În anul 2001 Academia Americana de Pediatrie a emis o declaratie cu privire la implanturile mamare cu silicon si implicatiile lor asupra alaptarii. Concluziile au fost ca nu s-au gasit dovezi suficiente care sa faca implanturile cu silicon contraindicate alaptarii. Cu toate acestea, numeroase organizatii care protejeaza drepturile copiilor si ale mamelor au afirmat ca nu s-au facut destule studii care sa indice siguranta copiilor alaptati de mame cu implanturi de silicon. Cercetarea realizata in cazul acestui subiect a fost redusa, la fel ca si studiile publicate in acest sens. Cu toate acestea, s-a ajuns la un consens general ca mamele cu astfel de implanturi sa continue alaptarea datorita beneficiilor cunoscute ale acesteia, fata de preocuparile indoielnice asupra trecerii siliconului in lapte.
Problemele principale în ceea ce priveste alaptarea in cazul implanturilor mamare cu silicon sunt:
- Daca mama care alapteaza va fi capabila sa produca lapte (sau sa produca in cantitate suficienta)
- Daca siliconul va fi prezent în laptele matern
- Daca urmele de silicon ce pot fi prezente în laptele matern ridica probleme de sanatate sugarilor.
Se produce suficient lapte?
Deoarece implantul de silicon este impins in tesutul mamar, fiind voluminos, va ocupa mai mult spatiu, lasand loc mai putin pentru cantitatea de lapte matern ce ar putea fi produsa pentru hranirea proaspatului bebelus.
În ceea ce priveste capacitatea mamei de a produce lapte sau alaptarea în urma unei proceduri de augmentare mamara (marirea sanilor), un element-cheie il reprezinta tipul inciziei folosite în implant.
Cel mai popular tip de incizie, incizia tip “zambet”, în care taietura consta într-un semi-cerc în regiunea aureolei, poate determina leziuni ale nervilor, leziuni ce pot interfera cu productia de lapte.
Inciziile facute în zona axilei sau sub san, de cele mai multe ori nu vor avea repercusiuni asupra nervilor, implicit asupra alaptarii.
Pe langa leziunea nervilor implicati in productia de lapte matern, cicatricile ramase in urma oricarei incizii pot avea un impact negativ asupra mamelor care alapteaza dupa operatia de implant mamar, intrucat intreg procesul poate deveni unul inconfortabil sau chiar dureros. În cazul în care alaptarea este dureroasa, discutarea cu un consultant de lactatie ar putea fi de ajutor în gasirea de noi modalitati pentru a usura durerea, prin incercarea unor pozitii noi de alaptare.
În cazul în care productia de lapte este o problema, din nou, un consultant de lactatie poate da sfaturi noilor mame pentru a reusi instalarea lactatiei. De asemenea, daca este necesar, o mama care alapteaza poate completa hranirea bebelusului cu lapte formula, dupa consultarea in prealabil a medicului pediatru.
Siliconul va trece in laptele matern?
Problema testarii nivelurilor de silicon consta in faptul ca siliciul este al doilea element cu cea mai comuna raspandire în scoarta terestra si din cauza prezentei pe scara larga a acestuia, depistarea siliconului în lapte este problematica. De asemenea, Asociatia Americana de Pediatrie mentioneaza ca prezenta siliconului este mai mare în laptele de vaca si laptele formula decât în laptele produs de mamele cu implanturi de silicon.
Alaptarea cu implanturi mamare
Implanturile mamare au devenit mult mai comune în zilele noastre si foarte adesea femeile tinere care nu au copii sau nu si-au propus sa ramana insarcinate, recurg la operatii de marire a sanilor. Prin urmare, apar o multime de griji mai tarziu despre implanturile mamare si alaptare.
Alaptarea este dependenta de legaturile nervoase din interiorul sanilor, intrucat acestea influenteaza productia de lapte atunci cand sanul este stimulat. În cazul în care augmentarea sânilor a cauzat leziuni nervoase cu implicatii asupra sensibilitatii lor, atunci ar putea exista probleme cu productia de lapte si, în consecinta, cu alaptarea. Daca sensibilitatea regiunii mamare in cauza este normala, atunci ar fi foarte putin probabil sa existe probleme. Totusi, este necesar sa se înteleaga ca terminatiile nervoase care genereaza senzatii fizice si cele care stimuleaza lactatia sunt diferite.
Modul în care augmentarea sanului a fost efectuata la plasarea implanturilor joaca un rol important în starea in care se afla aceste legaturi nervoase. În majoritatea cazurilor care implica augmentare prin incizii efectuate in zona axiala sau in zona de sub san exista o probabilitate redusa de deteriorare a nervilor. De asemenea, o incizie facuta în areola este de natura sa determine leziuni mai mari ale nervilor. Acesta nu este însa un obstacol garantat al alaptarii, intrucat fiecare dintre noi prezentam unele diferente biologice. Singurul mod in care veti afla in mod cert daca au existat leziuni nervoase sau nu este atunci cand veti incerca sa alaptati.
O alta ingrijorare des intalnita in randul viitoarelor mame cu implanturi de san este aceea a unei posibile scurgeri de silicon in lapte si, astfel, a unei presupuse toxicitati. Nici solutiile saline, nici siliciul din implanturile mamare nu se poate scurge si contamina laptele, dar trebuie subliniat ca, chiar daca ar exista unele scurgeri, acestea nu ar dauna copilului.
In anii ’90 au existat plangeri de scurgeri de ulei sau gel siliconic in corpul pacietilor, imbolnavindu-i. Implantul de silicon a fost, astfel, interzis pentru un timp, dar acum este din nou disponibil datorita corectarii viciilor sale.
Daca, prin intamplare, ar exista scurgeri de gel siliconic in organism, alaptarea nu ar pune probleme. In cazul implanturilor cu silicon este mai dificil de identificat daca exista intr-adevar scurgeri, insa mamele care alapteaza in acest timp nu ar avea de ce sa-si faca griji asupra sanatatii copilului. Moleculele de silicon nu sunt capabile sa treaca prin conductele de lapte si prin tesutul mamar la copilul alaptat, deoarece acestea sunt prea mari. Deoarece acum sunt folosite pe scara larga implanturile cu solutii saline, chiar daca aceasta se scurge in lapte, este o substanta inerta care nu afecteaza in niciun fel sanatatea bebelusului sau a mamicii.
Femeile care doresc sa-si puna implanturi mamare si vor ca, odata devenite mamici, sa-si alapteze copilul, nu pot fi pe deplin sigure ca vor reusi acest lucru. Insa nici nu inseamna ca odata cu operatia, isi pot lua ramas bun de la alaptare, ci singurul lucru ce trebuie pe deplin inteles este ca vor exista unele dificultati in a alapta cu implanturi de silicon.
Comentarii