iritatii scutec 200x151 Iritatii datorate scutecelorCe este iritatia datorata scutecelor?

Iritatia datorata scutecelor este o problema cu care se confrunta majoritatea copiilor. Incidenta iritatiei atinge apogeul atunci cand bebelusul se afla intre lunile a saptea si a noua de viata si ea se diminueaza pe masura ce pielea lui se mai intareste si devine mai putin sensibila. Termenul de “iritatie datorata scutecelor” este unul generic care cuprinde mai multe tipuri de dezechilibre ale pielii localizate in zona scutecului.

Care sunt aceste iritatii?

Dermatite in zona anusului: acestea apar de cele mai multe ori la copii hraniti cu biberonul. Reseata din zona anusului este datorata alcalinitatii scaunului. Bebelusii hraniti la san dezvolta astfel de iritatii numai dupa introducerea alimentelor solide in dieta.

Dermatite datorate frecarii: este cea mai intalnita forma de iritatie datorata scutecului, pielea copilului se inroseste unde exista mai multa frecare, insa nu in pliurile pielii. Ea apare si dispare si nu constituie o sursa de disconfort decat in cazul in care bebelusul dezvolta o infectie secundara.

Dermatite atipice: este o iritatie insotita de mancarimi care apare initial in alte parti ale corpului decat zona genitala. Se raspandeste in jurul scutecului cand bebelusul are intre sase si noua luni.

Dermatite seboreice: aceasta este o iritatie serioasa, rosiatica, cu coaja galbuie, care apare intial pe pielea capului, desi exista cazuri in care apare in zona scutecului si apoi urca pe corp in sus.

Dermatite candidozice: O iritatie foarte incomoda, de un rosu deschis, care apare in pliurile pielii dintre abdomen si coapse, cu pustule sporadice care se dezvolta din acel loc. Acest gen de dermatite apar la bebelusii care iau antibiotice.

Impetigo: Aceasta forma de iritatie, cauzata de o bacterie, are doua manifestari, cu pustule (vezicule mari care se aparg si lasa o crusta galbui-maronie) si fara pustule (cu coji de culoare galbuie insotite de arii largi de roseata). Aceasta iritatie acopera in principiu parti din coapse, fund si partea inferioara a abdomenului, dar se poate raspandi si in alte parti ale corpului.

Intertigo: acesta este cauzata de frecarea pielii; zona cea mai expusa acestei iritatii este pliul format de piele la intersectia coapselor de partea inferioara a abdomenului si subrat. Aceasta iritatie are o culoare ce varieaza de la alb la galbui si poate provoca arsuri cand intra in contact cu urina.