contine orice alta bautura in afara de apa, chiar si lapte sau suc de fructe proaspat stors, zaharul din lichid se mentine la suprafata dintilor si gingiilor pentru o vreme. Aici intervine debutul cariilor, chiar si inaintea eruptiei dentare. Evita folosirea biberonului ca mijloc de linistire sau adormire a copilului si incurajeaza-l pe cel mic sa inceapa a folosi canuta inca de la dragalasa varsta de 6 luni.
  • Scaderea sau pierderea apetitului, rontaiala permanenta: energia continuta de bauturile dulci ii va satura oarecum pe copii, acestia pierzandu-si interesul pentru mancare. Limitandu-i aportul de sucuri il vei ajuta si incuraja sa i se faca foame si sa manance mai bine. Bauturile dulci nu au proteine, grasimi, fier si calciu necesare dezvoltarii armonioase a copilului. Consumate prea des, bauturile dulci limiteaza aportul nutrientilor in alimentatia piticului. Problemele precum anemia si deficienta de fier pot aparea la copiii mici care inlociuesc masa solida sau laptele de san sau formula cu sucurile de fructe.
  • Diareea si scaunele moi: copiii mici pot avea probleme sa digere zaharurile complexe din bauturile dulci, ceea ce poate duce la scaune moi sau chiar diaree. Va fi afectata si cresterea lor, in cazul in care nutrientii sunt mereu eliminati prin scaune. Situatia se va imbunatati imediat ce copilul renunta a mai consuma bauturi dulci.

Sfaturi pentru parinti

Schimbarea alimentatiei copilului nu e lucru simplu care se face cat ai bate din palme, insa nu trebuie sa uiti niciodata ca cei mici mananca si beau ceea ce li se ofera. Sugestiile noastre sunt:

  • apa minerala cu lamaie1 200x143 Sucurile in alimentatia copiilor

    Apa – bautura perfecta!

    Evita folosirea biberonului pentru a-ti linisti copilul sa adoarma

  • Ofera-te ca exemplu, eliminand achizitionarea si consumul bauturilor dulci acasa si ori de cate ori esti in preajma copiilor
  • Daca cel mic este obisnuit sa bea suc de fructe sau alta bautura dulce zilnic, incepe prin a-i limita portia zilnica – sau poti sa i le diluezi cu din ce in ce mai multa apa, pana ajunge sa bea apa chiora
  • Ai rabdare! Mai ales daca piticii cer suc ori de cate ori le e sete sau foame.
  • Incurajeaza-l sa manance fructul intreg in loc de a i-l face suc
  • Daca doresti sa-i introduci sucul in alimentatia zilnica, limiteaz-i consumul la un pahar pe zi
  • Daca observi schimbari in cresterea si dezvoltarea copilului, consulta medicul de familie sau pediatrul.

Nu uita!

  • Sucurile de fructe si bauturile dulci nu sunt necesare in dieta copilului
  • Incurajeaza-l sa bea apa si sa manance fructe
  • Daca vrei sa-i dai suc, este permis doar un pahar mic pe zi
  • Ai rabdare, este nevoie de timp pentru a implementa obiceiuri sanatoase (mai ales sanatoase!) in dieta unui copil.