cartofi copti cu rozmarin 200x133 Cartofi copti cu rozmarin

Cartofi copti cu rozmarin

Cartofii constituie garnitura ideala pentru multi dintre noi. O varianta mai sanatoasa la cartofii prajiti sunt acesti cartofi copti cu ierburi. Odata cu sfarsitul primaverii putem profita de abundenta cartofilor noi si a plantelor aromatice.

Ingrediente (6-8 portii):

900 g cartofi noi

4 linguri ulei de masline extravirgin

4 linguri ulei de floarea soarelui

5-6 crengute de rozmarin

Cand cumperi cartofi noi, alege-i pe cei mai mici pe care ii vei folosi intregi. Cei mai mari ii vei taia in jumatati.

Se indeparteaza tija crengutelor de rozmarin. Trei sferturi dintre frunze se toaca marunt sau se zdrobesc si se amesteca cu uleiurile intr-un bol mare. Se lasa la infuzat cat se poate de mult, preferabil 1 ora.

Cuptorul se incalzeste la 200 grade Celsius. Cartofii spalati si uscati (pot fi spalati cu buretele de sarma nou, fara a fi nevoie sa ii cureti) se rastoarna in bolul cu ulei si rozmarin si se amesteca bine, apoi se aseaza intr-o tava suficient de larga cat sa-i cuprinda, asezati fiind intr-un singur strat. Se rastoarna deasupra cartofilor restul de ulei cu rozmarin ramas in bol, iar tava se introduce la cuptor timp de 45 minute. La jumatatea timpului se intorc cartofii si pe cealalta parte.

Cand cartofii s-au rumenit si s-au inmuiat, se scot din cuptor si se aseaza pe o hartie de copt. In momentul servirii se presara si restul de rozmarin si sare dupa gust.

Sfat: poti reduce cantitatea de ulei chiar si la jumatate (2 linguri ulei de masline+2 linguri ulei de floarea soarelui)