patut bebelus 200x174 Cum alegi patutul perfect pentru bebelusul tau

Patutul bebelusului

Este prima piesa de mobilier pe care o cumpara viitorii parinti! Avand in vedere ca bebelusul il va folosi zilnic pentru urmatorii 2-3 ani si ca este locul unde poate fi lasat nesupravegheat, parintii trebuie sa se informeze foarte bine inainte de a cumpara un patut pentru copii. Mai mult decat atat, datorita perioadei mare de folosire, nu trebuie sa te limitezi a cumpara ceva de proasta calitate: siguranta copilului tau este cea mai importanta!

Iata care sunt pasii de urmat pentru a cumpara patutul potrivit pentru tine si bebelusul tau:

  1. La ce sa fii atenta cand cumperi mobilier
  2. Cum trebuie sa fie patutul pentru bebelusi?
  3. Cum folosim patutul? 
  4. Recomandari

La ce sa fii atenta cand cumperi mobilier

Desi ti se poate parea prea mare pentru un bebelus, un patut pentru copii este locul perfect pentru odihna noului membru al familiei. Leaganele si cosurile cu baldachin si materiale romantice si bogate sunt neasemuit de frumoase, insa constituie mai mult un moft, neputand fi utilizate odata ce bebelusul se indreapta spre implinirea a 5-6 luni de viata. Din oferta de modelele existente acum pe piata, parintii trebuie sa aleaga doar articolele care respecta normele europene de siguranta, si anume:

  • Mobilierul pentru copii trebuie sa aiba colturi rotunjite si margini netede, sa fie solid
  • Patutul trebuie sa fie stabil, fara parti care ar putea rani copilul atunci cand sunt detasate
  • Aparatoarele laterale nu trebuie sa aiba corzi sau parti detasabile
  • Gratiile (balustrii verticali) trebuie sa fie intacte si solide
  • Intre gratiile patutului trebuie sa existe o distanta de maxim 6,5cm (ideal 4,5-6,5cm). Daca poti introduce o doza de cola printre gratiile patutului, inseamna ca sunt prea distantate si acolo se va intepeni vreun piciorus gras.
  • Distanta dintre partea de sus a lateralelor patutului si saltea trebuie sa fie de 30cm atunci cand salteaua este pozitionata la cel mai inalt nivel (in primele luni de viata) sau cand laterala este coborata (in cazul lateralelor culisabile), si de 60 cm atunci cand lateralele sunt ridicate.
  • Patutul trebuie sa fie vopsit cu emailuri omologate, ideal cu vopsea fara plumb (care prin ingerare poate cauza afectiuni serioase), eventual lacuri ecologice sau pe baza de apa.

Cum trebuie sa fie patutul pentru bebelusi?

  • Nou! Daca bugetul iti permite, evita sa cumperi sau sa accepti un patut folosit, intrucat modelele mai vechi nu respecta ultimele norme de siguranta UE. Daca alegi varianta second-hand, verifica patutul cu mare atentie: lateralele sa fie solide, sa nu se miste, patutul sa nu scartaie, vopseaua sa fie intacta, marginile sa fie finisate, sa nu existe gauri sau protuberante care ar putea agata hainele copilului.
  • Opteaza pentru patuturi construite din lemn de esenta tare: stejar, fag, frasin, artar. Majoritatea patuturilor de lemn au dimensiuni standard: 60/120 cm sau 70/ 140 cm, ceea ce te va ajuta si in alegerea saltelei
  • Mergi la cumparaturi cu rigla dupa tine! Daca spatiul dintre gratii este mai mare de 6,5 cm, nu cumpara. Copilul isi poate prinde manuta, piciorul sau chiar capul intre gratii. Daca preferi sa cumperi online, roaga reprezentatii magazinului sa masoare distanta dintre gratii sau fa-o chiar tu imediat ce patutul a fost livrat; in cazul in care nu respecta normele de siguranta, returneaza produsul.
  • La cumparaturi, verifica stabilitatea patutului. Zgaltaie-l putin pentru a vedea daca are un cadru solid, iar partile componente sunt bine asamblate. Repeta operatiunea odata ce patutul este instalat deja in casa ta, mai ales pentru ca modelele de patut expuse in magazin nu sunt intodeauna corect asamblate. Verifica gratiile sa fie fixe si sa nu se roteasca, suportul pentru saltea sa fie fix, sa nu se curbeze si sa nu se desfaca la colturi. Imbinarile trebuie sa fie solide, sa nu existe colturi taioase, crapaturi, iar vopseaua sa fie intacta.
  • Verifica ca tablia patutului sa fie cat mai solida, astfel incat ea sa nu se deformeze la mutarea pe un nivel inferior, cand copilul sare pe ea sau cand o impinge de dedesubtul patului.
  • patut cu roti 100x100 Cum alegi patutul perfect pentru bebelusul tau

