bebelus 4 luni la doctor 200x150 Bebelusul in luna a patra de viata

Bebelus 4 luni

Acum, la 4 luni, este posibil ca bebelusul tau sa-si fi facut un program de somn. In caz contrar, vei gasi mai jos unele sfaturi care te vor ajuta sa obtii nopti linistite pentru toata familia.

  1. Dezvoltare: Vazul
  2. Vaccinul si reactiile secundare
  3. Ingrijire: Eritemul fesier
  4. Somnul

Dezvoltare: Vazul

Un bebelus poate vedea doar ceea ce are nevoie sa vada – persoane si obiecte situate la o distanta de 18 – 35 cm. Ei pot focaliza un obiect aflat in fata lor, insa cele mai indepartate sunt neclare. Culorile luminoase, vii sunt mult mai vizibile decat cele pale.

Este perfect normal ca vederea copilului sa para a fi incrucisata din cand in cand, insa daca acest lucru este permanent, atunci trebuie consultat de urgenta un oftalmolog pediatru. Culoarea ochilor se poate schimba pana la varsta de 6-9 luni.

Pana la varsta de 4 luni, bebelusul va apuca obiectele. Va fi capabil, de asemenea, sa urmareasca cu privirea un obiect aflat in miscare si va cerceta mai atent mediul inconjurator – lumea i se pare fascinanta si vrea sa vada cat se poate de mult, nu-i scapa nimic. Va zambi la oamenii pe care ii vede regulat.

Unii parinti se tem de lumina puternica a blitz-ului. Daca acest lucru constituie o ingrijorare si pentru tine, incearca sa fotografiezi micutul in lumina naturala puternica sau, daca folosesti un aparat foto cu film, opteaza pentru un film rapid. Daca folosesti blitzul, pastreaza o distanta de minim 1m fata de copil.

Luna aceasta bebelusul:

  • Isi dubleaza greutatea de la nastere si adauga minim 10cm fata de lungimea cu care s-a nascut
  • Se va sprijini in coate sau maini stand pe burtica si va cerceta totul in jur; isi sustine capul foarte bine, se intoarce de pe spate pe o parte.
  • Poate apuca obiectele
  • Va rade cu pofta si va zambi spontan
  • Recunoaste parintii si fratii, unii reactioneaza la pronuntarea numelui
  • Devine atras de obiectele mici, ii plac jucariile viu colorate, moi, umflate, cele cu manere, inele ce pot fi apucate usor, care zornaie, saltelutele de joaca.
  • Va scoate sunete noi, rade, chiuie cu pofta
  • Isi studieaza manutele, le “gusta”, incepe sa saliveze.

Vaccinul si reactiile secundare

Schemele de imunizare se schimba la cativa ani. In momentul de fata, conform schemei nationale de vaccinari obligatorii, la varsta de 4 luni se fac 2 vaccinuri: vaccinare antipoliomielitica (VPOT) si vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis (DTP).

Orice injectie poate cauza roseata, durere, umflare sau senzatie de arsura la locul intepaturii, determinand chiar si mancarime in jurul punctului de insertie a acului pentru 1 -2 zile. Aceste simptome pot fi usurate prin aplicarea unei comprese ude, reci. Un mic nodul poate aparea la locul injectiei si va dura in jur de 2 saptamani pana la disparitie, insa nu constituie motiv de ingrijorare.

Daca bebelusul face febra este nevoie sa i se administreze cat mai multe lichide (lapte de san sau formula), va fi tinut cat mai dezbracat posibil, intr-o camera bine aerisita si cu o temperatura confortabila (maxim 22 grade Celsius), iar daca temperatura creste peste 38.5 grade Celsius, se administreaza paracetamol pentru copii in dozele recomandate pe cutie.

Reactiile secundare rare includ temperatura mai mare de 40 grade Celsius si convulsiile febrile. Daca esti ingrijorata, cel mai bine este sa ceri ajutorul unui medic.

