gustare 200x133 Cat trebuie sa manance copilul de 1 3 ani?

Cat trebuie sa manance un copil de 1-3 ani?

Multi dintre parinti nu stiu cat este recomandat sa manance un copil. Obisnuiti cu bebelusul care sugea la fiecare 2-3 ore, dupa varsta de 1 an rata de crestere a copilului scade, ceea ce inseamna ca si apetitul lui se reduce. De exemplu, un copil normal castiga in jur de 7kg in primul an de viata, insa doar 2-3kg in cel de-al doilea.

Cercetarile au demonstrat faptul ca cei mici isi pot autoregla cantitatea de mancare pe care o consuma in decursul a 24h, ceea ce insemana ca stiu mai bine de cata mancare au nevoie la un moment dat, de asta si mananca mai putin la o masa, compensand la masa urmatoare si invers. Este important, asadar, sa-ti lasi copilul sa decida daca ii este sau nu foame si cat sa manance. Treaba ta este sa-i oferi mancare proaspata, din ingrediente cat mai sanatoase, pentru a-i asigura aportul nutritional necesar unei cresteri si dezvoltari adecvate.

  1. Portia de mancare
  2. Piramida alimentara
  3. Necesarul de fier
  4. Necesarul de calciu

Portia de mancare

Inainte de a te ingrijora excesiv de cantitatea de mancare pe care copilul tau o mananca – sau nu – in fiecare zi, trebuie sa stii ca portia unui copil varieaza intre 1/4 si 1/3 din portia unui adult. Adica, o portie de paine prajita pentru un copil de 1-2 ani este de 1/4 din cat ti se permite tie, ca adult (daca portia pentru adult este de 2 felii, atunci copilul va primi jumatate de felie – cam atat mananca si prichindelul tau, nu-i asa?!).

Expertii afirma ca regula de aur pentru stabilirea portiei unui copil este:

  • 1 lingurita pentru fiecare an de varsta (de ex. 2 portii de carne inseamna 2 lingurite de carne fiarta, coapta sau fripta, maruntita bine pentru a asigura necesarul de proteine al unui copil de 1 an sau 4 lingurite pentru copilul de 2 ani) SAU
  • 1/4 de portie din cea a adultilor pentru fiecare an de varsta.

Mai mult decat atat, daca pana acum copilul a crescut cate 7 cm la fiecare 3 luni si si-a triplat greutatea de la nastere, ritmul acesta nu va fi mentinut si in anii urmatori: de exemplu, pana la 2 ani copilul va castiga in greutate 2-3kg si 8-12cm in inaltime. De aici si lipsa de poftei de mancare! Insa, aceasta nu este o scuza pentru a-l priva de o alimentatie sanatoasa.

Piramida alimentara

Desi nu e cazul sa numeri caloriile, trebuie sa stii ca un copil de 1 an are nevoie de aproximativ 900 calorii, iar cel de 2 ani de 1000 calorii. Cei mai slabi sau mai plinuti dintre ei varieaza cu 100-200 calorii in plus sau in minus fata de aceaste valori medii.

necesar numar calorii pe varsta Cat trebuie sa manance copilul de 1 3 ani?

Avand in vedere ca majoritatea copiilor de varsta mica prefera sa-si “bea” caloriile sub forma laptelui (din fericire) sau sucului de fructe (din pacate), ambele variante saturand copilul si continad un numar mare de calorii, o idee buna ar fi sa limitezi cantitatea de astfel de lichide si sa le inlocui cu apa pentru a le stimula apetitul.

Astfel, expertii recomanda:

  • un maximum de 300-450 calorii provenite din lapte de san sau lapte formula (2-3 sesiuni de alaptat sau 600ml lapte formula sau de vaca)
  • maxim 60-90 calorii provenite din suc de fructe proaspat stoarse (160ml suc)
  • 30-35% din calorii din proteine si grasimi

Copilul tau are nevoie de urmatoarele cantitati de alimente pentru a-i sustine cresterea si dezvoltarea armonioasa:

exemplu meniu zilnic 1 3 ani2 Cat trebuie sa manance copilul de 1 3 ani?

Necesarul de fier

Copiii de 1-3 ani trebuie sa primeasca zilnic 7 mg fier din alimentele consumate. Odata trecut de varsta de 1 an, copilul nu mai bea asa mult lapte formula si nu mai consuma cereale de bebelusi concepute special cu un continut mare de fier, ceea ce poate duce la aparitia unui risc de insuficienta a fierului in organism.

Pentru a creste aportul de fier in dieta copilului:

  • limiteaza consumul de lapte de vaca pe care il consuma copilul – contine niveluri scazute de fier
  • ofera-i alimente bogate in fier: carne rosie (vita), fasole si cereale imbogatite cu fier
  • combina alimentele bogate in fier cu cele avand un continut mare de vitamina C (rosii, broccoli, capsuni, portocale), pentru a creste absorbtia fierului.
  • ofera-i in continuare cereale de bebelusi imbogatite cu fier pana ce ajunge la varsta de 2 ani

Consulta medicul daca analizele de sange indica chiar si o usoara anemie. Citeste mai multe despre anemie si alimentatia pentru previrea anemiei.

Necesarul de calciu

copil mananca legume 134x200 Cat trebuie sa manance copilul de 1 3 ani?

Masa la 1-3 ani

Copilul de 1-3 ani are nevoie de 500mg calciu in alimentatia zilnica, conditie usor de indeplinit in cazul in care serveste cele 2-3 portii de lactate recomandate in fiecare zi. In mod normal, in intervalul de varsta 1-2 ani copilul ar trebui sa consume numai lapte de san sau lapte formula, iar daca se opteaza pentru laptele de vaca (desi nerecomandat inca), se va alege intodeauna cel integral si nu degresat, intrucat procentul de grasime mai mare continut de laptele integral este necesar pentru cresterea copilului si dezvoltarea corespunzatoare a creierului (mielinizarea celulelor nervoase). Dupa varsta de 2 ani, se poate opta pentru laptele partial degresat.

Daca cel mic refuza laptele si lactatele in general, sau are vreo alergie la lactoza sau proteina din lapte, ofera-i alte alimente bogate sau fortificate cu calciu: bauturi din soia sau suc de portocale imbogatite cu calciu.

Cum arata un meniu zilnic al copilului tau?