Aceasta poate fi luna zambetelor si chicotelilor. Bebelusul descopera modalitatea prin care iti poate castiga atentia, ia contact cu legile gravitatiei. Activitatea ta principala va fi ridicatul obiectelor aruncate de micul membrul al familiei. Luna aceasta sunt sanse mari ca bebelusul sa-si recunoasca numele atunci cand este strigat, intorcand capul spre directia de unde vine chemarea.
Dezvoltare
In primele 6 luni bebelusul va trebui sa invete coordonarea mana-ochi. La inceput va privi obiectele fara sa le atinga si va atinge lucruri fara a le privi – ceea ce trebuie sa invete este sa se uite la un obiect, sa decida ce vrea sa faca cu el, sa estimeze daca se afla in raza sa de actiune si apoi sa il apuce. Adultii considera aceste actiuni de la sine intelese, naturale, insa trebuie sa ne reamintim ca si noi a trebuit sa invatam sa exectuam activitatile pe care le desfasuram zilnic: sa prindem o minge, sa conducem o masina, sa urcam scarile, etc.
Bebelusii se descurca foarte bine si fara jucarii in primele luni de viata. Manutele proprii constituie jucarii perfecte si le va lua mai mult timp sa le descopere fata de fetele zambitoare din jurul lor. La inceput, manutele sale ii vor trece prin fata fara a constientiza ca-i apartin. Probabil ca ai pus deja o jucarie in mainile sale si ai ramas la fel de surprinsa ca si el cand ai constatat ca se loveste in cap cu ea! El n-a avut nici cea mai mica idee ca s-a lovit singur, de aceea este asa de surprins si tot acesta este si motivul pentru care trebuie sa-i dai jucarii moi la inceput.
Undeva in intervalul 10-12 saptamani de viata bebelusul isi va da seama ca acele degetele roz care-i flutura prin fata ii apartin si se va amuza teribil jucandu-se cu ele. Urmatorul pas este introducerea degetelor in gurita. Acest lucru are loc in jurul lunii a 3-a. Acum descopera ca isi poate folosi gurita pentru a explora obiectele si va deveni deosebit de important sa duca la gura orice poate prinde. De acum inainte va trebui ca mamica sa pastreze curate obiectele care intra in contact cu bebelusul. Iar obiectele potential periculoase (orice obiect ce ar incapea intr-o carcasa de film foto) trebuie tinute departe de bebelus. Daca bebelusul suge suzeta, inseamna ca nu-si poate folosi gurita pentru a explora obiecte, asa ca incercati sa i-o indepartati in timpul momentelor de joaca.
Urmeaza ca bebelusul sa apuce la propriu ceva ce il atrage. Balansul unei jucarii agatate de un centru de activitati sau apucatul colierului pe care-l porti il vor atrage nespus de mult.
La 5 luni:
- Rade cand se vede in oglinda
- Devin interesati de statul in sezut, e pregatit sa fie pus in scaunul de masa, participand la reuniunile familiale, ceea ce-l va face sa se simta parte din familie.
- Manuta se adapteza formei obiectului pe care doreste sa-l apuce; majoritatea bebelusilor este capabila sa-si tina singura biberonul, insa nu-i lasati nesupravegheati. Mainile sunt ghidate de ochi: intinde mana spre obiectul dorit si deschide degetele inainte de a-l atinge.
- Capul sta drept, nesustinut, cand este tinut vertical
- Isi ridica pieptul, sprijinindu-se in maini, cand este asezat pe burtica; se intoarce de pe spate pe burta
- Gangureste: “ba-ba”, “la-la”, “da-da”
Crestere
In primele 3 luni bebelusii adauga intre 175 si 225g pe saptamana. Apoi, rata lor de crestere incetineste spre 140-170g saptamanal. Cel mai important lucru de stiut este ca bebelusul trebuie sa aiba o rata de crestere continua, si nu cat de mult ia in greutate. Bebelusii sunt diferiti si unii vor lua in greutate mai bine decat altii, insa daca acest lucru te preocupa foarte tare, ia legatura cu pediatrul copilului.
Comportament: Rasfata copilul!
Nu este posibil sa rasfeti un copil! Bebelusilor carora li se raspunde imediat atunci cand plang si carora li se satisfac nevoile, care sunt iubiti si ingrijiti constant, vor deveni adulti mai echilibrati decat bebelusii ale caror nevoi sunt ignorate si care sunt lasati sa planga.
