newborn crying 200x132 Metode pentru a face copilul sa doarma noaptea

Bebelusul nu vrea sa doarma noaptea

Cand sunt mici, bebelusii se trezesc frecvent pe parcusrul unei nopti pentru a manca. Pe masura ce cresc, trezitul devine o modalitatate de a cauta alinare sau o obisnuinta. Dupa varsta de sase luni, bebelusul dvs este destul de mare pentru a petrece toata noaptea dormind, el trezindu-se doar din obisnuinta. Ii poti fi de folos copilului tau ajutandu-l sa doarma intreaga noapte urmand sfatul doctorilor si specialistilor, care ofera, fiecare dintre ei, solutii pentru a rezolva definitiv aceasta problema. Alegeti abordarea care vi se potriveste dintre cele expuse mai jos.

Metoda Ferber

Metoda a fost pusa la punct de discipolii doctorului Richard Ferber si consta in a va invata bebelusul sa se aline singur pentru a adormi la loc pe timpul noptii, fara interventia dvs. Cateodata bebelusii se trezesc in toiul noptii si nu au resursele necesare pentru a adormi singuri intrucat s-au deprins ca linistirea lor sa se faca de catre parinti. In cadrul metodei Ferber, parintii sunt incurajati sa incerce sa lease copilul sa planga cateva momente fara a interveni sau sa-l lase sa planga pana se linisteste. Parintele asteapta cinci minute, timp in care copilul plange, apoi merge la el in camera, il mangaie pe spate si ii vorbeste, fara, insa, a-l lua in brate, apoi parintele paraseste camera. Daca bebelusul continua sa planga, asteptati 10 minute pana a repeta procesul descris mai sus. Continuati pana ce copilul adoarme. Dupa cateva nopti de repetare a acestui exercitiu, bebelusul dvs. va invata sa se linisteasca singur si sa adoarma la loc, fara a mai astepta ajutorul dvs. Conform altor specialisti, se pare ca metoda dr-ului Ferber este considerata a fi oarecum controversata, asadar parintii ar trebui sa faca uz de ea cu precautie; aceasta metoda nu se adreseaza nou-nascutilor care se trezesc noaptea pentru a manca.

Metoda Baby Wise

Metoda Baby Wise de a face copiii sa doarma noaptea intreaga se concentreaza pe modelele de hranire adoptate de parinti, modele care fac ca bebelusul sa se simta satul toata noaptea si sa nu se mai trezeasca pentru a fi hranit. Acest lucru se face in doua feluri. Primul presupune a avea un orar precis al meselor copilului, inclusiv hraniri mai dese spre seara, cand parintele “indoapa” copilul pentru a-i ajunge pana dimineata. A doua metoda consta in a urma un program masa-joaca-somn, in loc de joaca-masa-somn, asa cum procedeaza majoritatea parintilor; astfel, copiii vor fi invatati sa doarma atunci cand mancarea ingerata este digerata. Desi aceasta metoda este considerata si ea controversata de catre unii parinti care sunt adeptii hranirii copilului la cerere, trebuie sa avem in vedere ca “On becoming baby Wise”, cartea care descrie metoda expusa mai sus, s-a vandut in peste 2 milioane de exemplare.

Metoda evitarii plansului

Este o metoda de a face copilul sa doarma noaptea elaborata de expertul Elizabeth Pantley. Metoda invata parintii ca nu trebuie sa adopte un orar strict sau sa-si lase copiii sa planga pentru a-i face sa doarma noaptea intreaga. Pantley indruma parintii sa-si formeze un plan personalizat, mai degraba, plan bazat pe nevoie individuale ale fiecarui copil in parte. Se creeaza un jurnal al somnului bebelusului unde se noteaza orele de somn ale copilului, orele de trezie si alti factori care contribuie la conturarea stilului de somn al copilului dvs. Apoi se pune la punct un plan bazat pe jurnalul de somn si pe nevoile bebelusului, creandu-se un orar al somnului de noapte sau introducandu-se un factor de alinare. Aceasta metoda este preferata de parintii care cauta o modalitate mai usoara de a-si determina bebelusii sa se odihneasca noaptea intreaga.