cum descifrezi etichetele 200x142 Sa descifram etichetele formulelor de lapte!

Sa descifram etichetele formulelor de lapte!

Organizatia Mondiala a Sanatatii prezinta formulele de lapte praf ca fiind substituenti ai laptelui matern atunci cand alaptarea nu este posibila si precizeaza ca acestea ofera sugarilor nutrientii esentiali unei dezvoltari armonioase. Nestle sustine recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia cat mai mult timp posibil, intrucat beneficiile alaptarii sunt unice si niciun alt substituent de lapte matern, formule de lapte, nu va putea vreodata sa ofere toate aceste beneficii ale laptelui matern. 

Mereu au existat dezbateri in jurul compozitiei formulei de lapte, cu precadere in jurul cantitatii de zahar din laptele de mama versus cea din laptele formula. Este foarte important de lamurit faptul ca laptele de mama nu contine zahar. Unicul glucid din laptele matern este dizaharidul numit lactoza

Conform legislatiei europene si legislatiei romanesti, este obligatoriu ca formulele de lapte sa aiba un continut de carbohidrati cuprins intre 9g/100kcal- 14g/100 kcal. Carbohidratii sunt impartiti in 2 categorii: complecsi – de exemplu maltodextrina, si simpli –denumiti zaharuri – de exemplu lactoza, glucoza, sucroza. Aceste informatii se regasesc in functie de compozitia formulei de lapte in lista de ingrediente astfel incat sa existe o informare corecta si completa a consumatorilor:

  • Carbohidratii sunt declarati cantitativ in tabelul nutritional
  • Maltodextrina este un polizaharid obtinut din mai multe surse de amidon – declarata in lista de ingrediente a produsului
  • Lactoza este un dizaharid care provine din lapte si care exista in mod natural si in laptele matern – declarata sub definitia de “zaharuri” pe eticheta produsului

Pentru a va usura misiunea atunci cand alegeti laptele formula pentru micutii vostri, am pregatit explicatii, impreuna cu specialistii, pentru ingredientele notate pe eticheta produselor Nestle, care este primul si singurul producator de substitut de lapte matern inclus in indexul FTSE4Good, incepand cu luna martie a anului 2011: 

  • Laptele degresat: obtinut din laptele de vaca, cu un continut redus de grasimi care ofera o parte din nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii
  • Uleiul de peste si uleiurile vegetale din diferite surse (rapita, floarea soarelui, Mortierella Alpina, surse de acizi grasi nesaturati – LC-PUFA – au rol important in imunitatea organismului si se gasesc si in laptele matern)
  • Maltodextrina: un carbohidrat obtinut, in general, din porumb
  • Lactoza: un glucid natural din lapte, care se gaseste in mod natural si in laptele matern
  • Permeatul de zer si concentratul proteic de zer: contribuie la aportul de proteine, cu roluri importante in dezvoltarea si cresterea armonioasa a copilului
  • Lecitina: un liant intre componentele principale ale formulei de lapte (de ex. sustine structura omogena a produsului finit, pentru a ajuta amestecarea zerului cu uleiul vegetal)
  • Vitamine si minerale: sustin aportul zilnic de nutrienti din alimentatia copilului, pentru o crestere armonioasa si dezvoltare optima. Se regasesc in formatul recomandat de legislatia in vigoare si respecta, cantitativ si calitativ standardele impuse
  • Culturile probiotice (Bifidus BL): sunt culturi similare cu cele care exista si in flora intestinala a sugarilor alaptati