Ingrijire: Eritemul fesier

Pampersul este alegerea cea mai comuna in ceea ce priveste scutecele bebelusului, insa nu ne scuteste de aparitia eritemului fesier. Cauza principala in aparitia sa o constituie bacteriile din materiile fecale ale copilului, de pe piele sau imbracaminte. Aceste bacterii devin amoniac in contact cu urina. Candida, scutecele dure sau chiloteii din plastic pot agrava eritemul existent.

Este dificil de eliminat eritemul fesier, mai ales in anotimpurile reci cand este mai greu sa lasam bebelusul fara scutec, fata de perioadele calde, insorite.Daca folosesti scutece textile, este foarte important sa le clatesti foarte bine si sa te asiguri ca nu au ramas urme de detergent pe ele.

Pentru a trata si a preveni eritemul fesier:

  • Curata bine pielea bebelusului ori de cate ori ii schimbi scutecul. Foloseste un prosopel curat si apa calduta sau servetele umede pentru copii (nu orice fel de servetele, intrucat pot contine alcool care agraveaza pielea deja afectata).
  • Mentine pielea bebelusului cat mai uscata posibil – usuca-i pielea inainte sa aplici vreo crema pentru fundulet si schimba-i scutecul imediat ce s-a murdarit cu urina sau fecale.
  • Lasa copilul fara scutec cateva zeci de minute zilnic, in mai multe reprize, cat mai des posibil
  • Evita chiloteii de plastic
  • Clateste bine scutecele textile, iar daca ai posibilitatea, usuca-le in uscator si nu in lumina soarelui, intrucat acesta le inaspreste
  • Foloseste creme bariera cu efect filmogen protector si unguente cu zinc si ulei de ricin
  • Daca eritemul persista, contacteaza doctorul.

Somnul

Tehnici de linistire

bebelus 4 luni pe burtica 200x133 Bebelusul in luna a patra de viata

4 luni

Daca te lupti din rasputeri sa culci copilul si te simti de parca n-o sa mai dormi niciodata, linisteste-te, amintindu-ti ca sunt multi parinti aflati in aceeasi situatie ca si tine. Iata cateva metode prin care iti poti ajuta bebelusul sa doarma (altele decat celebra metoda Ferber sau “cry it out”, adica lasa copilul sa planga in speranta ca se va linisti singur, metoda ce dateaza din 1820!).

E posibil sa fie nevoie sa combini cateva din actiunile de mai jos, nu exista reteta sigura in acest caz:

  • Tinut in brate si linistit. Bebelusul plange pentru ca are o nevoie neimplinita si adeseori este vorba chiar despre putin mai multa afectiune
  • Calmeaza-l cu un masaj usor sau o baita calda.
  • Leagana-l – un balansoar e perfect in acest caz
  • Bate-l usor pe spate sau la fundulet, ca o atingere ritmica
  • Pune-i un CD cu cantece de leagan (preferabil unei jucarii muzicale care uneori ne irita pe toti)
  • O masa usoara, putin san sau 60 ml lapte formula in plus
  • Un ceas care ticaie zgomotos
  • O inregistrare cu apa curgatoare (da drumul robinetului de la baie si inregistreaza sunetul cu telefonul pentru 1-2 minute)
  • Temperatura confortabila in camera (intre 18 si 22 grade Celsius)
  • Canta-i usor
  • Stinge lumina din camera
  • Citeste-i usor – nu trebuie sa fie o carte speciala pentru povesti, ci orice revista sau cartea ta preferata isi va face foarte bine treaba atat timp cat citesti cu voce joasa, suava.

Tipare de somn

Nu exista un numar de ore stabilit pe care un copil la varsta lui trebuie sa-l doarma. Unii vor dormi 12h pe noapte cu 1-2 reprize de somn zilnic. Altii vor dormi 8h noaptea si de cateva ori ziua, iar unii dintre ei vor dormi 4-5 ore de somn zi si noapte. Fiecare bebelus doarme in functie de nevoile sale. Ca sa asociezi noaptea cu somnul trebuie sa-l tii ocupat ziua cu cat mai multa joaca atunci cand este treaz si seara, la culcare, sa folosesti din sfaturile expuse mai sus de adormire a copilului.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

« Luna 3   

Luna 5 »