Ceaiul face parte din tezaurul national romanesc in ceea ce priveste hranirea bebelusului. Cu totii am baut ceai in viata de sugar si uite ce bine am crescut! Cu nimic mai fals!
Peste tot citim despre beneficiile consumului de ceai, despre antioxidantii pe care ii contine si relaxarea pe care ne-o ofera. Insa uitam un lucru: este vorba despre consumul de ceai la adulti! Copiii, in schimb, in urma ultimelor studii medicale, trebuie sa evite a bea ceai, chiar si din plante.
- Ceaiul impiedica absorbtia de minerale
- Nevoia de ceai la bebelusi
- Ceaiurile pentru colici
- Ceaiurile consumate de mamele care alapteaza
Ceaiul impiedica absorbtia de minerale
Ceaiul contine polifenoli, compusi care interactioneaza cu fierul in intestinele micutului. Aportul de fier este crucial pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Corpul foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, al carei rol este de a furniza oxigen fiecarei celule din organism, si confera culoare globulelor rosii (de aici si identificarea palorii fetei cu anemia). In plus, fierul este necesar si pentru dezvoltarea si functionarea optima a creierului, iar deficienta de fier la copii poate cauza probleme pe termen lung.
Plecand de la supozitia ca niciun parinte nu ar oferi copilului ceai negru, verde, alb sau oolong (bogate in cofeina, deci un stimulent nervos pentru copii), ceaiurile de plante contin tanin care inhiba capacitatea organismului de a absorbi din alimentatie minerale precum fier, calciu si zinc, minerale deosebit de importante in digestia si sistemul imunitar al bebelusului.
Taninul este responsabil si de patarea cestii de cafea, a ibricului si bineinteles, biberoanelor. In cazul nostru, cea mai comuna victima a petelor de tanin sunt mugurii dintisorilor, aspect deloc de neglijat, avand in vedere ca taninul este folosit in industrie la nuantarea lemnului. In plus, inca din 1977 si reconfirmat in zilele noastre (cercetari intreprinse in 2007-2009), s-a sugerat ideea ca taninul din ceai creste riscul de cancer nazal si esofagian.
Cifrele sunt graitoare: din 122 bebelusi cu varsta intre 6 si 12 luni care beau ceai, s-a descoperit ca 32,6% dintre ei (fata de 3,5% dintre cei care nu consumau ceai) au dezvoltat o forma de anemie. De asemenea, un alt studiu a constatat ca inhibitia fierului prin consumul de ceai de menta este de 84%, iar a celui de musetel de 47%.
Nevoia de ceai la bebelusi
Bebelusii care beau ceai pierd caloriile pe care altfel le-ar asimila din laptele matern sau formula, intrucat ceaiul le reduce pofta pentru lapte. Daca se incearca si indulcirea ceaiului (cu zahar sau miere), atunci nu mai vorbim deloc de sanantate! Trebuie mentionat faptul ca guvernul britanic a luat in considerare interzicerea consumului de ceai in scoli datorita beneficiilor nutritionale minime.
In unele zone ale lumii, ceaiurile sunt oferite copiilor in credinta ca amelioreaza anumite probleme digestive, cum ar fi colicii sau refluxul gastro-faringian. Insa, eficienta ceaiurilor de plante administrate sugarilor nu a fost niciodata demonstrata din punct de vedere medical.
In plus, variantele special concepute pentru copii pot contine zaharuri, folosite pentru a ascunde amaraciunea naturala a plantei, ceea ce poate cauza carii dentare si un sentiment de saturatie la bebelusi. In consecinta, copilul ar putea refuza laptele, ajungandu-se, in cazuri extreme la malnutritie si deshidratare, desi cantitatile de ceai oferite in general copiilor nu sunt mari.
Este bine de stiut ca nu toate plantele pot fi consumate in siguranta de catre bebelus. Unele specii de musetel, galbenelele, margaretele si ambrozia pot provoca alergii. Mai mult decat atat, sugarii cu varsta mai mica de 6 luni nu au nevoie de niciun supliment de lichid (ceai, apa) pe langa laptele matern sau formula, intrucat acestea contin destula apa cat sa potoleasca setea bebelusului si sa-i asigure aportul nutritional adecvat. O exceptie se poate face doar in cazul in care copilul este constipat, iar in acest caz ii putem oferi, la sfatul medicului, cativa ml de apa sau suc de fructe.