    Patut cu roti metalice

    Patutul cu roti (metalice, nu de plastic) este util atunci cand vrei sa-l muti dintr-o camera in alta sau cand vrei sa aspiri/ speli/ iei o jucarie de sub el. Insa, retine ca majoritatea patuturilor sunt mai late decat cadrul usii, asa ca rotile nu-ti vor fi de niciun folos. Aceste patuturi trebuie sa prezinte si dispozitiv de blocare a rotilor, pentru a le impiedica sa se deplaseze la fiecare miscare a copilului. Exista si patuturi care se pot legana, insa toate aceste caracteristici in plus nu vor fi folosite mai mult de 1-2 luni, nejustificand diferenta de pret. Totodata, desi practic din motive de igiena, patutul cu roti nu este la fel de stabil precum un patut fix, lucru deranjant cand copilul creste si trage de gratii sau sare in patut.

  • patut convertibil 100x100 Cum alegi patutul perfect pentru bebelusul tau

    Patut convertibil

    Patuturile convertibile in pat de copii sunt o varianta economica pe termen lung, o investitie mai bine spus. In intervalul 2-3 ani, atunci cand copilul e suficient de mare si puternic sa escaladeze patutul, lateralele pot fi indepartate si tablia patului extinsa, obtinand un pat de copii. Copiii se vor adapta mai usor noului loc de dormit (acesta fiind deja un obiect cu care sunt familiarizati pe deplin). In momentul achizitionarii unui astfel de patut, cere si accesoriile necesare transformarii lui intr-un pat de copii: nu exista, nu cumpara modelul, rareori vei gasi piese care se potrivesc. Daca planuiesti sa folosesti patutul pe care il cumperi acum pentru un fratior, probabil ca investitia intr-un patut convertibil in pat de copii nu se justifica.

  • patut cu sertar 100x100 Cum alegi patutul perfect pentru bebelusul tau

    Patut cu sertar

    Unele modele includ sertare inferioare sau laterale, iar cand ai copii, spatiile de depozitare sunt mereu insuficiente. Sertarele pot fi folosite pentru stocarea pieselor de lenjerie sau hainutelor, pijamalelor copilului. Cele inferioare economisesc spatiu, insa daca dispuneti de loc suficient, exista modele cu sertare laterale atasate patutului care pot fi folosite pe post de comoda. In cazul in care patutul nu are in dotare sertar inferior, verificati ca spatiul ramas intre podea si patut sa fie de minim 18 cm: veti putea strecura acolo o cutie de plastic cu capac pentru a inlocui absenta sertarului.

  • Pe cat posibil, cumpara salteaua in acelasi timp cu patutul pentru a o putea proba pe loc. Este foarte important ca salteaua sa fie exact de marimea patutului, intrucat copilul se poate sufoca in spatiul ramas liber intre saltea si laterala patului. Daca poti introduce mai mult de 2 degete intre saltea si laterala patului, atunci salteaua nu are marimea potrivita.

Cum folosim patutul? 

