Pentru a face fata meselor cu un copil mofturos, trebuie sa adopti o atitudine pozitiva asupra mancarii in general. Lasa deoparte asteptarile pe care le ai fata de ceea ce trebuie sa manance copilul tau si nu incerca sa-l judeci in functie de ceea ce si cat a mancat sau nu. Nu uita ca este datoria ta ca parinte sa alegi ce, cand si unde mananca copilul tau, insa decizia de a manca sau nu si cantitatea de mancare pe care o serveste revin in totalitate copilului. Copilul va manca in functie de cat de foame ii este si daca doreste sa manance ceea ce ii oferi.
Obisnuieste-te sa ai incredere in apetitul lui si invata-l sa recunoasca cand ii e inca foame si cand s-a saturat. Incearca sa nu te mai superi sau sa te ingrijorezi cand mananca putin si ofera-i din nou sa manance la urmatoarea masa sau gustare. Probabil ca va manca mai mult la masa urmatoare sau a doua zi, daca are pofta sa manance. E mai bine sa nu reactionezi, ci sa ramai calma si pozitiva, pastrand o atmosfera relaxata in timpul mesei.
Stai de fiecare data cu copilul la masa, fii relaxata si doar profita de timpul petrecut impreuna cu cel mic, restul vine de la sine. Nu e numai vremea mesei, ci si timpul sa-l introduci in tainele manierelor la masa, sa-i prezinti alimentele si sa-l lasi sa le descopere, socializand in acelasi timp.
Mofturile nu tin o viata intreaga! Chiar daca unii copii sunt mai indaratnici, poti face unele lucruri pentru a-i face sa accepte mancarea pe care te stradui sa le-o pregatesti:
- Ramai calma si pozitiva, optimista (stiu, e foarte greu!)
- Redenumeste-ti retetele dupa personajele lui de film/ desene preferate si fa mare tam-tam pe tema asta: Clatite Fulger McQueen/ Popeye marinarul (la clatitele cu spanac si branza), Rattatouille a la Remy sau Pastele lui Rapunzel
- Foloseste formele de fursecuri pentru a taia sandvisurile cu legume sau fructe in forme cat mai haioase
- Implica-l in pregatirea unor preparate: faceti pizza (lasa-l sa “framante” aluat) sau sa amestece cereale de la micul dejun cu fructe uscate (stafide, prune uscate, curmale si smochine uscate)
- Arata-i cum isi poate scrie numele cu betisoare de morcov si tulpini de telina, patrunjel radacina sau pastarnac, cum poate forma fete haioase din bucatele de fructe, etc
-
Introdu-l in lumea sosurilor/ dip-urilor: convinge-l sa manance legume prin asezonarea lor cu diferite sosuri, chiar si cu humus.
- La piata, invita-l sa aleaga ce fructe si legume doreste sa manance si cumpara-i-le
- Nu prelungi mesele peste 30 minute
- Lauda-l (putin) cand mananca (chiar si daca putin): “Ai mancat bine in seara asta, inseamna ca burtica ta a fost tare flamanda!” in loc sa-l cataloghezi ca fiind “bun” sau “rau”. Este un copil bun, cuminte daca sta la masa pe scaunul lui si nu pentru ca mananca sau ii e foame.
- Ignoranta e mai productiva decat ingrijorarea sau supararea. Daca vrei sa-ti versi naduful asupra obiceiurilor alimentare (sau mai degraba a lipsei acestora), fa-o departe de urechile lui mici si niciodata la masa!
- Ai rabdare, schimbarea comportamentului nu se realizeaza peste noapte!
Ce figurine poti concepe folosind alimente:
- Sarpe: taie o chifla cat mai plata pe jumatate, inlatura partea din mijloc, astfel incat sa-ti ramana o “banda” de paine lata de 1 cm (ca un covrig rotund). Taie “banda” in doua, rezultand 2 semicercuri pe care le vei unge cu putina salata de ton, crema de branza si legume sau unt de arahide. Orneaza cu felii de rosii cherry sau banane si aranjeaza semicercurile in forma de sarpe. Foloseste stafide sau felii de masline pentru a forma ochii sarpelui.
- Pizza rapida: taie o chifla in jumatati, unge-o cu sos de rosii facut in casa (rosii coapte zdrobite, amestecate cu 1 lingura ulei de masline, cateva bobite de zahar, putin oregano sau busuioc tocat), adauga legume: rosii, ardei, porumb, ciuperci, masline, si acopera cu o felie de mozzarella sau cascaval. Da la cuptor pana se topeste branza
- Sandvisuri zambitoare: Unge o felie de paine cu unt sau unt de arahide si fa un zambet dintr-o felie de mar si 2 stafide pentru ochi
-
Banana inghetata: ia o banana mica (pe cele mari taie-le in doua), decojeste-o si infige in mijlocul ei un betisor de frigaruie. Inveleste-o in folie de plastic si da-o la congelator. Dupa ce a inghetat, da folia jos si ofera-i copilului cea mai sanatoasa inghetata posibila
- Omuletul din cartof: Coace un cartof, taie-l pe jumatate, scoate-i miezul si amesteca-l cu branza, bucatele de ardei, porumb, masline, ou fiert, mazare, broccoli, etc, umple cartoful la loc si apoi decoreza-l: 2 boabe de mazare vor fi ochii, urechile sunt 2 jumatati de felie mare de rosie, un bastonas de morcov fiert este nasul, gura este o fasile lunga de ardei rosu, iar parul fire de branza tare sau cascaval rase
- Smoothie: pune la blender fructe proaspete sau congelate (banane, capsuni, mango, afine, fragi, zmeura) si mixeaza-le bine cu lapte sau iaurt.
- Suc inghetat: pastreaza paharele de hartie in care bei cafeaua la serviciu, spala-le bine, apoi foloseste-le pentru inghetata – toarna in ele suc din fructe proaspat stoarse, pune un bat de inghetata in mijloc si congeleaza-le. Cand sunt inghetate, rupe paharul de hartie si serveste-i copilului o inghetata colorata.
Mai poti incerca:
Comentarii