Un copil care plange atunci cand cel/cea care il ingrijeste pleaca din jurul lui nu este un copil solicitant. El nu intelege ca acea persoana se va intoarce, chiar daca s-a dus in camera alaturata, el stie doar ca nu-l mai poate vedea sau auzi. Unii bebelusi se supara mai repede decat altii. De fapt, exista trei tipuri de personalitati:
- Copilul usor de crescut care mananca, doarme si face viata usoara celor din jur. Acesti bebelusi sunt usor de ignorat si parintii trebuie sa-si reaminteasca ca bebelusul are nevoie de joaca si interactiune zilnica
- Bebelusul timid care se retrage din fata oricarui lucru nou. Fortarea lui sa faca ceva ce nu-i surade probabil ca va duce la lacrimi de crocodil.
- Bebelusul solicitant care necesita rabdare si disponibilitate infinita din partea ingrijitorilor sai (vezi luna 3 pentru detalii)
Somn: Dormitul toata noaptea
Daca inainte sa devii mamica erai obisnuita sa dormi 8-9 ore pe noapte, probabil ca nici nu vrei sa stii ca un somn continuu de 4 ore pe noapte in ipostaza de parinte se numeste ca “bebelusul doarme toata noaptea“. De asemenea, daca bebelusul doarme o perioada mai lunga de timp intr-o noapte nu inseamna ca va face la fel si noaptea urmatoare – sau cealalta!
La aceasta varsta unii bebelusi vor dormi mai mult noaptea, putini dintre ei vor dormi 12h fara pauza, iar altii vor dormi in jur de 8 ore, insa multi dintre ei se vor trezi de mai multe ori pe noapte pentru a se hrani. Majoritatea bebelusilor va fi invatat deja sa doarma mai mult noaptea decat ziua, desi vor mai avea inca nevoie de 2-3 reprize bune de somn in timpul zilei.
Sa invatati copilul cu un ritual inainte de culcarea de seara este un lucru foarte important (vezi luna 4 pentru detalii suplimentare). De asemenea, mamica trebuie sa se dovedeasca flexibila si pregatita sa adapteze rutina zilnica situatiilor speciale – poate intr-una din seri este nevoie de o noua repriza de alaptare sau de formula suplimentara pentru a face fata unui bebelus nesatul.
Sanatate
Cand ai un copil vei vizita cabinetele medicale mai mult decat inainte de viata de parinte, asadar este foarte important sa gasesti un doctor prietenos cu copiii, cineva care iti place si cu care te intelegi bine.
Pana la luna a 5-a, bebelusul trebuie sa fi avut macar 4 controale medicale: la nastere, in prima luna, la sfarsitul celei de-a 2-a luni (intre 6 si 8 saptamani) si intre 6 si 8 luni.
Daca cauti un doctor nou, asigura-te ca ai pregatita o lista de intrebari, la fel cum probabil ca ai procedat si cand erai gravida si aveai nevoie de o gramada de raspunsuri de la ginecologul tau. Nu uita sa intebi pe cine sa chemi in chemi in caz de urgenta. Daca nu esti multumita de atmosfera si atitudinea doctorului, cauta alt cadru medical. Un doctor de familie bun trebuie sa fie competent, prietenos si disponibil.
Joaca
Undeva in jurul lunilor 4 si 5 bebelusul tau va rade cu pofta pentru prima oara. Se va intampla ca din senin, de obicei, si-i va surprinde pe toti cei prezenti in preajma bebelusului. Este un moment incantator si se va repeta cat de des iti doresti, cu conditia sa descoperi cauza care a declansat rasul bebelusului. De regula este usor de depistat, intrucat bebelusul rade ca raspuns la o incercare de-a ta de a-l surprinde: poate v-ati jucat cucu-bau, ati chicotit si ati dansat, ati batut din palme sau ati agitat jucarii.
Rasul binedispune bebelusul si inclusiv el isi va da repede seama de acest lucru.
Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:
- tabel crestere in greutate si inaltime, evolutii perimetru cranian si toracic: Indicatori de dezvoltare a copilului
- tabel dezvoltare copil 0-3 ani : Dezvoltare pe luni 0-3 ani
- schema de vaccinari nationale obligatorii si optionale: Schema nationala de vaccinuri obligatorii si optionale
Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!
Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.
« Luna 4 | Luna 6 » |
Comentarii