  • Patutul trebuie asezat departe de fereastra, cuiere, perdele, jucarii si obiecte de mobilier mari pentru ca micutul sa nu se agate sau sa traga ceva ce l-ar putea rani sau pune viata in pericol. De asemenea, cablurile sistemelor de monitorizare trebuie sa fie ascunse
  • Odata cumparat, asambleaza patutul in camera in care va sta copilul (in primele luni de viata, recomandabil este ca micutul sa fie instalat in camera parintilor sau unul dintre parinti sa doarma in camera copilului), deoarece poate fi destul de dificil sa mutati patutul dintr-o camera in alta.
  • patut primele luni 100x100 Cum alegi patutul perfect pentru bebelusul tauPentru primele luni de viata, tablia patutului va fi asezata la nivelul superior: iti va fi mai usor sa iei copilul din patut, mai ales daca ai suferit o operatie de cezariana. Odata ce micutul e capabil sa stea in fundulet sau incearca sa se ridice agatandu-se de marginea sau gratiile patutului (in jurul varstei de 6 luni), tablia trebuie coborata la nivelul inferior. Jucariile sau aparatorile de pat constituie obiecte pe care micutul le poate escalada pentru a iesi din patut, asadar nu vor fi lasate la indemana copilului si niciodata nu vor fi date spre folosinta fara ca cel mic sa fie supravegheat. Avand in vedere ca bebelusul trebuie asezat pe treapta cea mai de jos la varsta de 6-8 luni, patuturile cu mai mult de 2 niveluri de montare a tabliei nu-si justifica diferenta de pret.
  • Caruselul si alte jucarii care atarna deasupra patului trebuie sa fie pozitionate astfel incat cel mic sa nu le poata atinge si indepartate in jurul varstei de 5 luni, atunci cand copilul se straduie sa se ridice in maini sau sa se sprijine de alte obiecte pentru a ajunge unde-si doreste.
  • Odata ce copilul reuseste sau pare sa reuseasca sa iasa din patut, este timpul sa cautati un pat de copii. Fie indepartati lateralele patutului (acolo unde este posibil), fie cumparati un pat nou, adaptat varstei copilului, va puteti folosi de o bara de protectie pentru a impiedica piticul sa cada din pat (pana invata sa doarma fara sa se mai foiasca). Unii parinti amplaseaza salteaua direct pe podea. Odata ce copilul da semne ca vrea sa paraseasca patutul, el nu ar mai trebui lasat nesupravegheat in patut, va fi atras de escaladarea lui si se poate rani serios. Renuntarea la patutul pentru bebelusi se face dupa ce copilul a atins o greutate de 14 kg sau o inaltime de 89 centimetri.

Recomandari

In functie de caracteristicile enuntate mai sus, iti putem face urmatoarele recomandari de patuturi din lemn:

  • patut din lemn, produs in Romania, multiple accesorii, posibilitate personalizare cu numele copilului: Patut Mos Ene de la Mesterel
  • patuturi din lemn produse in Romania intr-o mare varietate de culori, cu sau fara dispozitive de leganare, transformabile: patuturi Bebe Design
  • patut din lemn cu design placut: Patut Classic Yellow Bird de la Bertoni
  • patut din lemn cu sertar inferior si saltea inclusa: Patut Jungle de la Baby Dreams
  • patut din lemn co-sleeper (permite atasarea la patul parintilor): Patut co-sleeper Mos Ene de la Mesterel
  • patut din lemn transformabil in pat copil si comoda simpla, 2 saltele si sistem de leganare incluse: Mobilier Trend de la Bertoni
  • cosulet rachita: Cos nou-nascut de la Grapi

In ceea ce priveste accesoriile pentru patut, va putem face urmatoare recomandari de saltele si lenjerii:

  • lejerii produse in Romania, intr-o mare varietate de culori, cu un design deosebit, din bumbac 100%: lenjerii Bebe Design
  • set complet de lenjerie cu 4 laterale inlcuse (8 piese): Lenjerie 8 piese de la Bertoni
  • sac de dormit: Sac Bertoni sau Sac Summer
  • protectie impermeabila pentru saltea: Protectie Bertoni sau Protectie saltea Aerosleep
  • protectie pliabila pentru pat de copii: Protectie pat pliabila de la Summer
  • paturica cu imprimeu: Paturica Luxe de la Bertoni
  • suport mentinere bebelus in pozitia corecta de somn: Suport de dormit de la A. Haberkorn
  • saltea din cocos organic: Saltea Naturalmat
  • saltea nuca de cocos tratata antialergic: Saltea Bertoni
 
Voi cum ati ales patutul pentru bebelus?