Vara, atunci cand nevoia de lichide este mai mare, laptele matern si cel formula isi face treaba la fel de bine, fiind special concepute in acest sens, un aport suplimentar de ceai fiind inutil. Datorita cresterii aportului de lichide pe care mama il realizeaza (natural) in zilele calduroase, laptele isi subtieaza consistenta in primele minute de supt, servind scopului de a potoli setea copilului; de aici si hranirile mai dese si mai scurte din perioadele estivale (copilul suge putin si des pentru a-si potoli si setea, nu numai foamea). Daca se doreste totusi suplimentarea cu lichid a alimentatiei bebelusului in zilele toride, vom prefera apa (cativa zeci de ml) in locul ceaiului.
Desi pana la varsta de 1 an copiii nu au nevoie de ceai in alimentatie, el poate fi introdus in dieta bebelusului incepand cu cea de-a 12-a luna de viata, alegandu-se una dintre urmatoarele flori sau fructe pentru ceaiul bebelusului: musetel, marar, chimen sau chimen dulce, intotdeauna neindulcit (zahar, miere sau alti indulcitori).
Ceaiurile pentru colici
Studiile clinice au gasit folositoare remediile pentru colici bazate pe musetel si roinita. Insa, pentru a fi cu adevarat eficiente, este necesar consumul mare de ceai din astfel de plante. Insusi autorii studiilor, in loc sa recomande administrarea frecventa si repetata de infuzii de musetel, au concluzionat ca este mult mai sigur sa lase colicii sa treaca de la sine si problema sa se rezolve natural, ceea ce se intampla in jurul varstei de 4-6 luni.
Ceaiurile consumate de mamele care alapteaza
Intrucat orice alimentsau lichid introdus in alimentatia mamei care alapteaza influenteaza, mai mult sau mai putin, calitatea si cantitatea de lapte pe care mama o produce, trebuie sa analizam si efectul ceaiurile de lactatie sau de raceala pe care mama le consuma.
Ceaiurile pentru stimularea lactatiei
Ceaiurile comercializate pentru stimularea productiei de lapte matern contin o multime de plante, unele sigure, insa altele cu potential toxic. Spre exemplu, feniculul este un usor diuretic (stimuleaza productia de urina), iar limba-mielului este al doilea analgezic ca intensitate dupa opiu; insa adevaratul pericol il constituie frunzele de tataneasa, cu potential devastator la nivelul ficatului, fiind raportate decese in randul unor copii care au consumat radacina de tataneasa. Planta mai este recomandata si ca remediu impotriva durerilor de sfarcuri, desi s-ar putea folosi cu mai multa siguranta banala lanolina.
Schinduful, prezent si el in ceaiurile pentru stimularea lactatiei, scade glicemia si confera laptelui un miros caracteristic, asemanator siropului de artar, miros pe care il emite si bebelusul, in consecinta. Unii bebelusi pot prezenta chiar si scaune apoase, crampe abdominale mai severe sau alte probleme. Mamele diabetice care iau insulina prezinta risc crescut in cazul in care consuma ceai de schinduf.
Anasonul este o alta planta controversata, intrucat doar cel de origine chinezeasca este recunoscut a aduce beneficii mamicilor care alapteaza, in vreme ce anasonul stelat, de origine japoneza, este otravitor. In SUA, anasonul a fost retras de la comercializare, mai ales ca exista posibilitatea contaminarii anasonului chinezesc cu cel japonez.
Ceaiurile pentru raceala si alte afectiuni
Unele remedii pentru raceala, cum ar fi ceaiul de echinaceea, nu trebuie nici ele consumate zilnic de catre mama care alapteaza. Pe de alta parte, ceaiul de pelin, spre exemplu, este asociat cu scaderea productiei de lapte. In aceeasi categorie au fost introduse si alte remedii pentru raceala, cum ar fi decongestionantele.
Comentarii