copii sanatosi 200x133 Sfaturi de nutritie pentru copii de la dr. Mihaela Bilic

Sfaturi de nutritie pentru copii sanatosi

Vineri, 29 iunie 2012, mamica.ro a participat la prima conferinta dedicata parintilor activi pe internet, eveniment intitulat Social Media for Parents si organizat de Evensys. Prima parte a conferintei a fost dedicata calitatii de parinte a participantilor la eveniment, vorbitorii abordand aspecte legate de nutritie si sanatate, dar si crestere armonioasa a copiilor. In cadrul acestei sesiuni, pe teme legate de nutritie a fost invitata dna. dr. Mihaela Bilic sa sustina o prezentare despre alimentatia copilul in primii 7 ani de viata.

Dna dr. Mihaela Bilic, un renumit nutritionist si autor de succes a doua carti, una dedicata slabitului (“Traiesc, deci ma abtin”) si cea de-a doua, cea mai recenta, o carte de nutritie sanatoasa pentru intreaga familie (“Sanatatea are gust”), a vorbit despre problemele cu care se confrunta societatea din zilele noastre, punand accent pe segmentul oamenilor sanatosi care au nevoie de informatie corecta si mai ales practica cand vine vorba despre alimentatie. Si asta pentru ca la ora actuala, in tara noastra nu exista un program de educare a populatiei in acest sens, iar limbajul medical nu garanteaza intelegerea deplina si corecta a continutului livrat.

In prezentarea sa, intitulata “Pentru cei 7 ani de-acasa, invata ce sa-i pui pe masa!“, Dr. Bilic spune (pe buna dreptate) ca nu toti oamenii au nevoie sa slabeasca, insa fiecare dintre noi suntem preocupati sa mancam sanatos, mai ales dupa ce devenim parinti. Odata cu piticul aparut in viata noastra, pentru ca ii servim ca exemplu direct, trebuie sa invatam sa facem distinctie clara intre mancatul de pofta sau moft si adevarata foame. Nu mancam pentru a ne exprima emotiile negative pe care le traim intr-un moment sau altul (ne-am certat cu mama, iubitul, am avut o zi grea la munca), mancarea nu este un refugiu! Dna. dr. a insistat sa ne atentioneze ca cei mici gasesc in noi, parintii, un model, iar alimentatia nu face exceptie, copilul percepand alimentele care se consuma in casa ca fiind normale.

Intr-adevar, vom spune ca ne e greu si nu avem timp, ca prietenele din parc sau de la birou sunt uimite ca refuzam sa le cumparam copiilor nostri cremvursti de pui special conceputi pentru copii! Presiunea celor din jur (mai ales prietene bine “intentionate” si bunici) trebuie sa gaseasca in noi, parintii care vrem sa ne hranim familia sanatos, un teren stabil, construit din informatii corecte despre nutritie, asa cum au fost expuse in cartea dr. Bilic.

Ce trebuie retinut:

  • Institutul de Nutritie din Elvetia a conceput un dispozitiv care sa traduca mimica copilului, reusind, astfel sa ofere o indrumare parintilor in ceea ce priveste acceptarea unui aliment nou de catre bebelus. Studiul a reunit mamici din Franta si Germania carora le-a fost impusa inceperea diversificarii cu legume; s-a observat ca nemtoaicele ofereau sugarilor doar morcovi si cartofi (conform traditiei locale), in vreme ce frantuzoaicele abordau intreaga gama de legume, dovedind o diversitate uluitoare in alcatuirea meniului bebelusului.Concluzia si recomandarea cercetatorilor elvetieni: unui copil care scuipa (atentie, scuipa efectiv si nu stramba din nas) mancarea oferita i se va oferi de inca 2 ori sa guste din acelasi aliment, la aceeasi masa. Daca prichindelul scuipa de 3 ori la rand, se incheie masa in ziua respectiva, insa procesul se reia 10 zile consecutiv. Intr-un final, studiul a observat ca 98% dintre copii vor accepta alimentul nou la sfarsitul celor 11 zile!
  • Fructele sunt desert! Fructoza (zaharul din fructe) si glucoza dezvolta preferinta pentru gustul dulce si, in final, acest lucru favorizeaza aparitia obezitatii!
  • Se bea apa si ceai neindulcit, nu suc de fructe! Daca se consuma, totusi, sucul de fructe, cantitatea maxima admisa este de 125 ml de suc de fructe! Fructele trebuie mestecate si nu baute!
  • Copiii trebuie sa bea lapte, acesta nu trebuie inlocuit din alimentatia lor! Este nevoie de 3 portii de lactate pe zi (750 ml lapte) din diverse surse: lapte, iaurt, branza. Laptele oferit copiilor trebuie sa fie integral, nicidecum degresat, intrucat copiii au nevoie de grasimea din lapte pentru mielinizarea celulelor nervoase.
  • Nu eliminati din alimentatia copiilor carnea de porc, dimpotriva!
  • Mezelurile nu sunt carne (ci resturi de carne amestecate cu amidon, multa sare, apa si conservanti), asadar sub nicio forma nu trebuie sa isi gaseasca loc in rafturile frigiderului unei familii care doreste sa manance sanatos!
  • Familia trebuie sa redescopere gatitul in casa! Preparatele traditionale (tocanita, ardeii umpluti, mancarea cu sos) din ingrediente simple (carne, peste, oua, lapte, paine), dar proaspete, sunt calea catre o alimentatie corecta.
  • Nu eliminam painea din dieta noastra sau a copilului, insa facem separare clara intre painea cea de toate zilele si patiserie.
  • IMG 6708 200x112 Sfaturi de nutritie pentru copii de la dr. Mihaela Bilic

    Dr. Mihaela Bilic vorbeste despre alimentatia copilului la conferinta Social media for Parents 2012

    Copilul mofturos va fi implicat in pregatirea mancarii. Daca refuza mancarea si prefera dulciurile, vom evita total sa mai cumparam dulciuri sau sa pregatim in casa deserturi. Ne vom lauda prietenilor lui ca in casa noastra nu exista dulciuri! Revenind, fructul este (si trebuie sa fie) desertul nostru! Ne vom aduce aminte de orezul cu lapte, pastele cu lapte, grisul din copilaria noastra, vom umple clatitele cu branza si spanac si vom manca inghetata facuta de noi din fructe inghetate si pasate apoi impreuna cu iaurt!

  • Mierea este tot zahar, ba este chiar mai dulce! 1 lingurita de miere echivaleaza cu 2-3 lingurite de zahar, asa ca de acum incolo nu ne vom mai fura singuri caciula!
  • Un studiu japonez a demonstrat ca fetele aflate la pubertate si in adolescenta care consuma 3 pahare de lapte pe zi (750 ml lapte, sub forma laptelui, iaurtului sau branzei) cresc 1 cm/ an in inaltime, indiferent de mostenirea genetica.
  • Cerealele de mic dejun sunt permise in alimentatia copilului, insa cu masura si nu in fiecare zi. Iar diferenta dintre musli/ fulgi de porumb sau cerealele aromate sau invelite in ciocolata este neglijabila, asa ca ii putem oferi un mic rasfat ocazional copilului.
Gasiti utile sfaturile doamnei dr. Bilic?